PROGRAMMEREN
 
Wordt gegeven in 1st jaar Master in de handelswetenschappen: management en informatica - afstudeerrichting: management en informatica
Hoorcollege [A] 26.0
Werkcollege [B] 26.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 50.0
Totale studietijd [D] 180.0
Studiepunten [E] 6
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Len LEMEIRE
Referentie HMHAWI01A00004
 
Trefwoorden
programmeren, informatica

Doelstellingen
Theorie Het opleidingsonderdeel programmeren geeft een inzicht in softwareontwikkeling. Hiervoor bestudeert men de evolutie van programmeertalen. Er wordt begonnen met zelf een programmeertaal te maken. De cursus behandelt alle generaties programmeertalen en beschrijft telkens ook welke opties en keuzes er werden afgewogen tijdens de ontwikkeling van de taal. De bedoeling is dat de student aan de hand van de verschillende trends en evoluties van programmeertalen kan begrijpen en inschatten welke talen geschikt zijn voor bepaalde ontwikkelingen. Tevens wordt er ook aandacht besteed aan de verschillende helptools die bij programmeertalen geleverd worden.
Practicum Tijdens het practicum wordt kennis gemaakt met één object georiënteerde programmeertaal. De bedoeling is om aan de hand van begeleide oefeningen de basisvaardigheden van het programmeren in de praktijk te brengen. De student zal aan het einde van deze cursus in staat zijn een eigen project(je) af te werken.

Leerinhoud
Dit opleidingsonderdeel behandelt de technische aspecten van programmeertalen. Hiervoor wordt zelf een taal ontwikkeld en later gebruikt als basis om andere programmeertalen te analyseren. Telkens wordt heel duidelijk aangetoond welke beslissingen er moeten genomen worden om de taal te ontwikkelen. In laatste instantie wordt gekeken naar een objectgeoriënteerde programmeertaal en vergeleken met de andere generaties programmeertalen. In het practicum worden de bijzonderheden van één objectgeoriënteerde taal behandeld, om op die manier de studenten te tonen hoe een programma tot stand komt. Tevens wordt uitvoerig de debugger bekeken.

Begincompetenties
Basiskennis informatica is aan te bevelen.

Eindcompetenties
Kerncompetenties:
- Beschikken over praktische kennis en vaardigheden die nodig zijn om een programma zelf te implementeren.
- Het kunnen inschatten welke programmeertalen geschikt zijn voor bepaalde ontwikkelingen.
- Beschikken over de kennis om een informatica programma op te splitsen in subproblemen en deze dan efficiënt te implementeren.

Algemene competenties:
- Het vermogen tot originaliteit en creativiteit met het oog op het continu uitbreiden van de kennis en inzichten.
- inzicht hebben in de nieuwste kennis over programmeren in functie van het bedrijfsleven

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
"Principles of programming languages" (Engelstalig)

Studiekosten
Ong. 10 euro

Studiebegeleiding
De lessen worden in kleine groep gegeven waardoor persoonlijke studiebegeleiding mogelijk is, zowel voor het practicum als voor de theorie. De docenten zijn tevens per e-mail te bereiken.

Onderwijsvormen
Theorie: hoorcollege
Practicum:begeleide oefeningen aan computer

Evaluatievorm
Theorie: Mondeling examen (50%)
Practicum: Project (50%)
Tweedezittijd: mondeling examen

OP-leden
Len LEMEIRE en Els CLARYSSE