Trefwoorden H712-beeldende-kunst-grafiek
Doelstellingen Beeld- en Taalonderzoek II volgt op Grafiek 1.2. en vormt samen met Beeld- en Taalonderzoek I het volledige atelierpakket Grafiek.
In Beeld- en Taalonderzoek I staat het verder uitdiepen van de mogelijkheden van de beeld(re)productiemedia in de kunst centraal, echter specifiek toegesneden op het ontplooien van een individuele artistieke praktijk. Hierbij wordt nog steeds gewerkt rond de diverse beeld(re)productieprocédés en -media waarin werd geïnitieerd.
Accent ligt op onderzoek naar het trans- en crossmediaal werken.
De nadruk ligt op het ontplooien, uitdiepen en realiseren van ideeën en intenties en het weten ombuigen van deze intenties tot thema's en motieven in het werk door de ontwikkeling van specifieke (re)productiemedia-gebonden methoden en beeldconceptiestrategieën.
Dit vertaalt zich eveneens in het werken in reeksen.
Fundamenteel in dit proces is het aangaan van relaties tot het woord en de tekst (van allerlei types: literair, beschouwend, narratief, poëtisch, ...).
Ook in Beeld- en Taalonderzoek I is specifiek aandacht voor de relatie tekst/beeld.
Dit opleidingsonderdeel is, samen met Beeld- en Taalonderzoek I voorbereidend op Kunst en Print I en Kunst en Print II.
Leerinhoud Beeld- en taalonderzoek II is opgebouwd rond 2 leereenheden.
1. Kunst/conceptontwikkeling/beeld(re)productie(media): intaglio drukprocédés, houtsnede, zeefdruk, lithografie, digitale media en technieken
(lineair en thematisch)
- Opzetten en ontwikkelen van een intensief onderzoekend beeldend werkproces ter ontplooiing van ideeën en intenties, in de eerste plaats dmv van zoekend tekenwerk maar ook met behulp van de mogelijke beeld(re)productiemedia aanwezig in het atelier.
- Ontwikkelen van intentioneel gedragen plastische beeldbenaderingen door het opzetten en uitwerken van reeksen met het oog op de ontwikkeling van beeldmotieven en het beeldend uitdiepen van thema's.
- Uitdiepen en verbreden van de mogelijkheden van de verschillende beeld(re)productiemedia (intaglio drukprocédés, houtsnede, lithografie, zeefdruk, fotografie(k), digitale media en technieken), toegesneden op het onwikkelen van (re)productiemedia-gebonden beeldconceptiestrategieën.
- Cross- en transmediaal ontwikkelen van grafisch werk, onderzoek naar de beeldconceptuele implicaties en de picturaal/esthetische gevolgen van mediale omzettingen.
- Aanleg van een analoog en/of digitaal beeldarchief ter ondersteuning van de eigen werkontwikkeling.
- Individuele en groepsbesprekingen aangaande de facetten van het werkproces.
2. Kritiek van de grafische praktijk
(lineair en thematisch)
- Opsporen, analyseren en synthetiseren van paradigmatische en canonieke teksten aanleunend bij de artistieke intenties en ideeën met het oog op de ontwikkeling van thema's en motieven vanuit een schriftelijke, reflectieve praktijk.
- Opzetten, ontwikkelen en integreren in de werkontwikkeling van een schriftelijke reflectieve praktijk volgens een accumulatief opgebouwd programma rond door de student verzamelde en verwerkte teksten aangaande zijn (werk)proces.
Begincompetenties Geslaagd zijn voor het opleidingsonderdeel Grafiek 1.2.
Eindcompetenties 1. Kunst/conceptontwikkeling/beeld(re)productie(media)
Kerncompetentie 1
Kennis en inzicht in de artistieke implicaties van het trans- en/of crossmediaal aanwenden van specifieke beeld(re)productiemedia in relatie tot de eigen artistieke intenties.
Onder meer
- Zelfstandig het implementeren van twee of meer grafische procédés kunnen onderzoeken.
- De artistieke implicaties van het cross- en transemediaal aanwenden van beeld(re)productiemedia kunnen duiden en analyseren vanuit de vooropgestelde intenties.
- De verschuiving van de initiële ideeën ten gevolge van het werkproces kunnen duiden, analyseren en argumenteren.
Kerncompetentie 2
In staat zijn consistent thema's/motieven in het werk te introduceren en de karakteristieken van de beeld(re)productiemedia in dit verband weten om te buigen tot gerichte beeldconceptiestrategieën.
Onder meer
- In staat zijn via een beeldend onderzoek motieven te ontwikkelen die uiting geven aan de onderzochte ideeën en dit proces kunnen duiden en argumenteren.
- Getuigen van een gericht uitdiepen van de mogelijkheden van de aangewende beeld(re)productiemedia toegesneden op de thematiek van het eigen werk.
- In staat zijn de ontwikkelde beeldconceptiestrategieën te verfijnen en te differentiëren in reeksen met het oog op de evolutie van de motieven van het werk.
2. Kritiek van de grafische praktijk
Kerncompetentie
Getuigen van een analytisch en reflectief vermogen aangaande het eigen werkproces.
Onder meer
- Relevante paradigmatische en canonieke teksten aangaande het eigen werk kunnen opsporen en deze keuzes kunnen duiden.
- Deze teksten schriftelijk kunnen parafraseren en synthetiseren.
- Uit reeksen werk thema's en motieven kunnen afleiden en schriftelijk kunnen problematiseren en uitdiepen op basis van de verzamelde teksten.
Algemene competentie 1
Kennis hebben van kunstontwikkelingsmethoden en -technieken en deze adequaat kunnen toepassen
Onder meer
- Kennis van en inzicht in principes en methodes van de verschillende analoge en digitale beeld(re)productiemedia (intaglio drukprocédés, houtsnede, zeefdruk, lithografie, digitale media: kunnen omgaan met datastructuren -en ermee verbonden software- zoals .txt, .rtf, .wav, .aiff, .mov, .html, .wmv, .psd, .jpeg, .pdf, .gif, .png, .mpeg4, h261, ...)
- In staat zijn het specifiek aanwenden van deze methodes en principes in het eigen werkontwikkelingsproces te kunnen duiden en argumenteren vanuit artistieke gronden.
Algemene competentie 2
Het vermogen tot kritische reflectie.
Onder meer
- In staat zijn relevante bronnen te verzamelen aangaande het eigen werk en werkproces.
- Het eigen werk kunnen duiden, analyseren en situeren.
Algemene competentie 3
Een onderzoekende houding en ingesteldheid tot levenslang leren.
Onder meer
- Bewijs leveren van inzet en werklust tijdens de atelier-uren.
- In staat zijn zelfstandig te werken en zelf tot oplossingen te komen.
- Bewijs leveren van het verruimen van de eigen visie en het uitbreiden van de algemene culturele bagage o.a. door het bezoek aan tentoonstellingen en het regelmatig deelnemen aan / bezoeken van de activiteiten georganiseerd door het KASK (zie www.kask.be). - Dialogeren over de keuzes in het werkproces en het geproduceerde werk.
- Zich opgenomen weten in de atelierwerking door aanwezig te zijn op alle klassikale inleidingen en besprekingen (aangekondigd en in de agenda opgenomen op DOKEOS), door aanwezig te zijn op de bijeenkomsten die ad hoc worden georganiseerd (aangekondigd via DOKEOS).
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: - Het atelier voorziet in bijna alle werkmaterialen (inkten, machines, proefpapier, zink, hout, beitels, computers, scanners, printers, software, …).
- Ook in didactisch materiaal wordt voorzien (kleine bibliotheek met gespecialiseerde publicaties, DVD's omtrent de digitale reproductieprocédés, DVD-theek met documentaires, films, ... ).
- De digitale presentaties gebruikt tijdens de duidingen en besprekingen, de syllabussen en de teksten waarnaar verwezen zijn steeds raadpleegbaar in het atelier, op Dokeos (https://dokeos.hogent.be/).
Studiekosten - Aankoop van specifieke dragers (papiersoorten, houtsoorten, glas, metalen, plexiglas, stoffen, ...) en druktransmissiedragers (zink, koper en hout) waarmee de student wenst te werken / drukken.
- Aankoop van eigen digitale informatiedragers voor de opslag van data (CD-ROM, DVD, USB-stick.).
- Aankoop van specifieke dragers voor digitale prints.
Totaal: gemiddeld 150 euro (afhankelijk van het soort werk dat de student produceert).
Studiebegeleiding - Er is steeds mogelijkheid tot een persoonlijke afspraak met de docenten.
- Door sommige leereenheden en naar aanleiding van ad hoc bijeenkomsten/besprekingen wordt voorzien in een raadpleegbaar archief van besproken teksten/informatie via DOKEOS (http://dokeos.hogent.be).
Onderwijsvormen Hoorcolleges, atelier, besprekingen, begeleid zelfstandig leren, tentoonstellingsbezoek.
Evaluatievorm Elk van de leereenheden is afzonderlijk onderworpen aan
- Een permanente evaluatie
- Een eindevaluatie enkel in de eerste examenperiode (geen 2e zittijd)
Omschrijving
- Het artistieke proces is onderworpen aan permanente evaluatie.
- In de examenperiode is er een eindevaluatie door een jury.
Gezien de leereenheden onlosmakelijk op elkaar zijn betrokken, krijgt de student een algemeen eindcijfer dat een gemiddelde is van alle eindcijfers per leereenheid.
Dit eindcijfer per leereenheid is een afweging van de permanente evaluatie tegenover de resultaten van de eindevaluatie.
OP-leden
|
|