FYSICA II
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 85.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract? toelating nodig
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Antoine Van Alboom
Referentie IBIWME02A00007
 
Trefwoorden
algemene fysica, elektromagnetische golven, kernfysica, relativiteit, quantumfysica

Doelstellingen

Theorie:
De snelle overdracht van informatie door middel van elektromagnetische golven vormt mede de basis van onze huidige communicatiemaatschappij. Een grondige en uitgebreide studie van golfverschijnselen en elektromagnetische golven in het bijzonder is bijgevolg een onmisbaar onderdeel in de opleiding tot een volwaardig industrieel ingenieur. Implicaties van de golftheorie van het licht op andere delen van de fysica worden eveneens besproken.

Practicum:
Het practicum fysica is een vakoverschrijdend gebeuren waarin studenten concrete praktische opdrachten uit meerdere disciplines van de bacheloropleiding uitvoeren. De studenten leren de nauwkeurigheid van metingen en berekende resultaten kritisch beoordelen, leren resultaten correct te interpreteren, leren duidelijke besluiten te formuleren en leren degelijk te rapporteren binnen een vooropgestelde termijn zoals dit later ook in hun werkomgeving geëist wordt.



Leerinhoud

Theorie:
Geometrische en fysische eigenschappen van golven in het algemeen en elektromagnetische golven in het bijzonder.
Basisbeginselen van enkele hedendaagse fysicaconcepten en verwantschap met de golftheorie van het licht: relativiteit, atoombouw en kernfysica .

Practicum:
Eigenschappen van elektromagnetische golven en aanverwante onderwerpen.



Begincompetenties
Competenties verworven in Fysica I.

Eindcompetenties
Kerncompetentie 1:
In staat zijn om theoretische en praktische inzichten uit de fysica van de elektromagnetische golven, optica en aanverwante onderwerpen correct te hanteren binnen ingenieurswetenschappelijke probleemstellingen (SCA1)
Onder meer:
In staat zijn om eenvoudige fysische problemen met betrekking tot elektromagnetische golven, optica en aanverwante onderwerpen zelfstandig op te lossen en er efficiënt kunnen over communiceren
In staat zijn om zich op een adequate wijze te informeren over de uit te voeren opdrachten met betrekking tot elektromagnetische golven, optica en aanverwante onderwerpen (AC2)
In staat zijn om blijvend kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren over elektromagnetische golven, optica en aanverwante onderwerpen (AC1)
In staat zijn om de fysische problemen over elektromagnetische golven, optica en aanverwante onderwerpen in teamverband adequaat te bespreken en op te lossen (AC5)
In staat zijn om onderzoeksmethoden en –technieken zoals dataverzameling en -analyse adequaat aan te wenden en te beoordelen o.a. steunende op een foutenanalyse (AWC1)

Algemene competentie 1:
In staat zijn om inzichten uit de fysica ivm elektromagnetische golven, optica en aanverwante onderwerpen zelfstandig en in teamverband toe te passen op ingenieurswetenschappelijke problemen (AIC1)
Onder meer:
In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen de theorie over de elektromagnetische golven, optica en aanverwante onderwerpen om de opgelegde opdrachten te kunnen uitvoeren (AIC3)

Algemene competentie 2:
In staat zijn om informatie, ideeën, problemen en oplossingen betreffende de fysica van elektromagnetische golven, optica en aanverwante onderwerpen adequaat te communiceren en te rapporteren zowel aan leken als aan specialisten o.a. door presentaties aan de medestudenten en de lesgever (AC4)

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Cursussen zijn beschikbaar. Zij kunnen echter aangevuld worden met persoonlijke notities en oefeningen
Fysica II
Auteurs: Vakgroep Fysica
Handboeken staan ter beschikking in de bibliotheek
Elektronische leeromgeving dokeos


Studiekosten
Ongeveer € 5 voor de aanschaf van de cursussen.

Studiebegeleiding
Op afspraak wordt uitleg verstrekt aan de studenten.
Voor zelftesten, opgeloste oefeningen, mogelijke examenvragen en nog veel meer kunnen de studenten terecht op de website van de vakgroep en de elektronische leeromgeving.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges met demonstraties en oefeningen.
In het practicum voeren de studenten zelf experimenten uit.

Evaluatievorm
Theorie (schriftelijk examen) : 67 %
Practicum (permanente evaluatie) : 33 %

De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.

OP-leden
Vakgroep Fysica