Trefwoorden Human Resource Management, competentiemanagement, performantiemanagement, personeelsmanagement
Doelstellingen Studenten dienen bij een kennismaking met Human Resource Management inzicht te verwerven in de huidige ontwikkeling van Human Resource Management van een louter operationele functie tot een strategische functie in de organisatie.
Vervolgens wordt vanuit de belangrijkste dimensies van Human Resource Management een referentiekader aangereikt waarmee de verschillende personeelstoepassingen kunnen worden gesitueerd. Dit referentiekader plaatst bestaande Human Resource Management theorieën en modellen in een overzichtelijk en synthetisch geheel.
Vervolgens wordt inzicht verworven in de belangrijkste toepassingen, en de daarbij horende instrumenten van Human Resource Management.
Leerinhoud De vier dimensies van Human Resource Management als een geïntegreerd raamwerk voor de verschillende HRM - toepassingen:
• Instrumentele aspecten: werksystemen, regels, procedures, juridische basissystemen, administratie als noodzakelijke voorwaarden voor een adequate dienstverlening naar de medewerker toe (payroll, personeelsdossier, juridische aspecten, contracten)
• Mensgerichte aspecten: aandacht voor sociale meerwaarde, werksfeer, motiverend klimaat, sociale balans
• Strategische dimensie: naar een pro-actieve benadering van Human Resource Management in de organisatie, integratie van Human Resource Management strategie in Business strategie, horizontale integratie van de verschillende HRM-toepassingen
• Organisationele dimensie: het belang van organisatiestructuren voor samenwerken van medewerkers, nieuwe organisatievormen, teammanagement
De belangrijkste Human Resource Management toepassingen:
• Performantiemanagement: van functiebeschrijving naar evaluatie en waardering van medewerkers
• Competentiemanagement: competenties als hefboom tot betere prestaties. Individueel en organisationele ontwikkeling van competenties
• Strategisch Human Resource Management: ontwikkeling van een strategisch Human Resource Management in de organisatie, met inbegrip van opvolging en meting
• Werving en selectie, ontwikkeling, evaluatie.
Begincompetenties
Voor alle opleidingsonderdelen van het postgraduaat ‘Social Profit en Publiek Management’ is het een vereiste dat de cursist in het bezit is van een masterdiploma, of in voldoende mate elders verworven competenties bezit die het niveau gelijk kan stellen met een master. Alsook dat hij/zij met succes het intake- of motivatiegesprek heeft doorlopen.
Verder is het een vereiste dat de competenties van de onderdelen ‘Management in de publieke en social-profit sector’, ‘Performantiemanagement’ en ‘Strategisch management’, gegeven in het eerste semester van het academiejaar, in voldoende mate verworven zijn. Omdat de evaluatie van de opleidingsonderdelen echter pas op het einde van het geïndividualiseerd programma zal plaatsvinden, wordt gekeken naar een voldoende aanwezigheid tijdens de lessen.
Eindcompetenties De cursist:
- heeft kritisch inzicht in het multi-dimensioneel karakter van Human Resource Management.
- kan Human Resource Management toepassingen en instrumenten hanteren.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Slides en handboek
De slides zullen via dokeos aan de cursisten verstrekt worden.
Vanderstraeten, A. (2001) HRM in social profit en publieke organisaties. Antwerpen, Deboeck Uitgeverij.Handboek ‘HRM in social profit en publieke organisaties.
Studiekosten Geen, inbegrepen in inschrijvingsgeld
Studiebegeleiding De interactiviteit tijdens de lessen maakt het mogelijk om vragen te stellen tijdens de hoorcolleges en oefeningen. Voor verdere inhoudelijke informatie is het ook mogelijk de (gast)docent via mail te contacteren. Voor praktische vragen kan men ook steeds bij de titularis terecht via mail of op afspraak.
Onderwijsvormen De hoorcolleges worden interactief georganiseerd. Theorie en oefeningen aan de hand van verduidelijkende cases wisselen elkaar af.
Evaluatievorm De cursisten worden geëvalueerd op basis van hun interactief meewerken tijdens de lessen en oefeningen. Niet enkel de kwantiteit van de participatie wordt hierbij in rekening genomen, maar vooral ook de kwaliteit.
Tijdens een geïntegreerd assessment op het einde van het individueel ontwikkelingstraject van de cursist wordt gepeild naar de competenties die verworven werden tijdens de verschillende gekozen opleidingsonderdelen.
Het assessment zal deels bestaan uit mondelinge vragen, deels uit schriftelijke vragen in open vorm.
OP-leden ALEX VANDERSTRAETEN
|
|