Trefwoorden h830-muziek-zang, h850-toneel-acteren
Doelstellingen Door het opleidingsonderdeel Muziektheatrale vorming & projecten worden de basis competenties van een professionele zanger optimaal ontwikkeld en verfijnd. Naast het verwerven van competenties met betrekking tot muziektheater is dit het medium bij uitstek waar de verworven zangtechniek in ruimere context wordt aangewend en uitgediept. Het vak draagt in hoge mate bij tot groei van de samenwerkingscompetenties, de organisatievaardigheid, communicatieve vaardigheden. Dit opleidingsonderdeel draagt in hoge mate bij tot ontwikkeling van de onderzoeksattidude; er is een hoge verticale congruentiegraad met de vakken 'Instrument/zang solopraktijk', 'Partituuranalyse', 'Muziekgeschiedenis', koor, 'Harmonie & Contrapunt' en 'Onderzoeksmethodiek'.
Leerinhoud Het opleidingsonderdeel 'Muziektheatrale vorming & projecten' bestaat deels uit vaste lessen op vaste tijdstippen, deels uit projectblokken.
De coaching van de studenten geschiedt in functie van de studenten - stem / competenties - en is bijgevolg thematisch opgebouwd.
In hoger genoemd vak worden in samenspraak, tussen de studenten en de docenten, bepaalde muziekfragmenten / teksten gekozen in functie van de projecten.
De al dan niet gezongen teksten worden taalkundig en inhoudelijk geanalyseerd. Voor de gezongen teksten volgt dan een analyse van de partituur : de bedoelingen van de componist en de librettist / tekstschrijver worden achterhaald. De intellectuele informatie wordt emotioneel verwerkt, resulteert, voor de gezongen fragmenten, eerst in het vocaalinterpretatieve werk en dan in een enscenering waarbij de zanger / acteur geconfronteerd wordt met het zingend / sprekend, expressief bewegen.
Pianopraktijk volgt een leerlijn die aangepast wordt aan de voorkennis en het talent van de student. Het wordt semicollectief in het pianolab onderwezen.
Begincompetenties
Eindcompetenties Creativiteit
De student is als solist en/of in ensembles bekwaam tot artistiek hoogstaande muziekuitvoeringen.
• Kan zelfstandig nieuw repertoire instuderen en onderzoekend, experimenterend en beschouwend, kennis, intuïties en emoties omvormen tot een muzikale uitvoering
• ontwikkelt een eigen originele en persoonlijke stijl en expressie in zijn muziekuitvoeringen
• bezit een attitude tot het verdiepen en verfijnen van de muzikale expressie
Groei- en ontplooiingsmogelijkheden
De student heeft de attitude om zich steeds diepgaander als musicus te ontplooien
• Is gemotiveerd om de zangtechniek steeds verder te ontwikkelen en is gedreven om het muzikaal inlevingsvermogen verder te verfijnen. Heeft hiervoor geëigende en persoonlijke studiemethoden ontwikkeld. Vertoont hierbij een groot doorzettingsvermogen
• Kan omgaan met de stress bij de uitvoering
• kan rekening houden met de eisen en verwachtingen van opdrachtgevers
• vergelijkt eigen intenties met de perceptie van publiek, gebruikers, opdrachtgevers…
• toont ambitie om te excelleren
Samenwerkingscompetenties
De student kan een wezenlijke artistieke bijdrage leveren aan het muzikale groepsproces
• Werkt efficiënt samen met andere musici in ensembleverband
• kan rekening te houden met de eisen, (impliciete) verwachtingen en relevante opmerkingen van opdrachtgevers
• toont openheid, begrip, respect en waardering voor de verantwoordelijkheden en belangen van de anderen in een samenwerkingsverband
• kan met anderen samenwerken, ook wanneer de samenwerking een onderwerp betreft dat niet direct van persoonlijk belang is
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Partituren:
Documentatiemateriaal: CD, video en/of DVD opnames; verplichte vakliteratuur.
Deze materialen kunnen verkregen worden in de Bibliotheken van het conservatorium en bib's en discotheken van steden en gemeenten.
Studiekosten Studiematerialen kunnen ontleend worden.
Studiebegeleiding opfrissingscursussen,
studievoortgangsgesprekken
Onderwijsvormen Projectwerk toonmomenten
Werkcolleges
Oefensessie
Begeleid zelfstandig leren
Evaluatievorm Permanente evaluatie
OP-leden Lauwers Ronny
|
|