COLLECTIEBEHEER
 
Wordt gegeven in Postgraduaat Tentoonstelling en Beheer Actuele Kunst
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 16.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 10.0
Totale studietijd [D] 150.0
Studiepunten [E] 5
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis ACAD VAKGROEP
Referentie AYTBAK01A00003
 
Trefwoorden
h314-conservatie-en-restauratie-van-kunstwerken

Doelstellingen
Kennisverwerving, als basis voor de optionele opleidingsonderdelen 'Beslissingsproces in de omgang met het kunstwerk' en 'Tentoonstellingstheorie en -praktijk', van collectiestudies, kennis en toepassing van methodes en technieken voor preventieve en passieve conservatie, toepassing van modellen voor tentoonstellingsop- en afbouw, inzichten met betrekking tot en in de praktijk brengen van projectplanning en -coördinatie.

Leerinhoud
In dit opleidingsonderdeel wordt ingegaan op het beheer van museale en andere collecties van kunstwerken en andere culturele artefacten.
Hiertoe behoren een inleiding op de theorie van de collectie, voorstelling en toepassing van technieken en methodes met betrekking tot preventieve conservatie (depotbeheer, manipulatie, intern en extern transport, presentatietechnieken zoals inlijsting en montage, verpakking), passieve conservatie (klimatologie, verlichting, beveiliging), modellen voor tentoonstellingsop- en afbouw, uitwerking van projectplanning en coördinatie van projecten.

Begincompetenties
Voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de opleiding.

Eindcompetenties
Kerncompetenties
1. Inzicht in de basisconcepten, centrale benaderingen, theoretische modellen en de belangrijkste ontwikkelingen binnen de theorievorming rond het aanleggen en bestuderen van een collectie, en de theorie op kritische wijze kunnen toepassen op een concrete case (een specifieke collectie, een specifieke instelling of type van instelling).
2. Zelfstandig beheer van (museale) collecties, professionele manipulatie van kunstwerken en andere culturele artefacten, waaronder intern en extern transport, beheersing van hedendaagse presentatietechnieken (waaronder inlijsting van tweedimensioneel werk, montage van kunstwerken, ...), kennis en toepassing van voorschriften met betrekking tot klimatologie, verlichting en beveiliging van (kunst)objecten.
3. Kennis van modellen voor tentoonstellingsop- en afbouw en andere projecten, zelfstandig uitwerken van concrete draaiboeken, zelfstandig uitvoeren van een draaiboek, coördinatie van een team belast met tentoonstellingsop- en afbouw of andere projecten.

Algemene competenties
1. Het zelfstandig kunnen definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën: relevante wetenschappelijke informatie m.b.t. dit opleidingsonderdeel systematisch kunnen verzamelen, opzoeken, interpreteren, integreren en presenteren.
2. Een ingesteldheid tot levenslang leren: de student is in staat situaties en informatie op te zoeken die het eigen leerproces ondersteunen en stimuleren en bezit een bereidheid de resultaten van deze studie te ontsluiten binnen de directe werkomgeving en het bredere werkveld.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Syllabi en eigen nota's. De syllabi zijn te verkrijgen via de coördinatoren.
Aanvullende literatuur kan worden ontleend via de bibliotheken van het H.I.K.O. (UGent), het Kask (HoGent) of het S.M.A.K.

Studiekosten
Studiematerialen (boekmaterialen, course ware): 10 Euro
Verplichte excursie: Rijswijk met openbaar vervoer of ingelegde bus: ca. 20 Euro
Raming van het totaal: 15 Euro

Studiebegeleiding
Persoonlijk: op elektronische afspraak.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, demonstraties, werkcolleges, practicum.

Evaluatievorm
Niet-periodegebonden evaluatie: permanente evaluatie (50%) + periodegebonden evaluatie: examen (50%).
De permanente evaluatie gebeurt aan de hand van concrete toepassingen van de aangereikte technieken en methodes met betrekking tot preventieve conservatie (depotbeheer, manipulatie, intern & extern transport, presentatietechnieken zoals inlijsting en montage, verpakking), passieve conservatie (klimatologie, verlichting, beveiliging).
De periodegebonden evaluatie betreft een schriftelijke toetsing van de opgedane kennis over modellen voor tentoonstellingsop- en afbouw, uitwerking van projectplanning en coördinatie van projecten.
Een tweede zittijd is mogelijk (50%): de punten van de permanente evaluatie (50%) van de eerste zittijd worden overgezet naar de eindbeoordeling in de tweede zittijd.

OP-leden