STERKTELEER
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de industriële wetenschappen: informatica
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 85.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Marc WOUTERS
Referentie IBIWIT02A00010
 
Trefwoorden
Sterkteleer

Doelstellingen
De verworven kennis zal verder aangewend worden bij het ontwerpen en berekenen van machines, mechanismen, werktuigen, constructies, enz.
De student verwerft de nodige competenties om op een adequate manier de er op volgende opleidingsonderdelen aan te vatten.
Sterkteleer volgt op de Mechanica I en is een noodzakelijk opleidingsonderdeel voor de verwerving van competenties ivm Ontwerpen, Machine-onderdelen en CAE.

Leerinhoud
In het eerste deel leert de student inzien dat er behalve uitwendige krachten ook inwendige krachten en koppels bestaan.
Het begrip " breekspanning " en " toelaatbare spanning " krijgen een hoofdrol toebedeeld. De vormverandering t.g.v. trek of druk en afschuiving wordt bestudeerd bij enkelvoudige en meervoudige materialen. De veranderlijkheid van traagheidsgrootheden worden zowel grafisch als analytisch bestudeerd. Enkelvoudige buiging en afschuiving, dubbele buiging met de daaraan gekoppelde dwarskracht- en momentenlijn vormt de basis voor de sterkteberekening van een voorwerp.

In het tweede deel wordt de vormverandering bestudeerd d.m.v. de integratiemethode en de formules van Myosotis. Hyperstatische constructies die onoplosbaar waren met de " Theoretische Mechanica " kunnen nu wel opgelost worden d.m.v. de vervormingsleer.
Samengestelde belastingsgevallen worden tot slot behandeld.

Begincompetenties
Zie eindcompetenties Mechanica I en Wiskunde I en Wiskunde II.

Eindcompetenties
Kerncompetentie 1 :
In staat zijn om theoretische en praktische inzichten uit de sterkteleer correct te hanteren binnen ingenieurswetenschappelijke probleemstellingen.(SCA1)
Onder meer :
-In staat zijn praktische problemen in het domein van de sterkteberekeningen op theoretische wetenschappelijke manier aan te pakken.
-Kennis hebben van de technieken om technische problemen een oplossing te geven.
-In staat zijn om resultaten te interpreteren op juistheid en relevantie.
-In staat zijn om bij een bepaalde materiaalkeuze , de vormverandering alsook de optredende spanningen te berekenen in eenvoudige constructies.

Algemene Competentie 1 :
In staat zijn om blijvend kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren (AC1)

Algemene Competentie 2 :
In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen verschillende wetenschappelijke disciplines om technische problemen en processen te begrijpen (AIC3)

Algemene Competentie 3 :
In staat zijn om relevante wetenschappelijke en technische informatie adequaat te verzamelen en te verwerken in het vakgebied sterkteleer (AC2)

Algemene Competentie 4 :
In staat zijn om wetenschappelijk-disciplinaire inzichten zelfstandig en in teamverband toe te passen op wetenschappelijke en ingenieurstechnische problemen ivm sterkteberekeningen. (AIC1)


Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
" Sterkteleer " - M. Wouters

Studiekosten
€8

Studiebegeleiding
Elektronisch : http://dokeos.hogent.be
Persoonlijk contact : Steeds mogelijkheid tot persoonlijke afspraak met de docent.


Onderwijsvormen
Theorie : Hoorcolleges
Oefeningen : Klassikaal geleide oefeningen

Evaluatievorm
Theorie : Schriftelijk examen : 73%
Oefening : Permanente evaluatie : 2 gequoteerde oefeningen tijdens jaar : 27%

De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.

OP-leden
Jan Vancampenhaut ; Cyriel Van Rumst ; Marc Wouters