Trefwoorden Filosofie
Doelstellingen In filosofie leren studenten afstand te nemen van de concreetheid van de eigen opleiding en hun toekomstige beroep. Het opleidingsonderdeel biedt een instrumentarium om de eigen opleiding / beroep te bevragen, zowel naar de inhoud als naar grondslagen. Het aanleren van een "filosofische attitude" staat daarbij centraal : de houding om gevestigde standpunten en posities systematisch te onderzoeken, te bevragen en te onderwerpen aan de vraag naar de redenen, de fundering en de rationaliteit ervan. In het kader van deze opleiding is het bovendien belangrijk om studenten vertrouwd te maken met en hun de zin te helpen inzien van een kritische denkhouding ten aanzien van mens en maatschappij.
Het opleidingsonderdeel wil een inleiding geven in de filosofie. Gezien dit inleidende karakter, werd ervoor gekozen ‘filosofie’ in het eerste modeltraject te situeren. Op die manier draagt het opleidingsonderdeel bij tot het aangeven van algemene denk- en referentiekaders, waarop studenten ook bij andere opleidingsonderdelen terug kunnen vallen.
Het opleidingsonderdeel wil deze doelstellingen concreet vorm geven door volgende competenties uit het opleidingsprofiel te ondersteunen:
- Vanuit een kritische orthopedagogische invalshoek, een pluralistische houding en de solidariteitsgedachte, maatschappelijke systemen en het beleid te sensibiliseren om de belangen van de personen met ondersteuningsbehoefte te behartigen.
o Het persoonlijk referentiekader (h)erkennen en situeren binnen de theoretische kaders.
o De maatschappelijke context sensibiliseren door het implementeren van een pluralistische houding en solidariteitsgedachte.
- Vanuit zijn eigenheid en theoretische ondersteuning, op een kritische, communicatieve en creatieve manier professioneel te handelen.
o Voortdurend en systematisch reflecteren over de wijze waarop hij vanuit zijn eigenheid en in interactie met de anderen, gestalte geeft aan het professionele functioneren.
- Begrip en betrokkenheid ontwikkelen m.b.t. ethische, normatieve en maatschappelijke vragen, samenhangend met de beroepspraktijk.
- Correct en gediversifieerd redeneren.
Leerinhoud Onder andere volgende inhouden komen binnen dit opleidingsonderdeel aan bod:
- Typering filosofie:
o Definiëring
o Filosofie en wetenschap
o Wijsgerige kennisverwerving
o Wereld als complex
o Bijzondere benadering
- Historisch overzicht filosofie (met duiding, situering en actualisering van de diverse auteurs/stromingen):
o De Griekse filosofie (Voorsocratische filosofie, bloeitijd Griekse wijsbegeerte, Griekse en Romeinse filosofie na Aristoteles)
o Renaissance, Barok en Verlichting
o Kant
o De filosofie in de 19e eeuw (romantiek en idealisme, positivisme, Schopenhauer en Kierkegaard)
o Filosofie in de 20ste eeuw (Sartre, Foucault)
Begincompetenties Eindtermen secundair onderwijs.
Eindcompetenties De competenties uit het opleidingsprofiel vermeld in het luik 'doelstellingen' worden integratief ondersteund door volgende eindcompetenties van het opleidingsonderdeel:
- Op het niveau weten/inzien; de studenten:
o Exploreren de belangrijkste filosofische vragen en –stelsels.
o Plaatsen correct de aangegeven filosofische vraagstelling in een historisch en maatschappelijk kader.
o Lichten de hoofdlijnen en ideeën van de grote wijsgerige stromingen en hun representatieve vertegenwoordigers vanaf de oudheid tot op heden toe.
- Op het niveau toepassen; de studenten:
o Bouwen aan de hand van reflecties over de eigen kennis, waarden en normen aan een inzicht in het eigen mens- en wereldbeeld.
o Verduidelijken de eigen wereldbeschouwing, mens en maatschappijvisie in relatie tot historische en theoretische kaders uit de cursus.
- Op het niveau integreren; de studenten:
o Verduidelijken via het zelf aangeven van voorbeelden het belang van de filosofie voor het individueel en maatschappelijk handelen
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Ondersteunend cursusmateriaal en syllabus (te verkrijgen op de cursusdienst), materiaal dat resulteert uit het werken in kleinere groepen, materiaal uit lezingen en debatten, PPT-slides,...
Studiekosten 10 euro
Studiebegeleiding Individuele consultatie op afspraak: christian.vankerckhove@hogent.be
Onderwijsvormen Hoorcolleges met mogelijkheid tot dialoog en vraagstelling; .(eigen) videomateriaal; werken in kleine groepen; externe sprekers; deelname aan studiedagen en lezingen.
Evaluatievorm Dit opleidingsonderdeel wordt geëvalueerd na het 1ste semester.
Schriftelijk examen bestaande uit:
open vragen: 3 vragen, (60% van de punten)
meerkeuzevragen: 2 reeksen van 10, (40 % van de punten)
Het examen richt zich op de leerinhoud en eindcompetenties van dit opleidingsonderdeel. Het aantal vragen wordt bepaald naar haalbaarheid binnen de voorziene examineringtijd.
2de zittijd:
in de tweede zittijd wordt een gelijkaardig schriftelijk examen ingericht.
OP-leden Christian Van Kerckhove: christian.vankerckhove@hogent.be
|
|