Trefwoorden h00x- kunst, t240- binnenhuisarchitectuur
Doelstellingen Project
De ontwerp-opleidingsonderdelen worden beschouwd als de rode draad doorheen de opleiding met een stijgende graad van programmatorische en ruimtelijke complexiteit.
Dit opleidingsonderdeel 'Ontwerpen 3.2' is het finale luik van de over de 6 modules gespreide ontwerp-opleidingsonderdelen.
Door de werkwijze in dit opleidingsonderdeel nl. zelfstandig werk en het volgen van een eigen planning en het work-in-progress op regelmatige tijdstippen bespreekbaar te maken, leert men hoe het er in het toekomstige werkveld aan toe gaat.
Sterker nog dan in voorgaande modules wordt ondersteuning betreffende manuele voorstelling, digitale voorstelling, CAD, communicatie, bouw en lichttechnieken binnen de projectopzet van dit afstudeerproject geïntegreerd.
Interne en/of externe mentoren zullen de student bijstaan bij deze verschillende deelaspecten van het afstudeerproject.
Naast de begeleiding die wordt voorzien binnen het opleidingsonderdeel ontwerpen kiest de student zelf een externe mentor, die hem een extra klankbord zal bieden.
Reis- en projectweek: Ook binnen deze laatste module wordt een reis- en projectweek georganiseerd ter verrijking van de reeds verworven competenties.
Leerinhoud Project
Bij het afstudeerproject heeft de student de keuze uit verschillende te ontwerpen projecten en locaties.
Specifiek is de thematische benadering.
Ontwerpen voor een bepaalde doelgroep, merk, product, of 'corporate identity' komen, naar eigen keuze, aan bod.
Het 'klassieke' ontwerpproces, als rode draad in alle modules, komt in zijn geheel aan bod.
D.w.z. van analyse van een gegeven of zelf gekozen situatie, het visualiseren van dit zelfgevoerd onderzoek, het innemen van een kritisch en persoonlijk standpunt, als gevolg daarvan het opmaken van een preliminair synthesebeeld / 'moodboard' en het schetsmatig zoneren tot een voorontwerp, resulterend in een van persoonlijkheid getuigend ontwerp- en/of uitvoeringsdossier.
Bijzondere aandacht gaat zowel naar verbale toelichting als naar een correct communicatieve sfeerpresentatie, met de nadruk op een voor derden duidelijke ruimtelijke voorstelling.
Reis- en projectweek: Actualiteit op vlak van architectuur, interieur en design.
Begincompetenties Geslaagd zijn voor de eindcompetenties 2e bachelor opleidingsonderdelen 'Ontwerpen 2.1 en 2.2'
Eindcompetenties Kerncompetenties
1) De functies van een publieke ruimte kunnen analyseren, onderscheiden en in onderlinge samenhang kunnen ontwerpen volgens de ergonomische normen naar een vooropgesteld thema en programma
Onder meer:
a. In staat zijn tot het analyseren van de eisen en wensen, situatie, prioriteiten, middelen en context van een opdracht
b. Een ontwerp gevoelsmatig correct kunnen omzetten in 2- en 3- dimensionale tekeningen die thematisch en inhoudelijk met het ontwerpprogramma overeen komen
c. Materialen, kleuren, textuur in perspectieven kunnen weergeven met feeling voor presentatie
d. Kennis over bouwconstructieve elementen, interieur- en afwerkingtechnieken in de geest van een ontwerp kunnen toepassen
2) Een ontwerp verbaal kunnen toelichten met correct gebruik van vakjargon
3) Kennis hebben van de hedendaagse interieurvormgeving in het algemeen en daarover een persoonlijk en kritisch standpunt kunnen innemen
4) Kunnen reflecteren over interessante bezienswaardigheden.
Algemene competenties
1) Zelfstandig kunnen werken:
a. Met een minimum aan begeleiding en met een voldoende zin voor zelfkritiek het werk kunnen uitvoeren
2) Analysevermogen:
a. Een ontwerp kunnen maken dat in overeenstemming is met de socio-culturele factoren van een doelgroep
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: De projectopdrachten worden door de lectoren verspreid.
Het is aangewezen om vakliteratuur (tijdschriften, boeken, sites) op eigen initiatief door te nemen.
Studiekosten +/- 200 euro (tekenmateriaal, maquettemateriaal enz.)
Reis- en projectweek:Studiereis: +/- 500 euro
Projectweek en vervangprogramma: materiaal mogelijke deelname aan wedstrijd/project wordt aangeleverd door de organisator en/of de school, aanvullend materiaal gelimiteerd terugbetaald door de school.
Vervoer tentoonstelling en/of bedrijfsbezoeken bekostigd door de school.
Studiebegeleiding Persoonlijk contact : steeds mogelijkheid tot persoonlijke afspraak met de docent naast de begeleidingsmomenten.
Elektronische ondersteuning (Dokeos en FTP)
Onderwijsvormen Project : Hoorcolleges, atelier (proces- en productgericht), zelfstudie, oefeningen, georganiseerde begeleiding aan de studenten onder de vorm van mentorschap voor manuele voorstelling, digitale voorstelling, CAD, communicatie, bouw en lichttechnieken.
Reis- en projectweek: Studiereizen, daguitstappen en deelname mogelijke wedstrijd of project.
Evaluatievorm Algemeen:
-Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
-Werkstukken en opdrachten in het kader van de studie- en onderwijsactiviteiten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
-In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
Project:
Tijdens de begeleidingsmomenten is er een formatieve permanente evaluatie van het proces. Dat telt voor 1/3 van de punten.
Een examenjury, bestaande uit OP-leden, mentoren en externen die actief zijn in het werkveld, kent een cijfer toe voor 2/3 van de punten.
Reis- en projectweek:
Evaluatie op reisverslag/werkstuk.
Geen 2e zittijd mogelijk.
OP-leden
|
|