Trefwoorden Belastingrecht, formeel belastingrecht, vestiging van de belasting, invordering van de belasting, geschillen
Doelstellingen Een belastingstelsel (Inkomstenbelastingen, BTW, successierechten enz.) kan slechts tot effectieve belastingheffing leiden als dit voorzien is in regels voor de vestiging en de invordering van de belasting.
Het geheel van deze regels duidt men aan met de term “Procedure”. Men heeft het in dit verband ook wel over het “formeel” belastingrecht. Het formeel belastingrecht staat tegenover het “materieel” belastingrecht dat het belastingstelsel als zodanig betreft.
Vermits de procedure de onmisbare schakel is tussen belastingstelsel en praktische toepassing daarvan spreekt het vanzelf dat deze materie een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de fiscale vorming.
Leerinhoud In dit opleidingsonderdeel wordt enkel de procedure op het vlak van de inkomstenbelastingen bestudeerd. De regels die voor andere belastingstelsels gelden komen in de betreffende opleidingsonderdelen aan bod.
De aangifte
Het onderzoek en de controle van de aangifte
De bewijsvoering
Het betwisten van een aanslag
De invordering van een aanslag
Begincompetenties In dit opleidingsonderdeel grijpt men terug naar begrippen, regels en beginselen uit diverse andere takken van het recht. Het verdient dan ook aanbeveling dat de student kennis heeft van de basisbegrippen uit het publiek en het privaat recht.
Eindcompetenties Kerncompetenties
1) De student heeft een grondige kennis van de procedure en inzonderheid van de gevolgen die een miskenning van deze regels meebrengt.
2) De student is in staat te beoordelen of het optreden van de Administratie conform is aan de regels, o.a. wat controlebevoegdheden en bewijsvoering betreft.
3) De student heeft zicht op de complicaties die in geval van het betwisten van een aanslag kunnen opduiken, zowel wat het verweer zelf betreft als wat de positie van de belastingplichtige als schuldenaar van de betwiste belasting betreft.
Algemene competenties
1) het kunnen omgaan met complexe problemen
- in staat zijn om kritisch te reflecteren op complexe situaties
- in staat zijn om te anticiperen op mogelijke complicaties en problemen
2) inzicht hebben in de nieuwste kennis van het vakgebied; in dit verband moet er op gewezen worden dat de voortdurende evolutie van wetgeving, administratieve standpunten en rechtspraak, hoge eisen stelt aan de permanente vorming.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: DE TROYER, I. en VANDENBERGHE, L., Handboek Fiscale Procedure Inkomstenbelastingen, Antwerpen-Oxford, Intersentia
Studentenprijs: 22,5 EUR
Dit werk kan geleverd worden via de boekhandel.
De student moet ook over een fiscaal wetboek beschikken.
Voorbeeld van een fiscaal wetboek: HAELTERMAN, A., MAES, L. en VAN ORSHOVEN, P., Codex fiscaal recht, Brugge, die Keure
Dit werk kan geleverd worden via de boekhandel.
Studentenprijs: +/- 37 EUR
Studiekosten Totaal geraamde kosten: 59,5 EUR inclusief wetboek.
Het fiscale wetboek is bruikbaar voor alle fiscale vakken.
Studiebegeleiding Vraagstelling tijdens of buiten de les
Op verzoek van de studenten kunnen bijeenkomsten met de docent worden belegd voor bijkomende uitleg over bepaalde onderdelen van de stof.
Onderwijsvormen Hoorcollege, met nadruk op de interactie met de studenten.
Casussen worden samen met de studenten behandeld.
Evaluatievorm Schriftelijk examen, met open vragen.
Er worden in de regel geen overzichtsvragen gesteld. Het gaat veeleer om toepassingen.
Voor een beperkt aantal punten kunnen meerkeuzevragen gesteld worden.
OP-leden Antoine Doolaege
|
|