Trefwoorden Psychologie
Doelstellingen Een orthopedagoog kan in het dagelijkse leven en in het werkveld niet zonder psychologische inzichten. Zij vormen de basis van dagelijkse omgang en communicatie, orthopedagogische methodieken, groepsdynamische processen,… Deze inzichten staan centraal binnen ‘Psychologie’.
Het opleidingsonderdeel wil deze doelstellingen concreet vorm geven door volgende competenties uit het opleidingsprofiel te ondersteunen:
- Vanuit een professionele houding een antwoord op maat geven, verbaal en non-verbaal, aan de hulpvraag van de cliënt (psychosociaal begeleider).
- Zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en toepassen van zinvolle oplossingstrategieën.
o Vanuit een visie en theoretisch gekaderd, methodisch handelen.
- Correct en gediversifieerd redeneren.
o Adequaat en correct gebruik maken van geëigende begrippenkaders.
- Vanuit een betrokkenheid projectmatig en methodisch op een creatieve en divergente wijze oplossingen tot stand brengen voor vraagstukken uit de beroepspraktijk.
o Analyseren van een nieuw probleem aan de hand van theoretische ondersteunende methoden.
Dit opleidingsonderdeel situeert zich in het eerste modeltraject omdat het een vertrekpunt vormt of ondersteuning biedt aan andere opleidingsonderdelen, zoals ‘ontwikkelingspsychologie en pedagogiek’ en ‘werken in en met groepen 1 en 2’.
Leerinhoud Gestructureerd globaal overzicht van de voornaamste basisbegrippen, theorieën, domeinen en scholen binnen de psychologie:
- Inleiding: omschrijving psychologie, psychologie als wetenschap, de doelen, de disciplines, toepassingsgebieden, therapie, differentiële psychologie,…
- Onderzoeksmethoden (steekproef, case-study, introspectie,...).
- Psychologische scholen:
o Psychoanalyse: o.a. Freudiaans begrippenkader en aansluitende benaderingswijzen.
o Behaviorisme: uitgangspunten, conditioneringsprocessen, modeling,...
o Humanistische psychologie: o.a. theorieën van Rogers, Gordon, Maslow en begrippen als empathie, client-centered, Validation,...
o Systeemdenken & communicatietheoretische richting.
o Cognitieve psychologie: cognitieve schema’s, S-O-R-C, leer- en denkprocessen, RET, geheugen, denktechnieken.
o Evolutiepsychologie: illustratie van de grondgedachte.
o Overige stromingen of scholen, zoals Gestaltpsychologie.
Begincompetenties Eindtermen secundair onderwijs.
Eindcompetenties De competenties uit het opleidingsprofiel vermeld in het luik 'doelstellingen' worden integratief ondersteund door volgende eindcompetenties van het opleidingsonderdeel:
- Op het niveau weten/inzien; de student:
o Definieert met zin voor volledigheid de psychologie als een wetenschappelijke discipline.
o Omschrijft correct de essentiële kenmerken de methoden die gebruikt kunnen worden bij het analyseren van een psychologisch probleem (observatie, casestudy, gesprek, empathie,..).
o Onderscheidt de begrippen, theorieën en kaders van diverse psychologische scholen (psychoanalyse, behaviorisme, humanistische psychologie, cognitieve psychologie, Gestaltpsychologie, systeemdenken, evolutiepsychologie, ...).
o Duidt de kritieken m.b.t. diverse psychologische theorieën.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursus (te verkrijgen via de cursusdienst).
Studiekosten 10 euro
Studiebegeleiding Individuele consultatie op afspraak.
Onderwijsvormen Hoorcolleges (vraag en antwoord, illustraties, bespreking cases, verwerking tekstmateriaal en persoonlijke aanvullingen van studenten).
Evaluatievorm Dit opleidingsonderdeel wordt geëvalueerd na het 1ste semester.
Schriftelijk examen met meerkeuzevragen. Het examen richt zich op de leerinhoud en eindcompetenties van dit opleidingsonderdeel. Het aantal vragen wordt bepaald naar haalbaarheid binnen de voorziene examineringtijd.
2de zittijd:
in de tweede zittijd wordt een gelijkaardig schriftelijk examen ingericht.
OP-leden Rudy Schellaert: rudy.schellaert@hogent.be
|
|