INDUSTRIËLE CHEMIE (ANORGANISCHE)
 
Wordt gegeven in Keuzelijst 3de jaar Bachelor in de industriële wetenschappen chemie
Keuzelijst schakelprogramma chemie/biochemie
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Joseph SCHAUBROECK
Referentie IBIWCH03K00006
 
Trefwoorden
Industriële Chemie - anorganische

Doelstellingen
Hoorcollege:
De cursus beoogt een overzicht te geven van de anorganische industriële chemie, waarbij, uitgaande van de ruwe, natuurlijke grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten gefabriceerd worden.
Het is noodzakelijk dat een industrieel ingenieur chemie inzicht en applicatieve kennis verwerft in/over de proces-technische, proces-juridische,chemisch-synthetische en chemisch-analytische aspecten van industriële chemische processen, rekening houdend met kwaliteit, duurzaamheid en recycleerbaarheid van de afgewerkte producten, alsook met milieufactoren, veiligheid en de socio-economische context.

Bedrijfsexcursies / practica:
Via de bedrijfsexcursies wordt de student geconfronteerd met de proceschemie en bijhorende technologie in reële dimensies. Bovendien komt hij aldus in contact met het bedrijf als organisatie, in zijn globale sociale – economische en samenlevingscontext.

Leerinhoud
Theorie:
In de betreffende cursus de basisgegevens uit de anorganische chemische industrie : indeling, hoofdbewerkingen, veiligheid, milieu, automatisering, R&D, D.O., patenten, kennismanagement, geografische situering. Verder worden specifieke topics behandeld zoals de basisgrondstoffen lucht en water, industriële gassen, de zwavelindustrie, de stikstofindustrie, de alkali- en chloorindustrie en de fosforindustrie.

Bedrijfsexcursies / practica:
Een breed spectrum aan bedrijven , actief in de chemische sector (basisproducten, afgewerkte producten, kunststoffen,…) worden in groep bezocht.

Begincompetenties
Competenties verworven in de chemische basisvakken van het 1ste en het 2de jaar bachelor chemie.

Eindcompetenties
Kerncompetentie1:
In staat zijn om algemeen chemische kennis en vaardigheden betreffende industriële chemie te beheersen. (SC1)

Kerncompetentie 2:
In staat zijn om industriële chemische productieprocessen te begrijpen en milieu-, kwaliteits- en veiligheidsbewust te handelen en dit ondersteund naar praktijkervaring toe, door bedrijfsexcursies in diverse chemische sectoren. (SC4,AC6)

Algemene competentie 1:
In staat zijn om blijvend kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren en om wetenschappelijk/disciplinaire inzichten zelfstandig toe te passen op wetenschappelijke en/of ingenieurstechnische problemen. (AC1, AIC1)

Algemene competentie 2:
In staat zijn om informatie, ideeën, problemen en oplossingen – in het bijzonder wetenschappelijke en technische - adequaat te communiceren en te rapporteren aan specialisten. (AC4)

Algemene competentie 3:
In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen verschillende wetenschappelijke disciplines om technische problemen en processen te begrijpen(AIC3).

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Cursus beschikbaar, literatuurlijst., webinfo, bibliotheek.

Studiekosten
Cursusmateriaal: 15 euro
Bedrijfsexcursies: fluctuerend volgens de verplaatsingsonkosten.

Studiebegeleiding
Extra uitleg na afspraak.

Onderwijsvormen
Hoorcollege.
Bedrijfsexcursies / practica.

Evaluatievorm
Theorie: schriftelijk/mondeling examen.
Bedrijfsexcursies / practica: permanente evaluatie en test.

Wegingscoëfficiënt :
Theorie : 80 %
Oefeningen : 20%
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.

OP-leden
J. Schaubroeck, K. De Doncker