RISICOMANAGEMENT
 
Wordt gegeven in 1st jaar Master in de handelswetenschappen: finance and risk management - afstudeerrichting: finance and risk management
Hoorcollege [A] 26.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 26.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Gerrit VAN DAELE
Referentie HMHAWF01A00001
 
Trefwoorden
Verzekeringen, risk management, risico's

Doelstellingen
Ieder bedrijf wordt met risico’s geconfronteerd. Risk management is een holistische aanpak van deze risico’s en probeert instrumenten aan te reiken om risico’s te detecteren, analyseren en kwantificeren en op te vangen. Een van de oplossingen – maar niet de enige - zijn verzekeringen. Deze cursus analyseert vanuit drie invalshoeken het fenomeen risico. Een eerste aanpak analyseert risk management als globale aanpak voor ondernemingen. Een tweede invalshoek is een analyse van de risico’s van een bedrijf en de verzekeringen die een antwoord kunnen leveren op die risico’s. Zo wordt bijvoorbeeld de verzekering BA uitbating grondig bestudeerd. Een derde aanpak bekijkt hoe verzekeraars omgaan met risico’s. Uiteindelijk is de essentie van een verzekeringspolis het feit dat een risico en de financiële gevolgen ervan door de verzekeraar wordt overgenomen. Zo wordt bijvoorbeeld grondig bestudeerd hoe verzekeraars er voor zorgen dat ook bij zware ongevallen de onderneming financieel gezond blijft.

Voor studenten die in een bank- of verzekeringsbedrijf gaan werken, moet deze cursus een basis meegeven, om later vlot meer gespecialiseerde kennis over verzekeringspolissen te kunnen verwerven. Het legt ook een grondige basis om risico’s in gelijk welke onderneming als risk manager te beheren.

Leerinhoud
1ste deel: inleiding in risk management Uiteenzetting over het belang van risicobeheer en de technieken die worden gehanteerd.

2de deel: risicobeheer in de onderneming In dit deel wordt eerst een algemene analyse van de zuivere risico’s in een onderneming gemaakt. Vervolgens worden de diverse verzekeringspolissen die een antwoord moeten leveren op die risico’s bestudeerd.

3de deel: risicobeheer in een verzekeringsmaatschappij Dit deel analyseert hoe een verzekeraar omgaat met de risico’s die zij in portefeuille heeft. Er wordt onder andere een antwoord gegeven op vragen zoals: hoe ontstaat een premie? Hoe werkt een verzekeringsboekhouding? Hoe zorgt een verzekeraar voor een gezonde solvabiliteit, zelfs na zware schadedossiers.

Begincompetenties
Kennis van het verzekeringsrecht is sterk aanbevolen. Inzicht in basisbegrippen uit de economie en boekhouding zoals solvabiliteit, rentabiliteit, jaarrekening en dergelijke zijn onontbeerlijk.

Eindcompetenties
Kerncompetenties:
1) Kennis van de techniek in risk management
Onder meer:
- Inzicht hebben in de principes van risk management
- kunnen in kaart brengen van de diverse risico’s waarmee financiële instellingen en ondernemingen geconfronteerd worden en inzicht hebben in enkele basistechnieken van risicobeheer

2) Goede kennis hebben van de meeste verzekeringspolissen waar een onderneming mee wordt geconfronteerd.

3) Inzicht hebben in de werking van een verzekeringsmaatschappij en uit dit inzicht conclusies kunnen trekken inzake rentabiliteit en solvabiliteit van verzekeraars.
Onder meer:
- Een kritische ingesteldheid: Het aannemen van een kritische houding bij het analyseren en evalueren van berichtgeving over en door verzekeraars

Algemene competenties:
1) Het vermogen tot oordeelsvorming in een onzekere context.
2) Het om kunnen gaan met complexe problemen: bekwaam zijn om de (risico)situatie te analyseren en bij te dragen tot een strategische oplossing voor de organisatie.


Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Cursus, polisvoorwaarden, websites, diverse documenten uit de praktijk

Studiekosten
6,40 Euro

Studiebegeleiding
Studenten kunnen de docent steeds contacteren in verband met vragen rond de cursus. Tijdens de blokperiode kan op aanvraag nog een vragenuurtje worden voorzien.

Onderwijsvormen
Hoorcollege

Evaluatievorm
Schriftelijk examen met open vragen en gevallenstudies

OP-leden
Gerrit VAN DAELE