KLAVIERPRAKTIJK M III
 
Wordt gegeven in 2de jaar Master in de muziek - afstudeerrichting: Muziektheorie
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 78.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Nog niet bepaald
Referentie MMMUZT02A00006
 
Trefwoorden
h820-muzéiek-instument, h840-muziek-theorie

Doelstellingen
Klavier- & begeleidingspraktijk bestaat uit twee disciplines die sterk aan mekaar gerelateerd zijn. Dit opleidingsonderdeel beoogt enerzijds het verwerven van een behoorlijke speelvaardigheid op een toetsinstrument, anderzijds het vermogen om deze vaardigheid in een ruimer veld toe te passen. Beide disciplines zijn wederzijds ondersteunend gerelateerd aan de opleidingsonderdelen 'Harmonie & Contrapunt', Inleiding compositie, Toepassingssoftware compositie, 'Solfège, gehoorvorming en algemene muziektheorie', Overzicht van de muziekgeschiedenis, Omdat langetermijndoelen nagestreefd worden dient het van bij aanvang van de studie ingevoegd.

Leerinhoud
Het opleidingsonderdeel 'Klavierpraktijk' volgt een leerlijn die aangepast wordt aan de voorkennis en het talent van de student. De keuze van het repertoire is er enerzijds op gericht de technische speelvaardigheid te verhogen en put daarvoor uit het repertoire van de 'studies', anderzijds wordt er repertoire aangeboden die de kennis en het inzicht van de student met betrekking tot grote muziekrepertoire verhoogt en verdiept.

De discipline 'Begeleidingspraktijk' betreft in hoofdzaak de studie van het stante pede harmoniseren van basopgaven en melodieën op het instrument en de studie van het partituurspel en van de partituur reductie.
Bovendien wordt hier speciaal het creatieve aspect van het vak benadrukt.

Concreet bevat de cursus begeleidingspraktijk voor toetsinstrumenten volgende onderdelen:
• Praktische Harmonie: Gebruik van versieringsnoten. Modulaties naar verder verwijderde toonaarden( Chromatisch, enharmonisch)
Doel: begeleiden van alle soorten instrumentale melodieën.
• Continuo: Spelen van delen uit triosonates( zelf becijfering uitwerken)
• Analyse: Zoals voorheen
• Lezen: Eenvoudige strijkkwartetten tot Romantiek

Nota: organisten: zelfde repertoire met meer nadruk op Continuo. Ook koralen worden ingestudeerd. De melodie mag hier wel meegespeeld worden. Het lezen van koorwerken is hier ook nuttig. De strijkkwartetten worden niet gedaan en vervangen door het lezen van koralen van BACH in 4 sleutels.
De leerinhouden worden deels lineair deels thematisch geordend al naar gelang de noodwendigheid van het aspect dat behandeld wordt.


Begincompetenties


Eindcompetenties
Scheppingskracht, vernieuwingsdrang

• Bezit een hoog ontwikkeld muzikaal voorstellingsvermogen en technische vaardigheid die hem in staat stellen de meest complexe partituren te ontcijferen
• Bezit een voldoende vaardigheid op een klavierinstrument om partituren te kunnen exploreren en ten behoeve van deelgebieden uit zijn vakpraktijk
• Kan de verworven kennis en technische vaardigheden creatief en op hoog niveau aanwenden in toepassingen dienstig voor zijn werkveld



Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Syllabus Partituren

Studiekosten
Partituren kunnen ontleend worden in de Bibliotheek

Studiebegeleiding
Voorkennisproef
Studievoortgangsgesprekken
Monitoraat


Onderwijsvormen
Werkcollege
Oefeningensessies
Begeleid zelfstandig werk


Evaluatievorm
Permanente evaluatie
Praktische proeven

OP-leden
Boudry Johan, Marc Masson: begeleidingspraktijk
Alvaro Guimaraes, Katrijn Friant: klavierpraktijk