Trefwoorden milieurecht, milieuwetgeving, stedenbouw, ruimtelijke ordening
Doelstellingen De studenten een overzicht bieden van de geldende (en evoluerende) internationale, Europese, Belgische en Vlaamse (eventueel ook Waalse en Brusselse) rechtsregels in verband met het milieurecht in de meest ruime zin van het woord en elke student de kans bieden een door de student, in overleg met de docenten, gekozen milieurechterlijk probleem uit te diepen en te kaderen in voormelde rechtsregels.
Leerinhoud Achtergrond van het ontstaan en theoretische opsomming van de geldende rechtsregels in verband met het milieurecht, samen met het opzoeken, analyseren en evalueren van een concreet milieurechterlijk probleem in voormelde juridische context
Begincompetenties De competenties van het opleidingsonderdeel Inleiding recht moeten in voldoende mate verworven zijn.
Eindcompetenties Kerncompetenties:
1) inzicht hebben in en een overzicht hebben van de geldende internationale, Europese, Belgische en Vlaamse (eventueel ook Waalse en Brusselse) rechtsregels inzake milieurecht en deze rechtsregels kunnen toelichten
2) de rechtsregels kunnen toepassen op concrete milieurechterlijke problemen
Algemene competenties:
1) kritische reflectie: in staat zijn om voorgestelde oplossingen voor problemen te evalueren met een kritische ingesteldheid. Dit uit zich ook in het kunnen stellen van kritische vragen over concrete praktijkstudies.
2) het vermogen tot communiceren van informatie, ideeën, problemen en oplossingen.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: boek: K. Deketelaere, ed., Handboek Milieu- en Energierecht, die Keure, 2006
wetboek: BAMA-Codex, die Keure
Studiekosten Het boek wordt bij het begin van de lessen te koop aangeboden tegen een gunstige studentenprijs (ongeveer 50 EUR)
Studiebegeleiding De docenten zijn ter beschikking via Dokeos en e-mail om zowel theoretische als praktische vragen met betrekking tot de leerstof en het zelfstandig werk te beantwoorden.
Na de inleidende theoretische les(sen) worden de studenten tijdens het semester, telkens na een drietal weken uitgenodigd voor een feedback met de docenten over de vordering van het werk aan hun paper.
Onderwijsvormen Beperkt aantal uren hoorcolleges (gedurende twee of drie weken), waarbij de leerstof wordt toegelicht.
Zelfstandig werk: bespreking en begeleiding van de door elke individuele student te schrijven paper over een milieurechterlijk probleem (op lokaal, regionaal, nationaal of internationaal niveau).
Evaluatievorm Beoordeling paper (zelfstandig werk).
Presentatie en verdediging (tijdens één van de laatste lessen): De paper wordt door elke student gepresenteerd aan de andere studenten, waarna een collectieve bespreking volgt van alle gepresenteerde studies, zodat het vermogen tot het maken van vergelijkingen, het stellen van vragen en het geven van (een aanzet tot) oplossingen kan geëvalueerd worden.
Tweede zittijd: Afhankelijk van de tekorten herwerken paper en/of presentatie en verdediging.
OP-leden Paul AERTS en Eddy Storms
|
|