Trefwoorden s265-pers-en-communicatiewetenschappen, taaltechnologie, nieuwe media
Doelstellingen Tegen de achtergrond van een algemeen communicatiemodel wordt de student vertrouwd gemaakt met de diverse aspecten van websiteontwikkeling, websitebeheer en effectieve websitecommunicatie. Het gaat met andere woorden zowel om het uitdenken als het (structureel en tekstueel) realiseren en onderhouden van een website. Aan de hand van een aantal concrete gevallen uit het domein van de interculturele, meertalige communicatie leert de student een gegeven opdracht in een eerste stap te analyseren (doelstellingenanalyse, haalbaarheidsanalyse) en te ‘vertalen’ naar een effectieve webstructuur. In een tweede stap leert hij / zij de eigenschappen van het medium te benutten voor communicatiedoeleinden door aangepaste, effectieve webteksten te schrijven of reeds bestaande teksten te ‘hertalen’. In een derde stap leert de student hoe hij / zij aan de hand van een HTML-editor de ontwikkelde webstructuur en webteksten moet omzetten naar een functionele en volledig operationele website.
Leerinhoud Het opleidingsonderdeel Websitebeheer (KWB4) is modulair opgebouwd:
1. Algemene inleiding over de aard en structuur van het internet. Daarbij wordt de benodigde terminologie aangereikt (server, browser, ftp,…)
2. Structurele analyse van een aantal concrete websites (doelstellingenanalyse, haalbaarheidsanalyse). Dat resulteert in een aantal basisprincipes inzake (structureel) websiteontwerp (indelingsprincipes, boomstructuren)
3. Inhoudelijke analyse van een aantal concrete websites (webstijl). Dat resulteert in een aantal basisprincipes inzake effectieve websitecommunicatie
4. De realisatie van webpagina’s: kennismaking met de beginselen van de opmaaktaal HTML (elementen, attributen en waarden); gebruik van een HTML-editor bij het creëren van webpagina’s.
Na elke module wordt een aantal oefeningen aangeboden.
Begincompetenties De algemene competentie die kan worden verwacht van een academische Bachelor, bij voorkeur in een aan de opleiding
verwante discipline.
Eindcompetenties De student:
- kan de structuur van een website ontwerpen
- kan effectieve webteksten schrijven of ‘hertalen’ (aangepast aan doelstellingen en doelpubliek)
- kan met behulp van een HTML-editor nieuwe webpagina’s ontwikkelen of aanpassen en integreren in een reeds bestaande website.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Online documentatiemateriaal (wordt bij het begin van de colleges ter beschikking gesteld)
Studiekosten Geen studiekosten
Studiebegeleiding Studievoortgangsgesprekken, spreekuren
Onderwijsvormen
Werkcolleges
Evaluatievorm Praktijkopdracht
De studenten maken een gestructureerde website voor een op voorhand vastgelegd doelpubliek en beschrijven de (structurele, inhoudelijke en
talige) keuzes die ze gemaakt hebben in een kort logboek.
OP-leden Gert DE SUTTER (Nz)
|
|