Trefwoorden Belastingrecht, Internationaal Belastingrecht, Belasting van niet-inwoners, Dubbelbelastingverdragen, Europees Belastingrecht
Doelstellingen Grote ondernemingen hebben steeds een internationaal actieterrein gehad. Intussen worden ook middelgrote en zelfs kleine ondernemingen met de internationale aspecten van het bedrijfsleven geconfronteerd. Verplaatsingen van zetel naar of het oprichten van vestigingen in landen met minder doorgedreven reglementering en lage belastingen nemen toe, mede als gevolg van de verdere uitbreiding van de Europese Unie.
Omgekeerd zoeken werknemers en bedrijven uit deze landen hier hun diensten aan te bieden.
Bovendien gaan ook particulieren hoe langer hoe meer internationaal denken, hetzij voor het beheer van hun vermogen, hetzij om na hun actieve carrière elders van hun pensioen te genieten.
Al deze ontwikkelingen brengen mee dat een opleiding in het vakgebied ‘Accountancy-Fiscaliteit’ ook de basisregels van het internationaal belastingrecht moet bijbrengen.
Leerinhoud Vooraf moet opgemerkt worden dat het vak zich tot de inkomstenbelastingen beperkt. De internationale aspecten van andere belastingen worden dus niet behandeld.
Volgende onderwerpen komen aan bod:
- de onderdelen van het Belgisch belastingrecht die relevant zijn voor het internationaal belastingrecht;
- de dubbelbelastingverdragen;
- de impact van het Europees recht;
- capita selecta: behandeling van enkele courante thema’s uit de internationale tax planning (structurering van de activiteiten van een multinationale onderneming, salary split, partnerships, financieringsvennootschappen, holdingvennootschappen, vermogensplanning).
Begincompetenties Vermits het vak de internationale aspecten van de inkomstenbelastingen betreft is het aan te raden dat de student vertrouwd is met de begrippen en de hoofdlijnen van de personenbelasting en de vennootschapsbelasting.
Eindcompetenties Domeingebonden competenties.
1) Kennis over en inzicht in de internationale aspecten van de inkomstenbelastingen.
2) In staat zijn een cliënt een eerste advies te verstrekken over de fiscale aspecten van courante verrichtingen met een internationale dimensie in de bedrijfssfeer of in de particuliere sfeer.
Algemene competenties
Het vermogen om op een wetenschappelijke wijze te denken en handelen
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: JANSEN, T. en DE VOS, P., Handboek internationaal en Europees belastingrecht, Antwerpen-Oxford, Intersentia, 2006, 774 p.
Dit werk kan geleverd worden via de boekhandel. Studentenprijs: 35 EUR.
Daarnaast wordt gebruik gemaakt van bronnen die de student kosteloos kan raadplegen op Fisconet, een web-site van de FOD Financiën (www.fisconet.fgov.be). In het bijzonder gaat het hier om de vakcursus “Belasting van niet-inwoners” en om de teksten van de dubbelbelastingverdragen.
De gastsprekers stellen hun eigen documentatie ter beschikking (kopieën van teksten of presentaties via Dokeos).
De student moet ook over een fiscaal wetboek beschikken.
Voorbeeld van een fiscaal wetboek: HAELTERMAN, A., MAES, L. en VAN ORSHOVEN, P., Codex fiscaal recht, Brugge, die Keure
Dit werk kan geleverd worden via de boekhandel. Studentenprijs: ong. 37 EUR
Studiekosten Totaal geraamde kosten: 72 EUR inclusief wetboeken.
Het fiscale wetboek is bruikbaar voor alle fiscale vakken.
Studiebegeleiding Vraagstelling tijdens of buiten de les
Op verzoek van de studenten kunnen bijeenkomsten met de docent worden belegd voor bijkomende uitleg over bepaalde onderdelen van de stof.
Onderwijsvormen Hoorcollege, met nadruk op de interactie met de studenten.
De capita selecta worden behandeld door de gastsprekers die gereputeerde specialisten zijn uit de internationale fiscale praktijk.
Evaluatievorm
Schriftelijk examen met open vragen, gericht op de toepassing van de leerinhoud op een concrete case.
Voor een beperkt aantal punten kunnen meerkeuzevragen gesteld worden.
OP-leden N.N.
|
|