Trefwoorden Diversiteit, allochtonen, gender, beleid, politiek
Doelstellingen Het keuzevak ‘Capita selecta uit de Politicologie’ beoogt een verdieping in een actuele onderzoeksproblematiek van de Politieke Wetenschappen. Zodoende bouwt het verder op Inleiding tot de Politieke Wetenschappen (1ste Bachelor BPM). Naast het verwerven van theoretische en empirische kennis in een politiek-wetenschappelijke materie wil het keuzevak het analyseren en verwerken van (politicologische) wetenschappelijke teksten evenals beleidsteksten aanscherpen. Het thema van het vak kan wijzigen doorheen de jaren. Het onderwerp dat eerst aan bod komt betreft ‘Diversiteit en Beleid’. De betekenis van identiteit en diversiteit voor bestuur en beleid is een recent onderzoeksdomein binnen de politieke wetenschappen. Zowel de theoretische inzichten in deze materie als empirisch onderzoeksmateriaal zal behandeld worden. Concreet zal vooral aandacht besteed worden aan diversiteit in termen van nationale herkomst (‘allochtonen’) en sekse (‘gender’).
Leerinhoud 1. Theoretische situering van de rol van identiteit en diversiteit in politieke processen van instroom, vertegenwoordiging en politieke besluitvorming.
2. Fase 1: diversiteit in de fase van instroom in het politieke proces (historische evolutie in de rekrutering van ‘allochtonen’ en van vrouwen in de politieke besluitvorming, actuele stand van zaken en debatten)
3. Fase 2: diversiteit in de fase van de politieke besluitvorming (historische en actuele inzichten in de rol van identiteit in het politieke besluitvormingsproces, actuele debatten)
Begincompetenties De competenties van de opleidingsonderdelen Inleiding politicologie, Practicum Samenleving en Politiek (1ste Bachelor BPM), Onderzoeksmethoden 1 en 2 (2de Bachelor BPM) moeten in voldoende mater verworven zijn.
Eindcompetenties 1) Kennis over en inzicht in de behandelde thema’s uit het onderzoeksgebied
2) Zelfstandig verwerken en mondeling presenteren van wetenschappelijke literatuur
Onder meer:
- In staat zijn om correct te synthetiseren
- In staat zijn teksten kritische te bespreken
- relaties leggen tussen de behandelde materies
- kunnen debatteren over de materie
3) Schrijven van een wetenschappelijke paper
- Een probleemstelling kunnen formuleren
- Een eigen beperkt onderzoek dat inzichten uit de wetenschappelijke en beleidskundige literatuur toetst aan de praktijk kunnen opzetten en uitvoeren
- Een academische paper kunnen redigeren waarin de wetenschappelijke en beleidskundige literatuur verwerkt wordt en gerelateerd wordt aan inzichten voortkomend uit het eigen onderzoek
Algemene competenties:
1) Het vermogen tot kritische reflectie: met een kritische ingesteldheid in de verscheidenheid van informatie een gemotiveerd standpunt innemen.
2) De vaardigheid tot het initiëren van onderzoek en het vermogen om de relevante data te verzamelen die de oordeelsvorming over maatschappelijke, wetenschappelijke en ethische vraagstukken kunnen sturen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Celis, K. en P. Meier, (2006), De macht van het geslacht. Gender, politiek en beleid in België, Res Publica Bibliotheek, Leuven: ACCO.
Aanvullende reader die via Dokeos ter beschikking wordt gesteld.
Studiekosten Kostprijs van het boek (28 EUR). Dit boek is evenwel ook in de bibliotheek beschikbaar.
Studiebegeleiding Vragen stellen in de les wordt aangemoedigd. Individueel monitoraat is mogelijk op initiatief van de student. Er wordt ook individuele begeleiding aangeboden voor het opzetten en het uitvoeren van het onderzoek.
Onderwijsvormen Voor dit opleidingsonderdeel is het noodzakelijk de onderwijsactiviteiten bij te wonen.
Beperkt aantal hoorcolleges.
Microteaching waarin studenten onderdelen van de materie individueel verwerken en aan hun medestudenten presenteren.
Probleemgestuurde opdracht die erin bestaat dat studenten een eigen onderzoek voeren waarbij een deelaspect van de leerstof aan de praktijk wordt getoetst. Deze opdracht resulteert in een paper.
Evaluatievorm Evaluatievorm
Studenten zullen geëvalueerd worden op basis van
1) de presentatie van een tekst (microteaching); (10/30)
2) de participatie tijdens de lessen (meer bepaald het vragen stellen naar aanleiding van presentaties van medestudenten); (5/30)
3) de paper. (15/30)
Voor de tweede zittijd
1) De paper dient herwerkt te worden op basis van de feedback van de docent.
2) Een mondeling examen waarbij dieper ingegaan wordt op de herwerkte paper.
OP-leden Karen Celis
Bram Wauters
|
|