Trefwoorden Fiscaal recht, Successierechten, Registratierechten, Estate planning
Doelstellingen Successierechten betreffen de belasting die wordt geheven op de overgang van de goederen uit het vermogen van persoon, naar aanleiding van diens overlijden, naar het vermogen van een ander. Registratierechten worden geheven naar aanleiding van de formaliteit van de registratie van akten, geschriften door de ontvanger der registratie. Het Wetboek Successierechten en het Wetboek Registratierechten zijn twee belangrijke peilers van het Belgisch fiscaal recht. Bijgevolg is een basiskennis van beide belastingen een onontbeerlijk onderdeel van de afstudeerrichting master in de handelswetenschappen, afstudeerrichting fiscaliteit en accountancy. Het opleidingsonderdeel heeft in de eerst plaats tot doel de studenten vertrouwd te maken met de basisbeginselen van voormelde belastingen; meer in het bijzonder met de structuur, het opzet, de centrale concepten en regels. Daarnaast wil het studenten vertrouwd maken met een meer diepgaande analyse en de moeilijkheden van en implicaties bij de toepassing van een aantal – onder meer uit praktisch oogpunt – relevante bepalingen uit het Wetboek der Successierechten en het Wetboek der Registratierechten.
Leerinhoud Het opleidingsonderdeel bestrijkt onder meer:
- Het begrip “successierechten” en “registratierechten”
- Situering van het Wetboek der Registratierechten en het Wetboek der Successierechten
- Belastbare handelingen en belastbare grondslag
- Tarieven
- Vrijstellingen en verminderen
Eventueel zullen de relevante beginselen van het erfrecht en het huwelijksvermogensrecht, alsmede van het verbintenissenrecht en het vennootschapsrecht in het raam van het opleidingsonderdeel worden opgefrist.
Begincompetenties Er zijn geen specifieke begincompetenties vereist.
Eindcompetenties 1) Een goed inzicht hebben in het Wetboek der Registratierechten en het Wetboek der Successierechten
- vertrouwd zijn met het wetboek en de interpretatie van de erin opgenomen bepalingen.
2) Beschikken over de vereiste parate kennis omtrent de kernbegrippen en kernregels uit het Wetboek der Successie- en Registratierechten om de mogelijke implicaties van een hem voorgelegde situatie snel te kunnen inschatten.
3) De bestudeerde belastingen in concrete gevallen kunnen toepassen. Hierbij moet de student oog hebben voor de verhouding tussen de feitelijke gegevens en de wensen van degene die om advies verzoeken enerzijds en het rechtskader anderzijds.
Algemene competenties:
1) Het vermogen tot oordeelsvorming: in staat zijn een gemotiveerd standpunt in te nemen of een hem voorgelegd standpunt gemotiveerd te beoordelen, ter gelegenheid van een hem voorgelegde casus betreffende Successie- en of Registratierechten.
2) Een accurate schriftelijke en mondelinge communicatie en nauwkeurigheid in het omgaan met informatie; in het bijzonder met betrekking tot het voor de successie- en registratierechten essentiële begrippenkader.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: a) “Handboek registratie- en successierechten” (M. Ghyselen, D. De Groot, T. Wustenberghs), Intersentia, Antwerpen, 2006, 380 p..
b) Een up to date wetboek, dat naast het Wetboek der Registratierechten en het Wetboek der Successierechten minstens de belangrijkste basiswetgeving (bijv. B.W., W. Venn.,...) bevat.
Enkel in boekvorm, geen losse papieren (dus geen kopieën, prints, ed.); Geen enkele notitie is toegestaan (wel kleuren of onderlijnen, alhoewel afgeraden)
c) Het is mogelijk dat de studenten worden verzocht betreffende een bepaald thema zelf informatie te zoeken in fiscaal-juridische boeken, tijdschriften en websites (bijv. www. Fisconet.fgov.be).
Studiekosten Ong. 35 euro voor het handboek
De prijs van een wetboek varieert in functie van de gekozen versie
Studiebegeleiding De studenten kunnen de docent tijdens de lessen aanspreken indien zij bijzondere moeilijkheden hebben met de leerstof en de benadering ervan.
Onderwijsvormen Het opleidingsonderdeel kan worden opgebouwd aan de hand van hoorcolleges, cases en begeleid zelfstandig (groeps)werk.
Het is mogelijk dat de studenten worden verzocht bepaalde theoretische vraagstukken zelf uit te diepen en, aan hun medestudenten over te brengen dmv een presentatie.
Tevens is het mogelijk dat de studenten worden verzocht hen voorgelegde casussen voor te bereiden en deel te nemen aan de bespreking ervan tijdens de lessen.
Evaluatievorm Mondeling examen. Dit examen kan bestaan uit open theorievragen en/of meerkeuzevragen, alsmede uit door de studenten te beoordelen casussen. Het gebruik van het wetboek is hierbij vereist.
OP-leden titularis: K. Van Boxstael
|
|