Trefwoorden textieltechnologie
Doelstellingen
Steunend op de begrippen die werden bijgebracht in het opleidingsonderdeel "Spinnerijtechnologie 1: Voorbereiding", wordt nu de nadruk gelegd op innovatie binnen de spinnerij. Alternatieve spintechnieken bieden behalve de grotere productiviteit, tevens specifieke karakteristieken aan het garen die afwijken van de garens geproduceerd volgens het klassieke spinsysteem en kennen om deze reden een recente toename in industriële belangstelling.
Ondanks het beperkte marktaandeel is er tevens een continue toename aan belangstelling voor fantasiegarens. De verweefbaarheid van deze bijzondere garens is immers het onderwerp van menig projectmatig onderzoek. Men slaagt er reeds in fantasiegarens te ontwikkelen die op het vlak van sterkte en stabiliteit gelijkwaardig zijn aan conventionele garens, waardoor hun verweefbaarheid, gebruik makend van de snelste technieken, steeds grotere slaagkansen heeft. De verscheidenheid aan productiemethodes voor het vervaardigen van fantasiegarens maakt dit onderwerp zo bijzonder interessant.
In dit opleidingsonderdeel wordt naast de mechanische spinnerij tevens de hedendaagse texturatietechnieken van synthetische filamenten uitgebreid behandeld, wat een aanvulling betekent op de leerstof uit het opleidingsonderdeel Vezelkennis. In deze cursus wordt dit onderwerp echter vanuit machine standpunt besproken.
Leerinhoud Theorie:
De leerinhoud wordt thematisch behandeld.
Een studie over de hedendaagse twijntechnieken vormt het eerste onderwerp van de cursus.
Vervolgens worden in het tweede deel de voornaamste alternatieve spintechnieken besproken zoals compactspinnen, solospinnen, frictiespinnen, holle spil spinnen, air jet spinnen, zelftwistspinnen e.a.
De texturatie van synthetische filamenten vormt het derde onderdeel van de cursus. Na een overzicht van de technieken uit het verleden, komen de valse twisttechniek, de productie van BCF-garens en de air jet texturatie uitgebreid aan bod. Tot slot worden ook de gerelateerde technieken besproken.
Een laatste onderwerp vormt het hoofdstuk van de fantasiegarens, dat zowel een indeling naar soorten, als een overzicht van alle productiemethoden biedt.
Oefeningen:
Met de werking van de kaarde als eerste werkthema, wordt nagegaan welke parameters op de machine crusiaal zijn voor de opstart van de productie. Dit gebeurt onder de vorm van een praktische oefening aan de machine. Vervolgens worden rond dit onderwerp spintechnische berekeningen gemaakt.
De werking van de rotorspinmachine wordt aan de hand van machinehandboeken door de studenten zelf bestudeerd aan de hand van een opgestelde vragenlijst.
Tijdens een prakticum "garens" wordt voor de gegeven garenstalen uitgemaakt welke spin- of texturatietechniek werd toegepast. Dit gebeurt met behulp van een microscoop.
Tijdens een prakticum "fantasiegarens" worden de verschillende componenten van een fantasiegaren onderworpen aan een grondige analyse, waaruit niet enkel de grondstof maar ook de constructie en de productiewijze wordt geconcludeerd.
Begeleid zelfstandig leren:
De studenten zullen de aangeleerde theorie in de praktijk kunnen waarnemen onder de vorm van een geschikt bedrijfsbezoek.
Begincompetenties Geen
Eindcompetenties Algemene beroepsgerichte competenties:
Innovatiegerichtheid: niveau 1
Komt snel aanzetten met ideeën en oplossingen.
Stelt vragen zoalswaarom, hoe, wat als...
Vertoont een brede interesse.
Leergierigheid: niveau 1
Luistert geïnteresseerd naar uitleg over zijn werk.
Tracht aangebrachte werkmethoden snel onder de knie te krijgen.
Trekt lessen uit zijn ervaring en fouten.
Vraagt om uitleg, ook aan medestudenten
Verantwoordelijkheidszin: niveau 1
Kan doen wat gevraagd wordt.
Kan zich stipt aan de uitvoering van zijn opdrachten houden.
Zelfstandig functioneren: niveau 1
Kan met hulp of onder toezicht aan een taak werken.
Ondernemingszin/initiatief: niveau 1
Wacht niet tot men hem iets beveelt.
Vakspecifieke competenties:
In staat zijn om de principes van de huidige alternatieve spintechnieken uit te leggen en de corresponderende gareneigenschappen toe te lichten.
In staat zijn om de principes van de texturatietechnieken uit te leggen en de corresponderende gareneigenschappen toe te lichten.
In staat zijn om een gegeven fantasiegaren correct te analyseren, te benoemen en de productiemethode uit te leggen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Syllabus spinnerijtechnologie 2 verkrijgbaar bij de lesgever
Studiekosten Cursus: 4,5 euro
Studiebegeleiding Steeds mogelijkheid tot persoonlijke afspraak.
Onderwijsvormen De theorie zal aangebracht worden onder de vorm van hoorcolleges.
De oefening op de rotorspinmachine zal als case worden uitgewerkt.
De garenanalyses vinden plaats onder de vorm van een geïntegreerd prakticum.
BZL
Evaluatievorm Theorie: 80 punten
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
Open en/of gesloten vragen
Mogelijkheid tot 2 zittijd
Oefeningen: 50 punten
Permanente evaluatie:
- activiteiten tijdens de les
- verslagen
Geen mogelijkheid tot 2 zittijd
BZL: 10 punten
Opdracht naar aanleiding van het bedrijfsbezoek
Geen mogelijkheid tot 2 zittijd
OP-leden
|
|