Trefwoorden EconomieEconomie, handels- en industriële-economie
Doelstellingen Het marketingbeleid van een commerciële of niet-commerciële organisatie steunt zowel op de ingesteldheid als op doelgerichte streven naar de maximale behoeftebevrediging van directe maar ook indirecte afnemers.
Dit opleidingsonderdeel heeft als doelstelling het belang van een degelijk en gesystematiseerd marketingbeleid te begrijpen, de bouwstenen ervan te kennen, begrijpen en hanteren, en al deze elementen te kunnen herkennen en benoemen in actuele voorbeelden.
Het is de bedoeling dat de cursist leert hoe een organisatie haar marketingbeleid op de noden van de interne en externe omgeving probeert af te stemmen. Daarnaast leert hij rekening te houden met de complexiteit van het koopgedrag van de individuele consument die echter sterk beïnvloed wordt door zijn sociale omgeving en maatschappelijke context. Kennis van en inzicht in de marketinginstrumenten en strategische modellen, kritische synthese en interpretatie van de belangrijkste methoden en technieken uit het marketingdomein zijn daarom noodzakelijk. De student kent voorbeelden van hoe zeer verschillende organisaties hun marketingbeleid, met of zonder succes, vorm gaven. Gaandeweg leert de student ook het vakjargon kennen en gebruiken. Daarnaast heeft de student weet van de veelheid aan bronnen waar een marketeer zijn informatie tbv het uittekenen van zijn marketingbeleid dient te halen.
Leerinhoud Het marketingconcept historisch en conceptueel. Marketingbeleid, een professionele aanpak. De marketingomgeving. Koopgedrag. Marksegmentatie. Marketingonderzoek. Strategische marketingplanning. Productstrategie. Prijsstrategie. Communicatiestrategie. Distributiestrategie.
Begincompetenties Er worden geen specifieke begincompetenties vereist van de studenten die dit opleidingsonderdeel wensen te volgen.
Eindcompetenties Kerncompetentie:
1) Hebben van kennis van en inzicht in de inleidende begrippen, marketinginstrumenten en strategische modellen van de marketing en deze kunnen toepassen in concrete voorbeelden.
Onder meer:
- Een kritische synthese en interpretatie van de belangrijkste basisconcepten- en methoden uit het marketingdomein kunnen maken.
- Het vermogen tot analyse, kritische reflectie, creativiteit van de context waar men een ruil wil doen tot stand komen of optimaliseren.
- Het vermogen om de relevante data te benoemen en te detecteren die de oordeelsvorming over een marketingprobleem kunnen bevorderen.
Algemene competenties:
1) Begrip van de wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis eigen aan marketingmanagement
2) Denk- en redeneervaardigheid: Analytisch vermogen: in staat zijn om de kansen van een product of merk in te schatten aan de hand van enerzijds de vele beïnvloedende omgevingsfactoren, en anderzijds de marketingmix-instrumenten die de marketeer kan inzetten om het product/merk te ondersteunen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Boek: Bilsen Robert, van Waterschoot Walter, Lagasse Leen.- Marketingbeleid.- 11º dr..- Antwerpen: De Boeck, 2006.- 761 p..- ISBN 90-455-1106-1:
Slides aangeboden via Dokeos.
Videomateriaal met cases getoond en besproken in de les.
Studiekosten 37,50 EUR
Studiebegeleiding Vraagstelling mogelijk tijdens de lessen, via e-mail, of op afspraak.
Voorbeeldexamen te vinden op Dokeos en meegedeeld in de les.
Onderwijsvormen Hoorcolleges, videomateriaal met cases.
Evaluatievorm Schriftelijk examen, met meerkeuzevragen en open vragen.
OP-leden Leen Lagasse
|
|