FYSICA I
 
Wordt gegeven in Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, landbouwkunde, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, tuinbouwkunde, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de biomedische lab.technologie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de chemie
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie, voor Prof.Bach. in de voedings- en dieetkunde
Schakelprogramma tot master in de industriële wetenschappen: bouwkunde/landmeten, voor Prof.Bach.in vastgoed (afst. landmeten) en bouw
Schakelprogramma tot master in de industriële wetenschappen: chemie/biochemie voor professionele bachelors in de, voor Prof.Bach.in chemie en biomed.lab.tech.
Schakelprogramma tot master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT, voor Prof.Bach.in electr./ICT multimedia en commun.tech.
Schakelprogramma tot master in de industriële wetenschappen: informatica, voor Prof.Bach.in toegep.inform. multimedia en commun.tech.
Schakelprogramma tot master in de industriële wetenschappen: elektromechanica, voor Prof.Bach.in elektromech.
Schakelprogramma tot master in de industriële wetenschappen: textieltechnologie, voor Prof.Bach.in textieltechnologie
Schakelprogramma tot master in de industriële wetenschappen: elektrotechniek, voor Prof.Bach.in elektromech. en electr./ICT
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 36.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 170.0
Studiepunten [E] 6
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Johan D'HEER
Referentie IZIWTE01A00002
 
Trefwoorden
algemene fysica, trillingsleer, mechanische en elektromagnetische golven, optica, fysische instrumentatie

Doelstellingen

Theorie: Enerzijds zijn machines, apparaten, constructies en gebouwen onderhevig aan allerlei trillingen. Ook de deeltjes (atomen en moleculen) in stoffen voeren voortdurend trillingsbewegingen uit die de macroscopische eigenschappen van de materialen mede bepalen. Anderzijds vormt de snelle overdracht van informatie door middel van elektromagnetische golven mede de basis van onze huidige communicatiemaatschappij. Een grondige en uitgebreide studie van trillingen en golfverschijnselen is bijgevolg een onmisbaar onderdeel in de opleiding tot een volwaardig industrieel ingenieur.

Practicum: Het practicum fysica is een vakoverschrijdend gebeuren waarin studenten concrete praktische opdrachten uit meerdere disciplines van de bacheloropleiding uitvoeren. De studenten leren de nauwkeurigheid van metingen en berekende resultaten kritisch beoordelen, leren resultaten correct te interpreteren, leren duidelijke besluiten te formuleren en leren degelijk te rapporteren binnen een vooropgestelde termijn zoals dit later ook in hun werkomgeving geëist wordt.



Leerinhoud

Theorie:
Enkelvoudige trillingen
Samenstellen van trillingen
Verwante trillingsvormen
Algemene golfeigenschappen
Geluidsgolven

Practicum:
Bewegingsleer
Statica en dynamica
Vloeistoffen en gassen
Trillingen
Golven



Begincompetenties
Eindcompetenties van de fysica van het secundair onderwijs

Eindcompetenties
Kerncompetentie 1: In staat zijn om theoretische en praktische inzichten uit de fysica correct te hanteren binnen ingenieurswetenschappelijke probleemstellingen (SCA1)
Onder meer:
  • In staat zijn om eenvoudige fysische problemen met betrekking tot mechanische trillingen en golven zelfstandig op te lossen en er efficiënt kunnen over communiceren
  • In staat zijn om eenvoudige fysische problemen met betrekking tot mechanica zelfstandig op te lossen en er efficiënt kunnen over communiceren voor studenten die een schakelprogramma volgen
  • In staat zijn om zich op een adequate wijze te informeren over de uit te voeren opdrachten met betrekking tot mechanica, fluïda en trillingen en golven (AC2)
  • In staat zijn om blijvend kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren over probleemstellingen uit de fysica (mechanica, fluïda, trillingen en golven) (AC1)
  • In staat zijn om fysische problemen over mechanica, fluïda, trillingen en golven in teamverband adequaat te bespreken en op te lossen (AC5)
  • In staat zijn om onderzoeksmethoden en –technieken zoals dataverzameling en data-analyse adequaat aan te wenden en te beoordelen o.a. steunende op een foutenanalyse (AWC1)
Algemene competentie 1: In staat zijn om inzichten uit de fysica (mechanica, fluïda, trillingen en golven) zelfstandig en in teamverband toe te passen op ingenieurswetenschappelijke problemen (AIC1)
Onder meer:
  • In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen mechanica, fluïda en trillingen en golven om de opgelegde opdrachten te kunnen uitvoeren (AIC3)
Algemene competentie 2: In staat zijn om informatie, ideeën, problemen en oplossingen betreffende fysica (mechanica, fluïda, trillingen en golven) adequaat te communiceren en te rapporteren zowel aan leken als aan specialisten o.a. door peer-assessment van verslagen (AC4)

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Cursussen zijn beschikbaar. Zij kunnen echter aangevuld worden met persoonlijke notities en oefeningen.
Theorie Fysica Deel 1.
Laboratorium Fysica deel 1.
Auteurs : Vakgroep Fysica.
Handboeken staan ter beschikking in de bibliotheek.
Leeromgeving: dokeos

Studiekosten
Ongeveer €5 voor de aanschaf van de cursussen en 10 € voor de aanschaf van eigen projectmateriaal.

Studiebegeleiding
Tijdens het academiejaar is elke lesweek monitoraat voorzien op een vast tijdstip dat ingebouwd zit in het lessenrooster van de studenten. Ook kan op afspraak uitleg verstrekt worden. Voor zelftesten, opgeloste oefeningen, mogelijke examenvragen en nog veel meer kunnen de studenten terecht op de website van de vakgroep en de elektronische leeromgeving.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges met demonstraties en oefeningen.
In het practicum worden de proeven door de studenten uitgevoerd.

Evaluatievorm
Theorie (schriftelijk examen) : 57 %
Practicum (permanente evaluatie) : 43 %

De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.

OP-leden
Vakgroep Fysica