Trefwoorden 315 esthetica h750 beeldende kunst-3d multimedia
Doelstellingen Het opleidingsonderdeel vrije vormgeving I vormt samen met geactiveerde ruimte I en openbare ruimte I het ateliertraject van de het 1e bachelorjaar binnen de afstudeerrichting multimediale vormgeving. De kern van dit opleidingsonderdeel is het opzetten van ruimtelijke en monumentale toepassingen vanuit concepten en, materieonderzoek. Centrale doelstellingen van dit opleidingsonderdeel zijn daarbij:
• Het verkennen en definiëren van de verhouding tussen kunst en vormgeven.
• Het verkennen van eigen mogelijkheden en interesses om van daaruit het eigen individuele studietraject binnen multimediale vormgeving vorm te geven.
Leerinhoud De leerinhoud is variabel maar beoogt wel een algemeen inleidende inhoud te geven aan de participerende studenten. De groepsdynamiek, de eigen ervaringswereld, de vragen en antwoorden van studenten en docenten alsook het individueel handelen in collectief stuurt voortdurend de inhoud en vormt de basis van dit atelier.
• Kennismaking van het vakgebied waarin de multimediale vormgeving, en de vrije vormgeving specifiek, zich situeert. De student maakt kennis met tal van begrippen en standpunten die een basis kunnen vormen voor het denken over kunst en vormgeving.
• Er wordt ingegaan op actuele ontwikkelingen binnen kunst en vormgeving. De confrontatie met ontwikkelingen en stromingen van de nieuwe media en technologie nemen een bijzondere plaats in.
• Via beeldend werk wordt ingegaan op aangereikte stellingen en opdrachten.
• We analyseren hoe een voorwerp tot stand komt en hoe dit voorwerp vervolgens het technische kunnen en bepaalde opvattingen weerspiegelt.
• Studenten ontwikkelen een aantal concepten en voeren deze uit. Nadruk bij het ontwerpen ligt op digitale technieken, environment, installatie en plaatsgebonden produceren.
Begincompetenties De begincompetenties worden getoetst op de toelatingsproef multimediale vormgeving.
Eindcompetenties Kerncompetentie 1
De student evolueert op vlak van idee-ontwikkeling.
Kerncompetentie 2
De student ontwikkelt een persoonlijke taal die getuigt van een technische vaardigheid, een levendige en oorspronkelijke verbeelding en een uitgesproken gevoel voor ruimtelijke en/of multimediale items.
Kerncompetentie 3
De student gaat intensief contact aan met de actualiteit en de producten van de verbeelding ( naast beeldende kunst o.a. theater, literatuur, muziek). De student kan in woord en/of beeld aanduiden in welke mate dit contact zijn idee-ontwikkeling en/of werkproces beïnvloedt.
Algemene competentie:
De student heeft een onderzoekende houding en ingesteldheid tot levenslang leren.
Onder meer:
- Bewijs leveren van het verruimen van de eigen visie.
- Dialogeren over de keuzes in het werkproces en het geproduceerde werk.
- Evolueren op vlak van creativiteit, verantwoordelijkheidszin en kritische ingesteldheid.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: • Zorg voor de omgeving, over de betekenis van vormgeving - Tjeerd Deelstra en Paul Panhuysen.
• Steeds mooier - Maarten Doorman.
• Met het oog omhoog – Jos Houweling.
• Actuele en eigen teksten. / Catalogi.
Studiekosten Afhankelijk van de opdrachten/projecten. Ontwerpcahier, gereedschapskist. Schatting: 250 euro
Studiebegeleiding Er is steeds de mogelijkheid tot een individuele afspraak met de docent. De docent kan ook telefonisch of via e-mail bereikt worden.
Er is de mogelijkheid om oud-studenten aan te spreken in het kader van feedback en studiebegeleiding.
Onderwijsvormen Groepsgesprekken, begeleide oefeningen, atelier (zowel opdrachten als vrij werk), begeleid zelfstandig leren.
Evaluatievorm Formatief assessment:
Procesevaluatie na iedere opdracht. Deze evaluatie gebeurt in groep.
Summatief assessment:
Tijdens de examenperiode van januari is er een beoordeling (1/3 van de punten), in de
examenperiode van juni is er een jury (2/3 van de punten). Ook in het summatief assessment ligt meer klemtoon op de procesevaluatie dan de produktevaluatie.
Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs - en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op gezamenlijk vastgestelde data worden gepresenteerd.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd mogelijk.
- Eindcijfer van de eerste zittijd wordt behouden voor de tweede zittijd.
OP-leden
|
|