Trefwoorden BTW
Doelstellingen In de opleiding fiscaliteit wordt in de eerste plaats gedacht aan de vakken Personen – en Vennootschapsbelasting. Niettegenstaande de BTW-wetgeving vaak minder gekend is, vormt zij eveneens een belangrijk deel in de opleiding. De BTW-reglementering is vrij ingewikkeld en het niet of onvoldoende naleven ervan geeft vaak de aanleiding tot het heffen van soms vrij zware fiscale boeten. Het valt niet te ontkennen dat de BTW-wetgeving een belangrijke rol speelt in het maatschappelijk leven en dit ongeacht voor een zelfstandig ondernemer als voor de gewone burger. Zonder vooruit te lopen op hetgeen in de cursus wordt behandeld, wil ik als voorbeeld de problematiek van de tariefregeling aanbrengen of met andere woorden wanneer wordt een tarief van 21 % dan wel een tarief van 6 % toegepast wanneer het gaat om renovatiewerken. Iedere burger, die de spreekwoordelijke baksteen in de maag heeft, komt ermee in aanraking.
De juiste toepassing van de BTW-reglementering is gesteund op de desbetreffende wetgeving en reglementering. De opbouw van de cursus is dan ook gebaseerd op de structuur zoals opgenomen in het BTW-wetboek. Toch heb ik gemeend deze cursus zo praktijk gericht mogelijk aan te brengen.
Leerinhoud De in deze cursus behandelde onderwerpen zijn, gelet op de reeds aangehaalde structuur van het BTW-wetboek, de volgende:
- De belastbare handelingen ;
- De levering van goederen ;
- Het presteren van diensten ;
- De invoer ;
- De intracommunautaire verwervingen ;
- Het begrip BTW-belastingplichtige ;
- De verplichtingen opgelegd aan de BTW-belastingplichtige;
- De aftrekregeling inzake voorbelasting en de herziening ervan;
- De teruggaaf van de belasting;
- De maatstaf van heffing ;
- De tarieven inzake BTW ;
- De controle- en bewijsmiddelen ;
- De nieuwe fiscale procedure ;
- Bespreking van de periodieke BTW-aangifte met praktijkvoorbeeld.
Naast de hierboven vermelde onderwerpen, zal in de mate van het mogelijke of wanneer het opportuun lijkt, verwezen worden naar de nieuwigheden inzake BTW-wetgeving en/of reglementering die zich tijdens de loop van het academiejaar kunnen voordoen.
Begincompetenties De competenties van de opleidingsonderdelen Privaatrecht en Handels- en economisch recht (2e bachelor) moeten in voldoende mate verworven zijn.
Ook de competenties van het opleidingsonderdeel Vennootschapsbelasting moeten in voldoende mate verworven zijn. Indien dit niet het geval is, dient Vennootschapsbelasting opgenomen te worden in het geïndividualiseerde curriculum.
BTW maakt deel uit van de Finaliteitskeuze Fiscaliteit en Accountancy die als één geheel moet opgenomen worden in het curriculum.
Eindcompetenties Kerncompetenties:
1) Inzicht hebben in de werkingsmechanismen van de BTW en dit kunnen duiden
2) Praktische voorbeelden kunnen geven van de werkingsmechanismen van de BTW
3) Voldoende technische kennis teneinde medewerking te kunnen verlenen bij BTW-controles
Algemene competentie:
Verwerven en verwerken van informatie: de kern van de leerinhoud bondig kunnen weergeven en illustreren met concrete voorbeelden.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Syllabus
BTW-handleiding uitgegeven door de administratie van de BTW, registratie en domeinen.
Studiekosten Ong. 25 EUR
Studiebegeleiding Vraagstelling mogelijk tijdens en na de les.
Onderwijsvormen Hoorcollege
Evaluatievorm Mondeling examen.
OP-leden Rafael HEYTENS
|
|