INVESTERINGSBELEID EN KREDIETANALYSE
 
Wordt gegeven in 1st jaar Master in de handelswetenschappen: finance and risk management - afstudeerrichting: finance and risk management
Hoorcollege [A] 12.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Jos Meir
Referentie HMHAWF01K00008
 
Trefwoorden
Economie, financiële economie, investeringen, kredieten

Doelstellingen
De cursus kijkt naar investeringen vanuit het oogpunt van het bedrijf (in het luik ‘investeringsbeleid’) en vanuit het oogpunt van de kredietverschaffende bank (in het luik ‘kredietanalyse’). Investeringen bepalen fundamenteel de waarde van een bedrijf. De veelal beperkte financiële middelen dienen daarom te worden aangewend voor projecten die de waarde van het bedrijf maximaliseren. In de cursus worden studenten technieken aangeleerd die bedrijven gebruiken om investeringsprojecten te evalueren en banken gebruiken bij de analyse van kredietaanvragen.

Leerinhoud
Investeringen en investeringsprojecten bepalen fundamenteel de waarde van het bedrijf.
Doordat de financiële middelen beperkt zijn in omvang, moeten die middelen zodanig worden aangewend dat er wordt gekozen voor projecten die de waarde van het bedrijf maximaliseren. Belangrijk in dit kader zijn: het gebruik van de juiste technieken om investeringsprojecten te evalueren, het implementeren van deze technieken in praktische toepassingen en tot slot de timing van investeringsbeslissingen (in geval van onzekerheid en moeilijk omkeerbare beslissingen, wordt het noodzakelijk om af te wegen wanneer een bepaald project op te starten, respectievelijk stop te zetten).

Indien de directe investering (gedeeltelijk) wordt gefinancierd door een krediet moet de kredietverschaffende bank een analyse maken van de terugbetalingscapaciteit van de kredietvragende onderneming. Belangrijk in dit kader zijn: het maken en beoordelen van een goede kredietanalyse, de voor een dergelijke kredietanalyse benodigde informatie vinden en interpreteren in de jaarrekening van een bedrijf en tot slot een inzicht kunnen verwerven in de verschillende soorten kredieten en waarborgen volgens diverse uitgangssituaties van een bedrijf. In het luik van bancaire kredietverlening staan dus de volgende begrippen centraal: kredietanalyse, risico-beoordeling, besluitvorming, procedures, zekerheden, covenants (leningsvoorwaarden), contractuele vastlegging, en verschillende soorten kredieten op korte en lange termijn voor ondernemingen.

Begincompetenties
Een diepgaande kennis bezitten van boekhouden, financiële analyse en financieringstechnieken is aan te raden.
Bijkomend is inzicht in de karakteristieken van de belangrijkste financiële producten en de werking van de financiële markten een plus.

Eindcompetenties
Kerncompetenties:
1) In staat zijn om een investeringsvoorstel te beoordelen.
Onder meer:
- kennis hebben van technieken om investeringsprojecten te evalueren.
- het kunnen gebruiken van deze kennis in concrete toepassingen.
2) Een kredietanalyse kunnen uitvoeren.
Onder meer:
- kennis hebben over hoe een kredietanalyse te maken
- een kredietanalyse kunnen beoordelen en gegevens correct kunnen interpreteren
- inzicht hebben in de verschillende soorten kredieten en waarborgen

Algemene competenties:
1) Het kunnen gebruiken van methoden en technieken in onderzoek.
2) Het kunnen toepassen van paradigma’s in betreffende domein en het kunnen aanduiden van de grenzen van paradigma’s.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Handboek (onder voorbehoud): P. P. Peterson & F. J. Fabozzi, 'Capital Budgeting: Theory and Practice', Wiley Finance, 2002

Studiekosten
Kosten handboek: ong. 50 euro

Studiebegeleiding
De student kan met vragen en problemen bij de docent terecht via 4 kanalen:
- Voor, tijdens of na de lessen
- Na afspraak met docent
- Via mail gericht aan docent
- Via discussieforum op dokeos
Proefexamen beschikbaar op dokeos

Onderwijsvormen
De leerstof wordt gedeeltelijk gedoceerd en bestaat gedeeltelijk uit groepsopdrachten.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen: investeringsbeleid (40%), kredietanalyse (40%)
Groepsopdrachten: 20%

De titularis zal bij een examencijfer van 7 of minder op 20 voor een onderscheiden evaluatieonderdeel van het opleidingsonderdeel afwijken van het gewogen gemiddelde voor de toekenning van de eindscore. De eindscore wordt dan herleid tot de laagste score die de student heeft behaald op de onderscheiden evaluatieonderdelen.

2de zittijd: enkel schriftelijk examen. De punten van het onderdeel waarvoor een voldoende werd behaald en de punten voor de groepsopdrachten, worden overgenomen naar de tweede zittijd.

OP-leden
Jos Meir
Mustafa Disli