Trefwoorden oplosprocessen, concentratie, stoëchiometrie, reacties in waterig milieu, evenwichten in de gasfase, evenwichten in waterige oplossingen (zuur-base/redox), beginselen elektrochemie
Doelstellingen
- Het opleidingsonderdeel “Algemene en anorganische chemie II” is een vervolg op “Algemene en anorganische chemie I” en beoogt dezelfde doelstellingen, zoals vermeld onder I. Het biedt een grondig inzicht in de atomaire/moleculaire opbouw, fenomenologie en reacties bij omzetting van materie en dit zowel in gasvormige, vloeibare fase, vaste fase als in opgeloste toestand. Deze beide opleidingsonderdelen vormen de basis voor o.m. kennis/kunde van (bio)materialen, de analytische chemie (kwaliteitscontrole), agrochemie, voedingsmiddelenchemie en -analyse in de hogere opleidingen.
- De fundamentele concepten en modellen, basisprincipes, chemische wetmatigheden en aanverwante berekeningsmethoden moeten inhoudelijk beheerst en tevens vlot kunnen toegepast worden.
- Tevens wordt gepoogd de samenwerking tussen de studenten te bevorderen door bepaalde oefeningen in kleine groepjes te laten uitvoeren.
Leerinhoud
- Oplosprocessen en aanverwante karakteristieken-deel 2: definities en eigenschappen, concentratie-uitdrukkingen, stoëchiometrie, destillatie, …
- Reacties in waterige oplossing, volumetrie
- Het chemische evenwicht in de gasfase
- Evenwichtssystemen in oplossing: zuur-base (definities, eigenschappen, pH van oplossingen,…) en redox
- Oplosbaarheids- en complexvormingsevenwichten
- Elektrochemische basisprincipes, galvanische cellen, pH-metingen en elektrolysefenomemen.
In de bijhorende praktische oefeningen worden een aantal van deze basisbegrippen geïllustreerd en getoetst aan de praktijk. In de theoretische oefeningen wordt via extra probleemstellingen en vraagstukken het inzicht in de behandelde begrippen en theorieën verder aangescherpt.
Begincompetenties Kennis van de basisprincipes en chemische wetmatigheden uit de cursus ‘Algemene en anorganische chemie I’ is aan te raden.
Eindcompetenties 1. In staat zijn om theoretische en praktische inzichten uit de "Algemene en anorganische chemie II" correct te hanteren binnen de wetenschappelijke en ingenieursgerichte probleemstellingen. Tevens moeten de concepten uit "Algemene en anorganische chemie I", welke in deel 2 nog verder gebruikt worden, blijvend correct kunnen gehanteerd worden.
2. In staat zijn om blijvend kritisch , creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren.
Onder meer :
- In staat zijn om inzicht te verwerven in fundamentele concepten, - basisprincipes en chemische wetmatigheden.
- In staat zijn om links te leggen tussen verschillende aspecten van de algemene en anaorganische chemie-deel I en deze kunnen toepassen in zowel theoretische probleemstellingen als in praktijkgerichte oefeningen.
- In staat zijn om oefeningen/proeven op een exacte manier uit te voeren met de nodige aandacht voor nauwkeurigheid.
- In staat zijn om vooral via de practica milieu-en veiligheidsbewust te handelen.
3. In staat zijn om vakoverschrijdende deelaspecten op een correcte wijze te integreren in het gedoceerde opleidingsonderdeel.
Algemene competentie:
In staat zijn om deze informatie, ideeën, problemen en oplossingen adequaat te rapporteren aan specialisten.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursus theorie: ca 180 blz (aan te schaffen tijdens het eerste hoorcollege)
Cursus oefeningen: ca 50 blz (aan te schaffen tijdens de eerste oefening)
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 70.0 EUR Theorie: syllabus ca 15 EUR
Oefeningen: labojas, spatel, veiligheidsbril, propipet en syllabus: ca 50 EUR
(Bovenvermelde kostprijs is de totale kost voor de opleidingsonderdelen "Algemene en anorganische chemie I" en "Algemene en anorganische chemie II" )
Oefeningen: enkel syllabus: ca 5 EUR
Studiebegeleiding
- Na de meeste hoofdstukken zijn extra probleemstellingen en vraagstukken voorzien waarbij het inzicht in de behandelde begrippen en theorieën kan aangescherpt worden.
- Mogelijkheid tot bijkomende uitleg tijdens geleide praktische en theoretische oefeningen
- Studenten kunnen na afspraak met de betrokken docenten voor bijkomende uitleg terecht
Onderwijsvormen Hoorcolleges, zelfstudie, geleide praktische en theoretische oefeningen
Evaluatievorm
- Theorie: schriftelijk examen (open vragen), einde 2de semester
- Oefeningen:
Labo’s ( praktische oefeningen): permanente evaluatie en testen
Theoretische oefeningen: testen
Wegingscoëfficiënt:
- Oefeningen: 33,3% (50 % voor de praktische oefeningen en 50 % voor de theoretische oefeningen)
2de zittijd: raadpleeg de departementale aanvullingen op de onderwijs- en examenregeling voor de specifieke modaliteiten.
OP-leden Theorie: Dr. Karolien DE DONCKER
Oefeningen: Lic. Annette VERMASSEN
|
|