ONTWERPEN II
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in de industriële wetenschappen: bouwkunde
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 72.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 170.0
Studiepunten [E] 6
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract? toegankelijk
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Marc Wylaers
Referentie IBIWBO03A00002
 
Trefwoorden
Burgerlijke Bouwkunde, duikerconstructie, frontmuur, vleugelmuren, retourmuren, constructiedetails, materialenkennis

Doelstellingen
Ontwerpen Burgerlijke Bouwkunde
Het vak ontwerpen burgerlijke bouwkunde heeft tot doel: Integreren van oplossingstechnieken en methoden uit de toepasselijke vakdisciplines civiele techniek, materialenleer, bouwconstructie in het kader van een gegeven probleemstelling.
Via de opdrachten worden de studenten aangezet om kritisch en constructief na te denken over een bouwkundig probleem of project.

Leerinhoud
Ontwerpen Burgerlijke Bouwkunde
Toepassingen op: duikers en aansluitende wegenis.
Studie van de ontwerp –en uitvoeringsplannen, detailtekeningen.
Het maken van een maquette of een 3D-modellering met behulp van de software SketchUp en Architectural Desktop.

Begincompetenties
In staat zijn om burgerlijk bouwkundige constructies te ontwerpen gebruik makend van de software SketchUp Pro6 (Voorontwerp). (SC3)
In staat zijn om burgerlijk bouwkundige constructies te tekenen gebruik makend van de CAD software (alle elementaire bouwkundige plannen).(SC1)
In staat zijn om burgerlijk bouwkundige constructies te analyseren, met oog voor de constructieve opbouw en de uitwerking van een duikerconstructie.(SC2)
In staat zijn om een bouwkundig concept te ontwikkelen.(SC3)
In staat zijn om een studie te maken van de ontwerp- en uitvoeringsplannen van een gebouw en een duikerconstructie met behulp van de software AutoCad en Civil 3D.
In staat zijn om een 3D-visualisatie en presentatie te maken van zijn ontwerp met behulp van de software SketchUp, Civil 3D en VizRender.
In staat zijn om relevante bestaande en nieuwe technologieën en/of theorieên te assimileren, te implementeren en te gebruiken bij het opmaken van bouwkundige plannen.
In staat zijn om wetenschappelijke-disciplinaire inzichten, zelfstandig en in teamverband toe te passen op wetenschappelijke en/of bouwtechnische problemen.

Eindcompetenties
Via de opdrachten worden de studenten aangezet om kritisch en constructief na te denken over een bouwkundig probleem of project:
In staat zijn om wetenschappelijke - disciplinaire inzichten, zelfstandig en in teamverband, toe te passen op wetenschappelijke en/of bouwtechnische problemen.(AIC1)
In staat zijn om relevante bestaande en nieuwe technologieën en/of theorieën te assimileren, te implementeren en te gebruiken bij het opmaken van het bouwkundig dossier.(AIC2)
In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen verschillende wetenschappelijke disciplines om technische problemen en processen te begrijpen en te ontwerpen. (AIC3)
In staat zijn om de werkingen van bouwkundige constructies en gronden te analyseren. (SC5)
In staat zijn om uitvoeringstechnisch een bouwproject te realiseren. (SC6)
In staat zijn om bouwkundige constructies en verbindingen te dimensioneren. (SC7)
In staat zijn om de stroming van fluida te analyseren en de stroomvoerende elementen te dimensioneren.(SC9)

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
De nodige software (SketchUp, AutoCad, Civil 3D, VizRender) staat ter beschikking van de studenten.

Studiekosten
Er zijn kosten verbonden aan het maken van plots, fotokopijen en planafdrukken, alsook aan de studentenlicenties van de gebruikte CAD software.

Studiebegeleiding
Individuele opvolging van de studenten.
Demonstraties door de begeleider tijdens de oefeningen en de practica.
Extra uitleg van de docenten/begeleiders mogelijk na afspraak.

Onderwijsvormen
Demonstraties en begeleide atelieroefeningen.

Evaluatievorm
Ontwerpen Burgerlijke Bouwkunde
Permanente evaluatie.
Alle opdrachten zijn individueel uit te werken, tenzij anders opgegeven. De beoordeling gebeurt voor het globale dossier, binnen het vooropgestelde tijdsbestek.

De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van de opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundig gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij concensus worden toegekend.

OP-leden
Marc Wylaers