Trefwoorden h000-menswetenschappen, h00x-kunst
Doelstellingen De student neemt vier theoretische seminaries op, afhankelijk van de theoretische behoeftes die hij/zij ondervindt tijdens zijn studietraject, vanuit zijn artistieke praktijk en zijn theoretische interesses.
De theoretische seminaries zijn opgenomen in het masterprogramma als specifieke leervorm waarbij theoretische inhouden binnen een flexibele en open werkvorm worden overgedragen, met ruimte voor interventie van studenten en dialoog.
Theoretische seminaries worden gedragen vanuit het artistieke en het theoretische onderzoek lopend aan het KASK, zodat de student te maken krijgt met probleemgerichte en thematisch opgezette seminaries.
Contextualiseren van de praktijk van de (grafisch) vormgever.
Leerinhoud Elk seminarie vormt binnen dit opleidingsonderdeel een leereenheid. Een seminarie is
probleem- en onderzoeksgericht. Het is thematisch van opzet en niet overzichtsgericht.
Inhoudelijk staan de theoretische seminaries in de master open voor allerhande onderwerpen
en thema’s gelinkt aan de studiegebieden van de beeldende en audiovisuele kunsten. De
specifieke focus van een seminarie vertrekt vanuit het onderzoek van de docent. Grenzen van
artistieke disciplines kunnen daarbij overschreden worden.
(Grafisch) vormgeven mag geen doel zijn op zich maar is eerder een middel om communicatie - in de ruimste vorm van de betekenis - vorm te geven.
Dit seminarie biedt dan ook een holistische kijk op hoe communicatie-design kadert in een totaalvisie en hoe belangrijk de meerwaarde er van is.
Er wordt vertrokken vanuit de positionering van de 3 betrokken partijen: de klant, de vormgever en het publiek. Wie ze zijn, welke hun realiteit is, wat ze willen vertellen, wat hun verwachtingspatroon is en wat hun deliverables zijn, komt ruim aan bod tijdens het seminarie.
Ook het detecteren en omgaan met trends, zowel op maatschappelijk niveau als op consumenten-, markt-, en productniveau biedt een ruimere kijk op de factoren die de 3 partijen beïnvloeden.
Onderzoek vormt dan ook steeds de motor tot succesvolle communicatie-design. Verschillende methodologiën en onderzoeksmethodes worden voorgesteld, besproken en toegepast om de rol van de (grafisch)vormgever als “facilitator” te vereenvoudigen en een sluitende designbrief te kunnen opstellen.
Verder komen aan bod:
- de (grafisch) vormgever als strateeg: communicatie-design maakt wel degelijk een verschil
- storytelling: de meerwaarde van een goed verhaal
- messsage en medium: welke dragers kunnen de boodschap versterken?
- guerilla-communicatie: opvallen is de boodschap
- samenwerkingsverbanden: vormgeven doe je nooit alleen
Begincompetenties Het is zéér wenselijk dat de student de competenties van de bacheloropleiding (beeldende kunsten of audiovisuele kunsten) heeft verworven.
Eindcompetenties - De student kan op een gefundeerde wijze mee denken en reflecteren ten aanzien van een wetenschappelijk en/of artistiek onderzoek.
- De student toont het vermogen tot originaliteit en creativiteit in het uitbreiden van zijn kennis en in het komen tot inzichten.
- De student geeft aan wat de meerwaarde kan zijn van een samenwerking die artistieke disciplines overschrijdt en kan die meerwaarde tevens mee realiseren in een multidisciplinaire omgeving.
- De student bezit een gevorderd begrip van en inzicht in wetenschappelijke en/of artistieke kennis eigen aan een bepaald domein binnen de beeldende en/of audiovisuele kunsten. De student heeft inzicht in de nieuwste kennis van een specifiek gebied hierbij en kan onderzoek hierin volgen en interpreteren.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: een reader (fotokopies), een lectuurlijst
Studiekosten
Syllabus wordt ter beschikking gesteld vanuit de ateliergelden.
Student zorgt zelf voor aanschaf van eventuele handboeken.
Studiebegeleiding Er is steeds de mogelijkheid tot een individuele afspraak met de betrokken docent.
Onderwijsvormen lezingen, interactieve workshops, geleide reflexie- en discussiemomenten, onderzoeksopdrachten, gastspreker(s)
Evaluatievorm Voor elke leereenheid geldt standaard (tenzij anders afgesproken door docent):
een mondeling examen, eventueel voorbereid door middel van een paper
Tweede zittijd mogelijk.
Verplichte deelname van de studenten aan de onderwijsactiviteiten.
de eigen masterproef wordt door de studenten als case-study gebruikt om de toepasbaarheid van de aangebrachte onderzoeksmethodes aan te tonen. Dit gebeurt onder de vorm van een designbrief en wordt op het einde van het academiejaar geëvalueerd.
OP-leden
|
|