Trefwoorden H390, tekstanalyse, literatuur, epiek, lyriek
Doelstellingen De theatermaker in het hedendaags theater hanteert allerlei teksten, die hij autonoom moet kunnen analyseren en interpreteren.
Het opleidingsonderdeel "Inleiding tekstanalyse epiek-lyriek" wil de student een geheel aan cognitieve vaardigheden aanbieden waarmee verschillende soorten literaire teksten kritisch benaderd en geïnterpreteerd kunnen worden. Het is de bedoeling dat de student voldoende inzicht verwerft in het literaire instrumentarium om zowel proza als poëzie adequaat te kunnen lezen, analyseren en interpreteren.
Het opleidingsonderdeel hanteert de begrippen en modellen van de literatuurwetenschap en vormt een belangrijke component van de academische kritische en cognitieve benadering van de opleiding.
Daarnaast is literatuur naast de beeldende kunsten een belangrijke kunstdiscipline in en parallel aan de podiumkunsten, waarin de vraag naar de mens centraal staat. Daarin ligt dan ook de parallel van dit opleidingsonderdeel met het vak filosofie. Om die verschillende redenen wordt dit opleidingsonderdeel bij de aanvang van de opleiding aangeboden
Leerinhoud Overzicht van verschillende literatuurtheorieën en begrippen, toegepast tijdens allerlei interpretatie-oefeningen. Interpretatie van excerpten uit de westerse literatuur
Begincompetenties
Eindcompetenties Kerncompetentie
De student geeft blijk van het vermogen literaire teksten autonoom te lezen, bespreken, analyseren en interpreteren, en is in staat zelfstandig secundaire bronnen te hanteren die hem helpen tot eigen inzichten te komen.
Indicatoren
- De student kent en heeft inzicht in de behandelde begrippen van de literatuurwetenschap en
kan die toepassen op zowel geziene als ongeziene verhalen en gedichten
- De student kan op beginnend niveau reflecteren binnen het literaire discours en is in staat deze reflectie te beargumenteren.
- De student heeft op beginnend niveau inzicht in en kennis van het literaire en algemeen artistieke landschap
Algemene competentie
De student heeft analytisch inzicht en een kritisch reflectieve attitude verworven, evenals een adequate denk- en redeneervaardigheid binnen de literatuur en de kunsten in het algemeen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Boek: J. Van Luxemburg, M. Bal & W. Weststeijn, "Over literatuur" Coutinho Muiderberg, 1996
Syllabus: verzameling fragmenten uit literaire werken
Primaire Literatuur en Secundaire bronnen
Videofilms, materiaal uit bibliotheek, intranet, internet, andere
Studiekosten Boek
Studiebegeleiding Algemene studiebegeleiding zoals voorzien door het departement. De docent kan op afspraak worden geconsulteerd.
Onderwijsvormen Werkcollege
Oefeningen
Onderzoek en exploratie
Individuele opdrachten
Zelfstudie individueel
Evaluatievorm Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
Opdrachten
Examenmogelijkheid in de 1ste en 2de examenperiode
OP-leden Clierieck Martine
|
|