SEMINARIE BELEIDSDOMEIN
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management
Schakel tot de master in de bestuurskunde en het publiek management voor professionele bachelors, voor P.B. sociaal werk/toegepaste psychologie/orthopedagogie
Schakel tot de master in de bestuurskunde en het publiek management voor professionele bachelors, voor P.B. in het bedrijfsmanagement en de netwerkeconomie
Schakel tot de master in de bestuurskunde en het publiek management voor professionele bachelors, voor P.B. in het bedrijfsmanagement afstud. Rechtspraktijk
Hoorcollege [A] 26.0
Werkcollege [B] 10.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 16.0
Totale studietijd [D] 180.0
Studiepunten [E] 6
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Marleen Easton
Referentie HBBEST03A00002
 
Trefwoorden
maatschappelijk welzijn, beleidsactoren, beleidsnetwerken, lokaal sociaal beleidsplan, kwaliteitszorg in de welzijnssector, integrale jeugdhulpverlening, participatieve vormen van beleidsontwikkeling, integrale veiligheid, politie, justitie, privatisering, kerntakendebat, veiligheidsplannen, prestatiemeting, gemeenschapsgerichte politiezorg

Doelstellingen
De beleidsdomeinen die in het academiejaar 2006-2007 aan bod komen zijn welzijnsbeleid en veiligheidsbeleid. Per rubriek vind je een invulling voor elk van de beleidsdomeinen.

-De studenten vertrouwd maken met de begrippen eigen aan het welzijnsbeleid/veiligheidsbeleid.
-De studenten de historische ontwikkeling van het welzijnsveld/veiligheidsveld met inbegrip van het actuele denken over welzijn en zorg/veiligheid bijbrengen; aanreiken van inzichten in de sociaal-wetenschappelijke benadering van welzijn/veiligheid.
-Kennismaking met de welzijnsactoren/veiligheidsactoren met inbegrip van de institutionele inbedding.
-Inzicht hebben in de actuele ontwikkelingen en tendenzen in het welzijnsbeleid/veiligheidsbeleid .

Leerinhoud
Voor de twee beleidsdomeinen maken we volgende insneden:
-(Probleem)definitie: basiisbegrippen uit sfeer van welzijn/veiligheid en sociaal-wetenschappelijke situering van welzijn/veiligheid.
-Historische context: geschiedenis van de sociale kwestie en sociaal beleid (welvaartstaat-actieve welvaartstaat)/Evoluties in het denken over veiligheid (integrale veiligheid…).
-Institutioneel kader: welzijnsbeleid/veiligheidsbeleid in België m.i.v. institutionele inbedding (bevoegdheidsverdeling).
-Beleidsactoren: welzijnsbeleid/veiligheidsbeleid in België/Vlaanderen (cfr. Sociale kaart); publieke en private actoren op het welzijnsveld/veiligheidsveld.
-Beleidsinhoud: welzijnsbeleid/veiligheidsbeleid anno 2006 (beleidsnota’s, begroting)
-Managementontwikkelingen: integratieconcepten, netwerkontwikkeling, planningsconcepten, contractgedachte (convenanten), kwaliteitszorg in het welzijnsveld/veiligheidsveld.

Begincompetenties
De competenties van de opleidingsonderdelen inleiding management en inleiding bestuurs- en beleidskunde (1ste bachelor BPM) en management in de publieke sector, beleidskunde hoorcollege+practicum (2de bachelor BPM) moeten in voldoende mate verworven zijn.

Eindcompetenties
Kerncompetenties:
1)Basiskennis hebben van het welzijns-/veiligheidsbegrippenkader en van de organisatie van de welzijnssector/veiligheidssector.
2)Basiskennis en inzichten hebben in de ontwikkeling van het welzijnsbeleid/veiligheidsbeleid en vanuit deze basiskennis kritisch kunnen reflecteren op bijzondere vraagstukken binnen de welzijnszorg/veiligheidszorg
3)Data over samenlevingsproblemen kunnen verzamelen, analyseren en omschrijven in beleidstermen.

Algemene competentie:
1) Het vermogen om de relevante data te verzamelen die de oordeelsvorming over maatschappelijke, wetenschappelijke of ethische vraagstukken sturen.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Literatuurklapper.

Studiekosten
Kopiekosten van de cursus/reader

Studiebegeleiding
Vraagstelling mogelijk tijdens de lessen en individueel (na afspraak).

Onderwijsvormen
Het seminarie omvat een mix aan onderwijsvormen gaande van hoorcolleges, discussievormen, cases, oefeningensessies, excursies tot begeleid zelfstandig werk.

Evaluatievorm
Mondeling examen met open vragen, cases, …
Permanente evaluatie o.b.v. vormen van zelfstandig werk, actieve deelname aan de les,…

2de zittijd: evaluatie op basis van een mondeling examen (cfr. 1ste zittijd)

OP-leden
Sandra Heleyn
Marleen Easton