Trefwoorden Sociologie
Doelstellingen De opvoeder/begeleider dient kennis te hebben van de disciplines die ‘het gedrag’ als object hebben. Via de sociologie leert de opvoeder/begeleider meer over interactie en beïnvloedingspatronen, wordt de basis gelegd voor het analyseren van maatschappelijke factoren die van invloed zijn op de problemen waarmee zorg, hulp, opvoeding en behandeling te maken hebben, en, wordt hij/zij gestimuleerd kennis te nemen van de politieke en sociale actualiteit om zo de maatschappelijke evoluties in de samenleving te volgen.
Het opleidingsonderdeel wil deze doelstellingen concreet vorm geven door volgende competenties uit het opleidingsprofiel te ondersteunen:
- Vanuit een kritische orthopedagogische invalshoek, een pluralistische houding en de solidariteitsgedachte, maatschappelijke systemen en het beleid te sensibiliseren om de belangen van personen met ondersteuningsbehoefte te behartigen.
o Het persoonlijk referentiekader (h)erkennen en situeren binnen de theoretische kaders.
- Preventief handelen binnen de context van de hulp- en dienstverlening.
o Signaleren van risico- en protectieve factoren ten aanzien van maatschappelijke ontwikkelingen.
- Correct en gediversifieerd redeneren.
o Adequaat en correct gebruik maken van geëigende begrippenkaders.
De hier gegeven basisbegrippen worden verder uitgediept in de opleidingsonderdelen ‘Ethische thema’s uit de orthopedagogiek’ en ‘Jeugdrecht en jeugdbeleid’ (modeltraject 2) en ‘Social Profit Management’ (modeltraject 3).
Leerinhoud - Conceptuele analyse van gedrag, sociaal handelen en interactie, met de verschillende basisvormen die de interactie kan aannemen en de verschillende contextuele factoren die deze interactie beïnvloeden.
- Het socialisatieproces waarbij het individu algemene en positie-specifieke gedragingen aanleert, een sociaal zelfbeeld ontwikkelt en cultuurelementen – waarden, normen, instituties- internaliseert.
- Structurele en culturele componenten van de samenleving.
- Actuele tendensen.
Begincompetenties Eindtermen secundair onderwijs.
Eindcompetenties De competenties uit het opleidingsprofiel vermeld in het luik 'doelstellingen' worden integratief ondersteund door volgende eindcompetenties van het opleidingsonderdeel:
- Op het niveau van weten/inzien; de studenten:
o Definiëren correct de sociologische basisbegrippen en theorieën.
o Kaderen hun eigen functioneren in samenlevingsverbanden.
- Op het niveau toepassen:
o Illustreren sociologische begrippen aan de hand van actuele politieke en sociale gebeurtenissen;
o Analyseren een case-study aan de hand van sociologische begrippen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Handboek: Desnerck, G., Vanderstraeten, A., Verbruggen, A. (2005/2006). Praktisch basisboek sociologie. De sociologische verbeelding: visie en vizier. Antwerpen: de Boeck/Gent: Academia Press.
Studiekosten 19,90 Euro
Studiebegeleiding Individuele consultatie op afspraak: Anne.Scheerlinck@hogent.be
Onderwijsvormen Overdracht- en interactieve hoorcolleges, met ruimte voor dialoog en voor discussie m.b.t. de actualiteit.
Evaluatievorm Dit opleidingsonderdeel wordt geëvalueerd na het 2de semester.
Schriftelijk examen met open vragen. Het examen richt zich op de leerinhoud en eindcompetenties van dit opleidingsonderdeel. Het aantal vragen wordt bepaald naar haalbaarheid binnen de voorziene examineringtijd.
2de zittijd:
in de tweede zittijd wordt een gelijkaardig schriftelijk examen ingericht.
OP-leden Anne Scheerlinck; contact: Anne.Scheerlinck@hogent.be
|
|