TOPOGRAFIE 3
 
Wordt gegeven in Master in de industriële wetenschappen: landmeten
Hoorcollege [A] 48.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 170.0
Studiepunten [E] 6
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Greta DERUYTER
Referentie IMIWLM01A00009
 
Trefwoorden
foutenvoortplanting, teledetectie, fotogrammetrie, hydrografie, plaatsbepaling, GNSS, ondergrondse leidingen

Doelstellingen
  1. Analytische gegevensverwerking : Na het volgen van dit onderdeel is de student in staat om voor elke door hem/ haar gebruikte meetmethode de formules op te stellen voor de berekening van de kwadratisch middelbare fout op de gemeten en/ of berekende waarden. Hij/ zij is zodoende bekwaam om de nauwkeurigheden van berekende en gemeten waarden te bepalen, vereffeningsberekeningen uit te voeren en te toetsen of de bekomen waarden voldoen aan vooropgestelde eisen. Omgekeerd kan aan de hand van de vooropgestelde eisen een haalbare methode worden bepaald.
  2. Inleiding tot teledetectie en fotogrammetrie : bijbrengen van basisbegrippen met betrekking tot teledetectie, luchtfotografie, foto-interpretatie, fotogrammetrie, fotogrammetrische restitutie.
  3. Speciale opmetingstechnieken: dit onderdeel heeft als doel enkele inwinningstechnieken te behandelen die omwille van de specifieke technieken en/of eisen die zich stellen bij de inwinning van gegevens, afwijken van de "gewone'' landmeetkundige inwinningstechnieken. In dit gedeelte komen aan bod: GNSS, hydrografie en de problematiek van ondergrondse leidingen.


Leerinhoud
  1. Analytische gegevensverwerking: methode der kleinste kwadraten, oplossen van vraagstukken i.v.m. voortplanting van fouten, standaardafwijkingen en vereffeningsmethoden..
  2. Inleiding tot teledetectie en fotogrammetrie: basisbegrippen met betrekking tot teledetectie, definities, ontwikkeling, overzicht van de karteringssystemen d.m.v. teledetectie, luchtfotografie, foto-interpretatie, fotogrammetrie, fotogrammetrische restitutie, stereoscopie, orthofoto's, filmsoorten, scanners, satellieten voor aardobservatie, digitale beeldverwerking.
  3. Speciale opmetingstechnieken :
    • Hydrografie: omschrijving en afbakening van het vakgebied "hydrografie", overzicht van de methoden voor horizontale en verticale plaatsbepaling op zee en onder water, bathymetrie: onderwater-akoestiek, single beam, multibeam, side scan sonar, getijden, getijdemeting, kalibratie, nauwkeurigheden, presentatievormen. De theorie wordt aangevuld met een bedrijfsbezoek en deelname aan seminarie of studiedag.
    • Problematiek van ondergrondse leidingen: ontwikkelingen in Vlaanderen, België en de buur-landen met betrekking tot uitwisseling van informatie, procedures bij grondroeringen, opsporingstechnieken, opmeting en registratie van ondergrondse leidingen in een GIS- en CAD- omgeving.
    • GNSS: de basiskennis wordt aangevuld met verdieping in de software, terreinwerk, opvolging van de actualiteit, seminaries.


Begincompetenties
De eindcompetenties van Topografie I, Topografie II en Geodesie

Eindcompetenties
Kerncompetentie 1: In staat zijn om bouwkundige en gespecialiseerde landmeetkundige meettechnieken aan te wenden. [SC6]
Onder meer:
  • Een inzicht hebben in het toepassingsgebied, de randvoorwaarden en de beperkingen van verschillende gespecialiseerde meettechnieken in het domein van hydrografie, opsporen van ondergrondse leidingen, satellietplaatsbepaling
  • In staat zijn om relevante wetenschappelijke en technische informatie adequaat te verzamelen, te verwerken en te beoordelen
  • In staat zijn problemen met betrekking tot de keuze van de gepaste meetmethode en het instrumentarium te analyseren en een oplossing te geven.
  • In staat zijn om de aangeleerde, maar ook nieuwe meettechnieken, relevant voor het landmeetkundig toepassingsgebied in de ruimste zin, zelfstandig of in teamverband te beoordelen en indien wenselijk vlot te implementeren.
Algemene competentie 1: In staat zijn om relevante nieuwe technologieën en/of theorieën te leren kennen, te assimileren, te implementeren en te gebruiken. [AIC2]
Onder meer:
  • In staat zijn om wetenschappelijke en technische inzichten toe te passen op specifieke landmeetkundige problemen en daarover duidelijk en efficiënt te communiceren


Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Nederlandstalige cursus, lesnota's, en handleidingen worden ter beschikking gesteld via de elektronische leeromgeving.
Referenties:
In de cursus zijn referentielijsten opgenomen

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 15.0 EUR
Kosten verbonden aan het afprinten van de cursus, lesnota's en vervoerskosten verbonden aan bedrijfsbezoeken en seminaries.

Studiebegeleiding
Persoonlijk contact met de docent: De docent staat ook buiten de contacturen ter beschikking voor het beantwoorden van vragen en het oplossen van praktische problemen met betrekking tot het opleidingsonderdeel (via e-mail of na afspraak).

Onderwijsvormen
Hoorcolleges worden aangevuld met seminaries, bedrijfsbezoeken en voordrachten afhankelijk van het aanbod.
Het inoefenen van GPS gebeurt in het kader van het Multidisciplinair project.

Evaluatievorm
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.

OP-leden
Greta Deruyter