PERSONEELS- EN ORGANISATIEMANAGEMENT
 
Wordt gegeven in 1st jaar Master in de bestuurskunde en het publiek management
Hoorcollege [A] 36.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 36.0
Totale studietijd [D] 270.0
Studiepunten [E] 9
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Alex Vanderstraeten
Referentie HMBEST01K00009
 
Trefwoorden
Human Resource Management, personeelsmanagement, personeel & organisatie, organisatiemanagement

Doelstellingen
Personeels- en organisatiemanagement neemt vandaag in vele publieke organisaties een belangrijke plaats in, vooral in functie van de bredere context van flexibele inzetbaarheid van medewerkers in een organisatie en New Public Management. Hierbij wordt vaak vertrokken vanuit een geïntegreerde benadering van personeel en organisatie, om tot betere prestaties te komen. De bedoeling van dit opleidingsonderdeel is studenten vertrouwd te maken met de basisinzichten en theoretische modellen waarop verschillende toepassingen van een hedendaags personeelsmanagement zijn gebaseerd. Tevens willen we studenten confronteren met de dagelijkse praktijk van Human Resource Management in publieke organisaties zoals het strategisch Human Resource Management, competentiemanagement, Human Resource Management Informatiesystemen en performance management.

Leerinhoud
- Theoretische modellen van Human Resource Management (Resource Based View, Human Capital Theory, Guest model, Neo-Institutionalisme, Goal Setting Theory, Contingentiemodel,...)
- Strategisch Human Resource Management: uitgangspunten, modellen en voorbeelden van strategisch HRM in overheidsorganisaties
- Organisationeel en Individueel Performance Management: basismodel van Performance Management, uitdagingen en toenemend belang van Performance Management toepassingen in overheden. Performance Management Systemen op organisatieniveau (BSC, EFQM, HR scorecard) en individueel niveau (performance management cyclus)
- Competentie Management: plaats van competentiemanagement in Human Resource Management, competentiemodellen- en systemen.
- Human Resource Management Informatie Systemen: toenemend belang van ICT in HRM, van databeheer naar Strategisch Human Resource Management decision making op basis van HRScorecards, en meting van HR Output.
- Werving en selectie van nieuwe medewerkers: instrumenten en benaderingen
- Motivatie en inzetbaarheid van medewerkers in organisaties: motivatietheorieën, uitgangspunten, valkuilen en actuele thema’s (work life balance, diversity management)

Begincompetenties
Het is aan te raden dat de student beschikt over volgende competenties:
- Psychologische en organisatiesociologische kennis hebben als basis voor het begrijpen van de inzetbaarheid van medewerkers in een organisatie.
- Inzicht in managementtheorieën en de plaats van Human Resource Management als functioneel managementdomein in een organisatie.
- Inzicht hebben in de eigenheid van publiek management.
- Economische en statistische basisinzichten kunnen hanteren

Eindcompetenties
1) Kennis en inzicht hebben in de theoretische modellen waarop verschillende toepassingen van een hedendaags personeelsmanagement zijn gebaseerd en deze kunnen toepassen:
Onder meer:
- Kritisch inzicht hebben in de plaats en het belang van personeels- en organisatiemanagement voor het functioneren van medewerkers en organisatie.
- Geïntegreerd basisinzicht hebben van theoretische modellen waarop verschillende toepassingen van personeelsmanagement zijn gebaseerd.
- Kennis van en kritisch inzicht hebben in de verschillende theorieën en modellen m.b.t. het management van medewerker en organisatie
- Beheersen van een aantal basisinzichten en vaardigheden met betrekking tot de belangrijkste personeelstoepassingen.
- Modellen kunnen vertalen naar de specifieke personeelstoepassingen zoals individueel performance management, competentiemanagement, motivatie van medewerker, diversity management enz...
2) Kennis en inzicht hebben in de toepassing van Human resource management in publieke organisaties:
Onder meer:
- Trends op het domein van personeelsmanagement in het management van veranderingsprocessen bij de overheid begrijpen en kunnen situeren in een bredere context van flexibele inzetbaarheid van medewerkers in een organisatie en New Public Management.
- De opbouw van strategisch Human Resource Management aan de hand van de onderliggende theorieën en voorbeelden van strategisch HRM in publieke organisaties kunnen toelichten. Inzicht in de opvolging en evaluatie van Human Resource Management aan de hand van meetsystemen
- Inzicht in de verhouding tussen Human Resource Management en het bestaande institutioneel overheidskader

Algemene competentie
1) Een gevorderd begrip van en inzicht in de wetenschappelijke kennis eigen aan het Humane resource management en inzicht hebben in de nieuwste kennis hieromtrent
2) Kritisch inzicht verwerven in de theorievorming van het Human Resource Management en het kunnen plaatsen in de praktijk van het Human Resource Management.
3) Kunnen plaatsen van praktische toepassingen zoals competentiemeting, teammanagement, functioneringsgesprekken voeren in het ruimere Human Resource Management kader

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Syllabus, boek (nader te bepalen), artikelen

Studiekosten
Syllabus: ong. 10 euro
Boek: ong. 35 euro

Studiebegeleiding
Op afspraak

Onderwijsvormen
Hoorcolleges en interactieve colleges waarin actieve participatie van de studenten wordt verwacht.
Tweedaags seminarie: training in HR toepassingen o.a. analyseren van competenties, voeren van functioneringsgesprekken, ed…

Evaluatievorm
Mondelinge evaluatie, met kritische bevraging naar kennis en inzicht (80%)
Actieve participatie in tweedaags seminarie (20%)

De titularis zal, bij een examencijfer van 7 of minder op 20 voor een onderscheiden evaluatieonderdeel van het opleidingsonderdeel, afwijken van het gewogen gemiddelde voor de toekenning van de eindscore. De eindscore wordt dan herleid tot de laagste score die de student heeft behaald op de onderscheiden evaluatieonderdelen.

Tweede zittijd: Afhankelijk van de tekorten een mondeling examen en/of een opdracht (ter vervanging van het tweedaags seminarie)

OP-leden
Alex Vanderstraeten
Lieven Jonckheere
Adelien Decramer