FRANS - NIVEAU 3
 
Wordt gegeven in Keuzelijst voor 3de jaar Bachelor in de handelswetenschappen
Hoorcollege [A] 6.0
Werkcollege [B] 18.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 4.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Marc FIERENS
Referentie HBHAWE03K00017
 
Trefwoorden
Frans

Doelstellingen
Het is de bedoeling dat de studenten zich mondeling vlot en correct leren uitdrukken in courant voorkomende situaties in het bedrijfsleven m.a.w. optimaliseren van de communicatieve vaardigheden. Deze cursus biedt hen ook de gelegenheid hun kennis van "le français des affaires" verder uit te diepen.

Leerinhoud
Telefoneren: Uitgaande van opnames van telefoongesprekken worden woordenschat en structuren systematisch ingeoefend. De studenten krijgen de gelegendheid het geleerde in de praktijk te brengen tijdens simulatie-oefeningen en zelfstudieopdrachten in het multimedialokaal. Bij dit cursusonderdeel wordt ook ingegaan op sociale contacten: zich voorstellen, iemand ontvangen, de juiste beleefdheidsformules gebruiken e.d.

Aan de hand van dossiers worden diverse aspecten van het bedrijfsleven belicht met name 'La création de l'entreprise' en 'La gestion de l'entreprise'. In dit laatste dossier komen items rond organisatie en personeelsbeleid, informaticabeleid, productie en marketing, financiering en fiscale aspecten aan bod. Economische vakterminologie: de reeds verworven woordenschat aangaande economische onderwerpen wordt verruimd en gecontextualiseerd a.d.h.v. oegeningen (schriftelijk en mondeling) aangeboden in de syllabus.

Begincompetenties
De cursus bouwt verder op de geïntegreerde kennis van de vorige jaren en derhalve moeten de competenties van het opleidingsondereel Frans II (2de bachelor) in voldoende mate verworven zijn.

Eindcompetenties
1) Zakelijke telefoongesprekken kunnnen voeren waar het vooral op aankomt de vraag correct te interpreteren en/of de booschap juist over te brengen. Antwoorden en voorstellen zijn correct geformuleerd (met toepassing van de grammaticaregels).

2) Beheersen van economische vakterminologie zowel mondeling als schriftelijk. Deze kennis met name bedrijfsgerichte woordenschat receptief en productief kunnnen aanwenden in een communicatieve situatie bv. een presentatie, een onderhandelingssituatie. 3) Intercultureel bewustzijn: kennis hebben van interculturele verschillen, regionale gebruiken en blijk geven van die kennis in allerhande communicatieve situaties.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Syllabus: Le téléphone met bijhorend softwarepakket.
Syllabus: L'entreprise dans tous ses aspects.

Aanbevolen: Thematische woordenschat 'Frans voor handel en economie' uitgeverij Intertaal ISBN 90 5451 1079

Studiekosten
25 eur

Studiebegeleiding
Permanente studiebegeleiding bij het inoefenen van communicatieve situaties.
Mogelijkheid tot vraagstelling na de lessen of op afgesproken momenten in overleg.
tevens CD-rom en oefeningen op computer beschikbaar.

Onderwijsvormen
Telefoneren: Praktische oefeningen thuis voorbereid. Simulatie-oefeningen.
L'entreprise dans tuis ses aspects: participatieve leervorm (groepswerk, discussie) en individueel werk (dossier de press).

Evaluatievorm
Mondeling examen voor onderdeel: Telefoneren en onderhandelen
Schriftelijk examen voor onderdeel: L'entreprise dans tous ses aspects.
Permanente evaluatie voor een aantal taken.
Voor studenten met een tweede zittijd geldt dezelfde evaluatievorm (simulatie van een telefoongeprek en onderhandelingssituatie + schriftelijk examen). De permanente evaluatie wordt vervangen door een deeltaak.

OP-leden
Mark Fierens
Nadia De Craene