FACILITAIR MANAGEMENT
 
Wordt gegeven in Postgraduaat Social profit en publiek management
Hoorcollege [A] 18.0
Werkcollege [B] 6.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Alex VANDERSTRAETEN
Referentie HYSPPM00K00008
 
Trefwoorden
Management, Sociale economie, Publieke sector, Social Profit Management, arbeidsorganisatie

Doelstellingen
De cursist leert om allerlei soorten dienstverlening binnen een organisatie (bedrijf) te organiseren. De toegevoegde waarde van Facility Management ligt in het professioneel organiseren van de ondersteuning. De facilitaire organisatie moet optimaal de kernactiviteit van een organisatie ondersteunen. Alle sectoren maken momenteel een schaalvergroting door: hoger onderwijs, ziekenhuis- en verzorgingssector, dienstensector en de overheid organiseren zich meer en meer in grotere samenwerkingsverbanden.
Het kernproces binnen een organisatie staat voorop (de kwaliteit van de diensten, onderwijs verstrekken, zieken verzorgen…) maar de facility manager moet ervoor zorgen dat alles wat daarmee samenhangt vlot kan verlopen. Als facilitair manager regel je, simpel gezegd, het huishouden van een organisatie. Je zorgt dat elk personeelslid alle diensten en middelen tot zijn beschikking heeft om zijn werk goed te doen. Als facilitair manager ben je ook belangrijk voor de kostenbesparing in een organisatie. Op die manier kan je als facility manager bijdragen aan het bedrijfsresultaat.

Leerinhoud
• Inleiding: schaalvergroting en netwerkvorming binnen de sector stellen hogere eisen aan het management van ondersteunende diensten.
• Het beheersbaar maken van huisvesting, gebouwen, schoonmaak, catering, energie…e.d. Specifieke kennis en vaardigheden
• Integraal managen van secundaire processen binnen de organisatie.
• Aspecten van volgende onderwerpen:
- Facilitaire en informatiekundige processen
- Strategisch facilitair management en beleidsontwikkeling

Begincompetenties
Voor alle opleidingsonderdelen van het postgraduaat ‘Social Profit en Publiek Management’ is het een vereiste dat de cursist in het bezit is van een masterdiploma, of in voldoende mate elders verworven competenties bezit die het niveau gelijk kan stellen met een master. Alsook dat hij/zij met succes het intake- of motivatiegesprek heeft doorlopen.

Eindcompetenties
• Organisatievaardigheden: bijvoorbeeld: hoe kan ik een facilitair serviceloket inrichten? m.a.w. kunnen plannen en organiseren.
• Klantgerichtheid: een onderzoek naar klanttevredenheid opzetten, uitvoeren en evalueren.
• Strategisch/financieel denken: wat betekent een bepaalde beslissing voor de organisatie en wat zijn de financiële gevolgen? Commercieel en financieel inzicht zijn belangrijk.
• Deskundige gesprekspartner: Je moet niet van alle aspecten van het vak alle details kennen. Wel moet je op hoofdlijnen weten wat er speelt en hierover kunnen praten.
• Opmerkzaamheid, discipline en dienstbaarheid.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Hand-outs uit de les
Syllabus en slides zullen ook via dokeos aan de cursisten verstrekt worden

Studiekosten
Handouts en hard-copies zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Studiebegeleiding
Vraagstelling tijdens de lessen, via mail of op afspraak.
Mogelijkheid om eigen cases aan te brengen tijdens de lessen.

Onderwijsvormen
Doceren
Werksessies
Bedrijfsbezoek
Interactiviteit tijdens de lessen wordt gepromoot

Evaluatievorm
De cursisten worden permanent geëvalueerd op basis van hun interactief meewerken tijdens de lessen, oefeningen en bezoeken. Niet enkel de kwantiteit van hun tussenkomsten maar ook de kwaliteit ervan wordt beoordeeld.
Tijdens een geïntegreerd assessment op het einde van het individueel ontwikkelingstraject van de cursist wordt gepeild naar de competenties die verworven werden tijdens de verschillende gekozen opleidingsonderdelen.

OP-leden
ALEX VANDERSTRAETEN