Trefwoorden regelen, systemen, PID, compensatoren, toestandsdomein, niet-lineaire regeltechniek
Doelstellingen Het bijbrengen van een grondige en gevorderde kennis i.v.m. het analyseren en ontwerpen van analoge en digitale regelsystemen. Hierbij wordt het accent gelegd op het ontwikkelen van de nodige vaardigheden voor het beheersen van regeltechnische problemen omtrent lineaire, niet-lineaire, meervoudige en optimale systemen.
Leerinhoud Ontwerp van lineaire tijdinvariante regelsystemen op basis van klassieke en moderne methodes, dit zowel in het analoge als in het digitale domein en zowel voor enkelvoudige als voor meervoudige systemen, gevolgd door een inleiding tot de niet-lineaire regeltechnieken.
1. Poolbaanontwerp van PID-regelaars en dynamische compensatoren
2. Frequentiedomeinontwerp van PID-regelaars en dynamische compensatoren
3. Digitaal geregelde systemen (wiskundige modellering van bemonsterde signalen, analyse in het z-domein, praktische ontwerpregels voor directe digitale controle, implementatie van digitale netwerken en algorithmen)
4. Technieken in het toestandsdomein (analyse in de toestandsruimte, multivariabele systemen, controleerbaarheid en observeerbaarheid, ontwerp van toestand- en uitgangsterugkoppelingen, introductie tot de optimale controle)
5. Niet-lineaire systemen (fasevlakmethode en beschrijvende functies, stabiliteitsanalyse en introductie tot methodes van Liapunov, Popov en cirkelcriterium).
Begincompetenties controletheorie (3BaEM - 3BaEa) gevolgd hebben
Eindcompetenties Kerncompetentie 1
In staat zijn om productieprocessen te automatiseren en te optimaliseren (SC4).
Algemene ingenieurscompetentie op een gevorderd niveau 1:
In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen verschillende wetenschappelijke disciplines om technische problemen en processen te begrijpen.
In staat zijn om wetenschappelijk disciplinaire inzichten zelfstandig toe te passen op wetenschappelijke en/of ingenieurstechnische problemen.(AIC1)
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: gedrukte cursus
Andere referentiewerken:
- Nise, Regeltechniek voor technici
- Dorf & Bishop, Modern Control Systems
Studiekosten aankoop cursus = ongeveer 8 euro
Studiebegeleiding na afspraak
Onderwijsvormen hoorcolleges doorspekt met theoretische oefeningen en demonstraties (computersimulaties)
Evaluatievorm Schriftelijk examen met open boek
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Verhouding punten theorie/labo: 2/1
Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden verantwoordelijke studiefiche: prof. ir. Jan Beyens
|
|