BOEKHOUDEN VOOR DE PUBLIEKE SECTOR
 
Wordt gegeven in Keuzelijst voor 2de en 3de jaar Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management
Hoorcollege [A] 18.0
Werkcollege [B] 8.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Els De Wielemaker
Referentie HBBEST03K00060
 
Trefwoorden
Boekhouden, public sector accounting

Doelstellingen
De studenten vertrouwd maken met het boekhouden in de public sector. Naast de nationale boekhoudwetgeving omtrent o.a. de vereniging zonder winstoogmerk, stichtingen komen ook aspecten van de internationale public sector accounting standards aan bod (IPSAS).

Leerinhoud
De studenten krijgen een theoretische basis, aangevuld met praktische voorbeelden en cases.

Behandelde topics omvatten onder andere: aanpassingen betreffende de invoering van een volledige boekhouding, bepalingen van de wet van 17 juli 1975 en het KB. W. Venn. van toepassing op verenigingen, specifieke bepalingen voor de boeking van schenkingen en legaten in natura, de minimumindeling van een genormaliseerd rekeningenstelsel, het houden en het bewaren van de boeken, aanpassingen betreffende de maatstaven voor de waardering van de inventaris, specifieke regels betreffende de waardering van schenkingen en legaten in natura, aanpassingen betreffende de vorm en de inhoud van de jaarrekeningen, inhoud van bepaalde rubrieken van de balans en de resultatenrekening, ...

Begincompetenties
De competenties van het opleidingsonderdeel Inleiding boekhouden (keuzevak Bestuurskunde en Publiek Management) moeten in voldoende mate verworven zijn. Indien dit niet het geval is, moet Inleiding boekhouden opgenomen worden in het geïndividualiseerde curriculum.

Eindcompetenties
Kerncompetenties
1) Inzicht hebben in en de techniek kunnen toepassen van de specifieke boekingen met betrekking tot het boekhouden in een public sector omgeving.
2) De Wet van 21 juni 1921 en de grondige wijzigingen ingevolge de wet van 2 mei 2002 en de recente daarbij horende wijzigingen kunnen toelichten.

Algemene competentie
Denk- en redeneervaardigheid: het kunnen toepassen van de techniek van de specifieke boekingen in concrete oefeningen/cases.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Slides en teksten ter beschikking gesteld tijdens de les

Studiekosten
Kopiekosten: ca. 20 EUR

Studiebegeleiding
- mogelijkheid tot vraagstelling tijdens/na de lessen
- vragensessie op het einde van de lessen

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, met gebruik van PowerPoint zodat de student de diverse redeneringen en boekingen ziet groeien en het verband tussen de stappen en rekeningen duidelijk wordt.
Oefeningensessies waarbij de oefeningen worden toegelicht, de student modeloplossingen kan raadplegen en daarover vragen kan stellen.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen met theorievragen en oefeningen.

OP-leden
titularis: Els De Wielemaker
Jan Verhoeye