Trefwoorden Bijzondere aspecten sociaal recht en sociale administratie
Doelstellingen Gewijzigde politieke cultuur, gewijzigde gebruikerscultuur, de roep naar een actieve welvaartstaat en de toenemende juridisering brengen mee dat onze maatschappij beheerst wordt door een kluwen van regels
De startklare competente Maatschappelijk Adviseur zorgt er mede voor dat individuen en groepen aan hun rechten en tot hun recht komen.
De student
- Hanteert correct individueel arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht
- Profileert een juiste kennis van arbeidsverhoudingen en vormen van sociaal overleg
- Actualiseert zijn zicht op sociaal beleid
- Expliciteert een inzichtelijke kennis van de financieringsmechanismen
- Toont actieve belangstelling voor maatschappelijke ontwikkelingen
- Past zelfstandig rechtsmethodiek toe in nieuwe probleemsituaties
- Ontleedt en vertaalt nieuwe wetgeving
- Is stipt , nauwkeurig , zelfstandig leergierig en dynamisch
Leerinhoud De inhoud wordt eventueel aangepast aan de evoluties in het sociaal recht. De problemen waarmee studenten op stage worden geconfronteerd kunnen eveneens bepalend zijn bij de invulling van de cursusmaterie. Voorlopig voorzien wij als inhoud:
- Gevallenstudie sociaal zekerheidsrecht
- Gevallenstudie arbeidsrecht
- Verplichtingen werkgever
- De werknemer en privacywetgeving
- Sollicitatie en selectie
- Vrouwenarbeid
- Tewerkstelling van vreemdelingen
- Tijdskrediet
- Bijzondere beëindigingen van de arbeidsovereenkomst
- Bespreking sociale documenten
Begincompetenties De studenten hebben een inleiding op het recht gezien en kennen dus algemene begrippen, rechtsbronnen, ... De studenten kennen eveneens de basisreglementeringen uit het sociaal zekerheids- en arbeidsrecht. Zij hebben zicht op rechtsmethodiek.
Eindcompetenties De startklare competente maatschappelijke adviseur zorgt ervoor dat individuen en gropen aan hun rechten en tot hun recht komen:
- hij helpt hen inzicht te verwerven in hun situatie
- hij maakt hen gevoelig voor de juridische dimensie van hun sityuatie
- hij draagt bij tot het functioneel gebruik van diensten en voorzieningen
- hij biedt service
- hij activeert personen om hun probleemoplossend vermogen te vergroten
- hij bevordert inspraak, participatie en emancipatie
- hij verbindt sociale, juridische en agogische componenten
- hij bouwt als tussenschakel mee aan de kwaliteit en klantgerichtheid binnen organisaties
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursus met oefeningen.
Studiekosten 3 euro
Studiebegeleiding De website van de vakgroep recht is voorzien van verscheidene test en oefeningen .Deze website is te bereiken via het externe SOAG-net en door achtereenvolgens student, studiebegeleiding, vakgroep recht aan te klikken. De website bevat eveneens veel handige links die het opzoekingswerk kunnen vergemakkelijken
Onderwijsvormen De lessen hebben tot doel de studenten inzicht te laten verwerven in bijzondere vraagstukken van het sociaal recht. De bedoeling is eveneens de zelfredzaamheid van de studenten verder te bevorderen bij het oplossen van probleemsituaties. Methodisch worden daarbij praktische oefeningen aangewend in aansluiting op of als voorbereiding tot de leerstof. De aanschouwelijkheid van de leerstof wordt verhoogd door concrete gevallenstudies.De studenten krijgen bijkomende inzichten in procedure en documenten van enkele belangrijke toepassingsgebieden van het sociaal recht: ziekte, arbeidsongeval, verminderde arbeidsprestaties, werkloosheid, (brug)pensionering
Evaluatievorm Van de oefeningen en opdrachten bij de cursus gebeurt permanente evaluatie. De permanente evaluatie telt voor 1/3 van examenpuntenHet examen zelf zal een " open boek examen" zijn om de student de mogelijkheid te geven te bewijzen dat hij niet alleen inzicht heeft in de leerstof maar eveneens een exacte attitude heeft verworven bij het raadplegen van de bronnen.
examen tijdens 2 de semester,mogelijkheid tot 2 de zittijd
OP-leden Stijn Martini
|
|