FINANCIEEL MANAGEMENT
 
Wordt gegeven in Postgraduaat Social profit en publiek management
Hoorcollege [A] 30.0
Werkcollege [B] 10.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 150.0
Studiepunten [E] 5
Niveau  
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Alex VANDERSTRAETEN
Referentie HYSPPM00K00002
 
Trefwoorden
Financieel management, overheidsaccountancy, beheerscontrole

Doelstellingen
De doelstelling is de studenten vertrouwd te maken met de door New Public Management ontwikkelde accountancy-hervormingen in (Belgische) overheden, bv. gemeenten, OCMW's en provincies, e.d. en in nonprofitorganisaties. Tevens is het de bedoeling om hen kennis te laten maken met de financiële beheers- en auditmogelijkheden in de overheidssector. De opleiding stelt zich bijgevolg tot doel om de studenten toegang te verlenen tot de specifieke kennis binnen verschillende wetenschappelijke domeinen die noodzakelijk is om met succes een managementfunctie binnen een overheids- en/of social profit organisatie te vervullen.
Bovendien is het de bedoeling om de studenten de benodigde analytische, creatieve en sociale vaardigheden en attitudes te laten verwerven om deze kennis in de praktijk toe te passen.

Leerinhoud
De drie dimensies van Financieel Management als een geïntegreerd raamwerk voor de non-profit en publieke sector:
• Accounting: inleiding; karakteristieken non-profit/public sector; boekhoudhervormingen; begroting; toepassing accounting in lokale overheden, provincies, gemeenschappen, VZW’s, enz.
• Financieel beheer: financiële analyse; budgettering en budgetopvolging; cost accounting en aspecten beheerscontrole; managementrappportering boordtabellen
• Auditing: Administratieve organisatie en interne controlesysteem; interne audit (financieel en operationeel); externe audit (financieel, rechtmatigheid, doelmatigheid)

Begincompetenties
Voor alle opleidingsonderdelen van het postgraduaat ‘Social Profit en Publiek Management’ is het een vereiste dat de cursist in het bezit is van een masterdiploma, of in voldoende mate elders verworven competenties bezit die het niveau gelijk kan stellen met een master. Alsook dat hij/zij met succes het intake- of motivatiegesprek heeft doorlopen.

Verder veronderstelt het opleidingsonderdeel een basiskennis inzake accounting en auditing.

Eindcompetenties
De cursisten kunnen de werkwijze en de rapportering van de overheidsboekhouding toelichten; ze kunnen verduidelijken hoe een overheidsboekhouding wordt aangewend in het kader van het financieel beheer van de overheidsorganisatie en ze kunnen de doelstelling en werkwijze van de x formuleren.
Bovendien hebben ze een goed inzicht in de praktische werking van de public sector accounting en audit-activiteiten binnen de overheids- en non-profitsector.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Wordt later bepaald.
Eventuele slides zullen via dokeos aan de cursisten verstrekt worden.
Momenteel wordt in het kader van dit opleidingsonderdeel gewerkt aan de publicatie van een handboek. Van zodra hierover meer informatie beschikbaar is, zal men hieromtrent op de hoogte gebracht worden.
Eigen syllabus J. Christiaens Public sector accountancy indien het handboek niet tijdig beschikbaar zou zijn.

Studiekosten
Handouts en cursus of handboek zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Studiebegeleiding
De interactiviteit tijdens de lessen maakt het mogelijk om vragen te stellen tijdens de hoorcolleges en oefeningen. Voor verdere inhoudelijke informatie is het ook mogelijk de (gast)docent via mail te contacteren. Voor praktische vragen kan men ook steeds bij de titularis terecht via mail of op afspraak.

Onderwijsvormen
De hoorcolleges worden interactief georganiseerd. Theorie en oefeningen aan de hand van verduidelijkende cases wisselen elkaar af.

Evaluatievorm
De cursisten worden geëvalueerd op basis van hun interactief meewerken tijdens de lessen en oefeningen. Niet enkel de kwantiteit van de participatie wordt hierbij in rekening genomen, maar vooral ook de kwaliteit.
Tijdens een geïntegreerd assessment op het einde van het individueel ontwikkelingstraject van de cursist wordt gepeild naar de competenties die verworven werden tijdens de verschillende gekozen opleidingsonderdelen.
Het assessment zal deels bestaan uit mondelinge vragen, deels uit schriftelijke vragen in open vorm.

OP-leden
ALEX VANDERSTRAETEN