Trefwoorden Inhoud- en discoursanalyse, literatuurstudie, studiedagen, excursies
Doelstellingen Kritisch lezen + reflectie, opmaak wetenschappelijke paper, correcte opmaak bibliografieën, inzicht breder vakgebied, ‘verstandig’ observeren, ruimte op het terrein kunnen ‘lezen’.
Leerinhoud Het opleidingsonderdeel ‘Stage en Planologisch Project’ wordt opgevat als een conglomeraat van 4 onderdelen, die naar rapportage toe zelfstandig moeten worden uitgevoerd.
ONDERDEEL 1: OPDRACHT ‘MEDIA WATCH’
Rapportage van de berichtgeving in een aantal kwaliteitsmedia mbt een specifiek item uit de ruimtelijke ordening, stedenbouw, stedenbeleid en aanverwante domeinen. Het eindproduct is een paper van ongeveer 3.000 woorden, met als bijlage een representatieve selectie van artikels (een 5-tal) + een correcte en volledige bibliografie van de gevonden artikels. Dit alles in een netjes en overzichtelijk gepresenteerde bundel op staand A4-formaat.
ONDERDEEL 2: RAPPORTAGE LEZINGEN, CONFERENTIES, STUDIEDAGEN, TENTOONSTELLINGEN, DEBATTEN.
Rapportage van 5 bijgewoonde activiteiten, verdeeld over verschillende soorten. in totaal, en max. 2 van elke soort. Het product is van elke activiteit een kort verslag van een 1000-tal woorden, waarin je het onderwerp situeert, met daaraan gekoppeld een korte persoonlijke bespreking/appreciatie. Dit alles giet je in een overzichtelijke bundel op staand A4-formaat.
ONDERDEEL 3: BIJDRAGE EXCURSIES
N.a.v. de gedurende het jaar georganiseerde excursies wordt gevraagd worden om hier occasioneel een bijdrage aan te leveren. Dit gaat doorgaans om het verzamelen van bepaalde achtergrondinformatie rond een topic die op de excursie aan bod komt, dit kernachtig op papier te zetten en vervolgens gedurende de excursie aan uw medestudenten te presenteren.
De schriftelijke weerslag dient in de eerste plaats uw medestudenten als latere verdere referentie.
ONDERDEEL 4: LITERATUURSTUDIE
Via het raadplegen van de wetenschappelijke vakliteratuur wordt dieper ingegeaan op een bepaald thema dat in de masterproef aan bod komt. Het thema kan heel breed genomen worden, meer of minder theoretisch, behorend tot het analyse-gedeelte van je masterproef of tot het ontwerp-gedeelte, etc..
Let wel op dat het een literatuurstudie betreft en geen bijkomende (empirische) analyse/survey m.b.t. de site van je masterproef. Dit laatste hoort thuis in (het analyse-gedeelte van) je masterproef.
Het rapport dat moet afgeleverd worden heeft doorgaans volgende structuur:
• Titel + abstract.
• Inleiding met probleemstelling (met dus link naar masterproef).
• Kern van het stuk: beschouwingen uit de literatuur met kritische reflectie.
• Conclusie met b.v. de verschillende stellingen uit de literatuur tegenover elkaar geplaatst en eveneens de terugkoppeling naar de masterproef, i.e. wat uit de literatuurstudie naar voor kwam als oplossing/antwoord/suggestie voor de probleemstelling zoals in de inleiding geformuleerd.
• Bibliografie.
Begincompetenties Theoretische en methodologische onderbouw inzake ruimtelijke analyse.
Eindcompetenties Een literatuurstudie kunnen opmaken, degelijke inhoud- + discoursananalyse, inzicht in ruimtelijk-maatschappelijk functioneren.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Kranten, wetenschappelijke tijdschriften en boeken, internet.
Studiekosten 400 € (vnl. kosten studiedagen, binnenlandse en buitenlandse excursies).
Studiebegeleiding Intense begeleiding op het terrein gedurende de excursies (ook externen). Tussentijdse bespreking en evaluatie in onderling overleg met persoonlijke mentor voor de rapportage.
Onderwijsvormen Zelfstandig werk.
Excursies.
Evaluatievorm De rapporten/papers worden individueel gequoteerd. De literatuurstudie telt mee voor 40 %, de andere 3 onderdelen voor elk 20% van het totaal.
Voor onderdeel 3 betreft de beoordeling zowel een schriftelijke weerslag als een mondelinge presentatie (beknoptheid, duidelijkheid, structuur, gehalte aan nuttige informatie) gedurende de excursies.
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen
gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten.
Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van
opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van
deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en
kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden
|
|