Trefwoorden wiskunde
Doelstellingen Met dit opleidingsonderdeel krijgt de student handelswetenschappen een basisvorming in de wiskunde die vaak gebruikt wordt in de economische analyse. De wiskundige begrippen en technieken worden op systematische wijze aangebracht. Hierbij wordt niet zozeer de nadruk gelegd op het bewijzen van de correctheid van stellingen en eigenschappen, dan wel op het begrijpen en kunnen toepassen van de theorie. Bovendien worden de aangebrachte concepten voortdurend geïllustreerd met economische toepassingen.
Leerinhoud In deze cursus worden reële functies van één variabele bestudeerd. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Veeltermfuncties, rationale en irrationale functies, exponentiële en logaritmische functies, goniometrische en cyclometrische functies, toepassingen in de economie: vraag en aanbod, kosten en ontvangsten, marktevenwicht, break-even punt
- Limieten en continuïteit
- Afgeleiden, differentiaal, regel van de l'Hospital, onderzoek van functies, optimaliseren, toepassingen in de economie: marginaliteit en elasticiteitsfuncties
- Integraalrekening: substitutiemethode en partiële integratie
Begincompetenties Een grondige kennis hebben van basisbegrippen uit de wiskundelessen in het secundair onderwijs.
Vaardig zijn in het oplossen van vergelijkingen.
Eindcompetenties
- Het beheersen van wiskundige vaardigheden die onontbeerlijk zijn voor een studie in de handelswetenschappen op academisch niveau.
- Begrip hebben van de rol die wiskunde vervult in de economie.
- in staat zijn te herkennen welk onderdeel van de wiskunde gebruikt wordt in economische en maatschappelijke analyses.
- Probleemoplossend kunnen denken en nauwgezet problemen kunnen formuleren.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Er is een syllabus en oefeningenbundel beschikbaar.
Studiekosten 4,5 EUR
Studiebegeleiding Het is mogelijk om tijdens de maand september gedurende één week een opfrissingscursus wiskundige technieken te volgen.
Wekelijks worden tijdstippen voorzien waar de student de lesgevers kan contacteren i.v.m. met specifieke problemen die hij/zij ervaart bij dit opleidingsonderdeel.
Onderwijsvormen De theorie wordt uiteengezet in 13 plenaire hoorcolleges van twee uur, waar actieve participatie van de studenten verwacht wordt.
De begrippen en technieken worden praktisch ingeoefend in wekelijkse oefensessies van twee of drie uur, afhankelijk van de voorkennis van de student. Deze oefensessies worden in kleine groepen (max. 30 studenten) georganiseerd die zo homogeen mogelijk samengesteld worden aan de hand van het gevolgde aantal uren wiskunde in de humaniora.
Evaluatievorm Een schriftelijk examen op het einde van het eerste semester, dat voor minstens tachtig procent bestaat uit het oplossen van oefeningen en dat éénvormig is voor alle oefengroepen.
OP-leden Philippe Carette
Saskia Van Ooteghem
|
|