ONDERZOEKSMETHODEN 2
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management
Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management, voor P.B. netwerkec./bedrijfsmgmt
Schakel tot de master in de bestuurskunde en het publiek management voor professionele bachelors, voor P.B. sociaal werk/toegepaste psychologie/orthopedagogie
Schakel tot de master in de bestuurskunde en het publiek management voor professionele bachelors, voor P.B. in het bedrijfsmanagement en de netwerkeconomie
Schakel tot de master in de bestuurskunde en het publiek management voor professionele bachelors, voor P.B. in het bedrijfsmanagement afstud. Rechtspraktijk
Hoorcollege [A] 10.0
Werkcollege [B] 17.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Dries VERLET
Referentie HBBEST02A00010
 
Trefwoorden
Onderzoeksmethoden, probleemstellingen in sociaal-wetenschappelijk onderzoek, kwantitatief onderzoek, dataverwerking, analyse van tabellen, regressie-analyse

Doelstellingen
Het college heeft als doel studenten vertrouwd te maken met toegepast kwantitatief sociaal-wetenschappelijk onderzoek. De klemtoon ligt in dit college in hoofdzaak op beschrijvende onderzoeksvragen en de stadia die daarbij in de praktijk worden doorlopen: dataverwerking, gebruik van beschrijvende statistiek, toepassen van selecties op gegevens, procedures van datatransformatie, veralgemening van steekproefresultaten naar de populatie, eenvoudige analysetechnieken en correcte rapportering.

Leerinhoud
Het college behandelt volgende modules:
- Inleiding dataverwerking
- Frequentieverdelingen en univariate beschrijvende statistiek
- Elementaire procedures voor datatransformatie
- Inductieve statistiek: centrale limietstelling en t-verdeling
- Statistische samenhang
- Samenhang tussen nominale en ordinale veranderlijken: kruistabellen en chi-kwadraat
- Samenhang tussen variabelen van interval- en rationiveau: correlatie en regressie-analyse

Begincompetenties
In de colleges wordt verondersteld dat de student in staat is zelfstandig een literatuurstudie uit te voeren, een kritische houding kan aannemen ten aanzien van de gebruikte bronnen en dat de student een parate basiskennis bezit op het vlak van onderzoeksmethoden en beschrijvende statistiek.
De competenties van het opleidingsonderdeel ‘Practicum Samenleving & Politiek’ (1BA BPM) moeten in voldoende mate verworven zijn. Ook de competenties van het opleidingsonderdeel Onderzoeksmethoden 1 (2BA BPM) moeten in voldoende mate verworven zijn. Indien dit niet het geval is moet Onderzoeksmethoden 1 opgenomen worden in het geïndividualiseerde curriculum.

Eindcompetenties
Kerncompetenties
1) elementaire kennis dataverwerking kunnen toepassen
2) in staat zijn eenvoudige kwantitatieve onderzoekstechnieken zelfstandig toe te passen in functie van een sociaal-wetenschappelijke probleemstelling
3) de resultaten van kwantitatief onderzoek correct kunnen interpreteren en rapporteren in een beknopte wetenschappelijke paper.

Algemene competentie:
1) Beschikken over een onderzoekende houding
2) kennis hebben van onderzoeksmethoden en –technieken en deze adequaat kunnen toepassen

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
De cursus is opgebouwd uit verschillende modules (voorbeelden van probleemstellingen, dataverwerking, inferentiële statistiek, kruistabellen, regressie-analyse,…). Voor elke module is er een begeleidende paper beschikbaar waarin de theorie wordt behandeld, de theorie wordt toegepast op concrete onderzoeksvragen en waarin bijkomende oefeningen worden voorzien die de student zelfstandig kan doornemen.

Studiekosten
Kopiekosten cursus en eventuele kostprijs voor de distributie van de statistische software. De cursus en de datasets die gebruikt worden in het college worden via Dokeos ter beschikking gesteld van de studenten.

Studiebegeleiding
Studenten worden aangemoedigd actief mee te werken en vragen te stellen tijdens of na de colleges. Naar het einde van het college toe worden een 3-tal vrije sessies van 3 uur voorzien in de computerlokalen waar de studenten concrete problemen kunnen voorleggen waarmee ze geconfronteerd worden bij het uitvoeren van hun analyses.

Onderwijsvormen
Het college is opgebouwd uit een 10-tal sessies van 3 uur. Hoorcolleges worden afgewisseld met toepassingen in de computerlokalen. Zowel de hoorcolleges als de toegepaste sessies hebben een ondersteunende rol ten aanzien van de student die zelfstandig een analyse uitvoert rond een eigen probleemstelling. In de hoorcolleges wordt het model van verschillende kwantitatieve onderzoeksmethoden telkens aan de hand van concrete probleemstellingen geïllustreerd. De praktijksessies gaan in op het gebruik van de statistische software die nodig is voor de analyses.

Evaluatievorm
De evaluatie gebeurt op basis van een korte wetenschappelijke paper waarin de student aantoont de verschillende competenties op het vlak van literatuurstudie, dataverwerking, kwantitatieve analyse en rapportering effectief te hebben verworven. De paper omvat de definitie van een eigen probleemstelling, een zelfstandige literatuurstudie gericht op het formuleren van multivariate onderzoekshypothesen hieromtrent, het operationaliseren van de vereiste variabelen, het uitvoeren van verkennende kwantitatieve analyses en de correcte rapportering en interpretatie van de onderzoeksresultaten in het licht van de geformuleerde onderzoekshypothesen. Voor de oefening worden verschillende datasets ter beschikking gesteld van de studenten waarin een brede waaier van onderzoeksthema’s aan bod komt.

OP-leden
Karel Neels