Trefwoorden Deel 1 : electriciteit, magnetisme, elektrostatica, wisselstroom, contactoren, elektrische machines. Deel 2 : pneumatica, hydraulica, pompen, ventilatoren, compressoren, klimatisering, koeltechniek
Doelstellingen Deel 1 :
Zowel binnen het domein van de Landbouw, de Voedingsindustrie als de Tuinbouw wordt heel veel gebruik gemaakt van elektrische componenten en elektrische machines. Daarom is het van belang dat de studenten de basiswetten van elektriciteit en de principewerking van elektrische machines beheersen.
Deel 2 :
Zowel binnen het domein van de Landbouw, de Voedingsindustrie als de Tuinbouw wordt heel veel gebruik gemaakt van mechanische machines en –elementen. Daarom is het van belang dat de studenten inzicht hebben in de werking van deze machines en hun toepassingen.
Leerinhoud Deel 1:
In het gedeelte elektrostatica worden krachten, velden, potentiaal en condensatoren behandeld. Het gelijkstroomgedeelte omvat de kennismaking met grootheden, eenheden en basiswetten van de elektrotechniek, het schakelen van weerstanden en technieken om netwerken op te lossen. In het gedeelte magnetisme wordt het magnetisch veld in het algemeen bestudeerd. Nadien wordt aandacht besteed aan de elektromagnetische inductie teneinde de principewerking van motoren, generatoren en transformatoren te begrijpen. Het gebruik van contactoren wordt verklaard aan de hand van een voorbeeld. In de wisselstroomtheorie wordt vooral aandacht besteed aan de complexe voorstelling.
Deel 2 :
In de industrie worden veel mechanische machines gebruikt die energie verbruiken. Verwerven van inzicht in al die machines is nodig om het energieverbruik ervan te kunnen beperken. Naast een inzicht in de klimatisatie worden warmteverliezen, warmteproductie en koudeproductie besproken. Voor toepassingen op pneumatisch en hydraulisch gebied en waterverplaatsing moeten de studenten kennis hebben van compressoren en pompen.
In het deel pneumatica wordt het produceren, transporteren en verzorgen van perslucht besproken, specifiek gericht op toepassingen in de voedingsindustrie. Naast het lezen en analyseren van pneumatische en elektropneumatische schema’s wordt ook aandacht besteedt aan het interpreteren van elementaire PLC programma’s. In het deel mobiele hydraulica worden verschillende hydraulische componenten besproken met hun toepassing bij land- en tuinbouwmachines. Er wordt aandacht besteed aan het analyseren van schema’s van hydraulische en elektrohydraulische systemen.
Begincompetenties Eindcompetenties verworven hebben voor 'Wiskunde I en II' en 'Fysica I en II'.
Eindcompetenties 'Algemene en anorganische chemie I en II' zijn aan te raden.
Eindcompetenties Deel 1
1. In staat zijn om de basisprincipes,-wetten en –technieken van de elektriciteit te verklaren en te hanteren.
2. Eenvoudige elektrische netwerken kunnen analyseren en oplossen.
Deel 2
1. Kennis en inzicht hebben in enkele industriële technieken en disciplines en vanuit deze kennis concrete toepassingen analyseren en begrijpen.
Algemene competentie 1:
Kritische ingesteldheid
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursus elektriciteit + oefeningenbundel elektriciteit (Anita Van der Maelen, Luc Deweerdt, Paul Van der Haeghen)
Cursussen ingenieurswetenschappen (L. Lebeer, J. De Strooper)
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 18.0 EUR Geraamde totaalprijs: +/- 18 EUR
Studiebegeleiding Vraagstelling na de les of op afspraak.
Monitoraat voor deel elektriciteit.
Onderwijsvormen Hoorcolleges gecombineerd met continue vraagstelling teneinde het wetenschappelijke en logische denken van de studenten te stimuleren.
In aansluiting bij en in overeenstemming met de theoretische begrippen worden oefeningen en opdrachten gegeven.
Evaluatievorm Deel 1: Elektriciteit: 55%
Theorie: schriftelijk examen (70%)
Gequoteerde oefeningen en permanente evaluatie. (30%)
Deze gequoteerde oefeningen kunnen ook tijdens het theorie-examen geëvalueerd worden, dit in overleg met de studenen.
Deel 2: mechanica: 45%
Theorie: schriftelijk examen (66,67%)
Gequoteerde oefeningen en permanente evaluatie (33,33%)
2de zittijd: raadpleeg de departementale aanvullingen op de onderwijs- en examenregeling voor de specifieke modaliteiten.
OP-leden Anita VAN DER MAELEN, Luc LEBEER, Jan DE STROOPER
|
|