Trefwoorden Milieubeheer, Kwaliteitsmanagement
Doelstellingen PARTIM: MILIEUBEHEER
Milieuzorg is actueel voor quasi alle ondernemingen een niet meer weg te denken aspect van de totale managementfunctie geworden. Deze ontwikkeling zal zich in de toekomst nog verder doorzetten. De toenemende aandacht voor de kwaliteit van ons leefmilieu heeft onder meer aanleiding gegeven tot een veelheid aan wetten die de industriële activiteit in al haar facetten reguleren, maar die tevens door de implementatie van het principe “de vervuiler betaalt” economische gevolgen voor de onderneming impliceren.Het doel van deze cursus is dan ook niet louter de studenten te wijzen op de gevaren die uitgaan van industriële activiteiten, maar vooral ze wegwijs te maken in de verplichtingen die het milieubeleid aan de ondernemingen oplegt en welke bedrijfsinterne milieuzorg vereist is om hieraan te voldoen.
PARTIM: KWALITEITSMANAGEMENT
Met de toenemende mondiale concurrentie is kwaliteitsmanagement een noodzaak geworden voor het bedrijfsleven. Meer en meer gaan Europese bedrijven Integrale Kwaliteitszorg beschouwen als een beleidsinstrument om verbeteracties te sturen en hun concurrentiekracht te versterken. De implementatie van kwaliteitszorgsystemen levert immers kostenbesparende voordelen en een grotere algemene tevredenheid op van klanten, personeel, aandeelhouders en de gemeenschap. Hetgeen uiteindelijk leidt tot betere bedrijfsresultaten. Deze cursus wil de studenten introduceren in deze materie, maar ook als leidraad fungeren bij het opzetten van kwaliteitszorgsystemen.
Leerinhoud PARTIM: MILIEUBEHEER
De cursus omvat dan ook drie delen:
- Milieugevaarlijke stoffen, toxicologische risicobeoordeling en normstelling.Hoe gevaarlijk zijn milieugevaarlijke stoffen? Welke effecten veroorzaken ze naar leefmilieu en volksgezondheid? Beneden welke grenswaarden kan hun intrede in het leefmilieu of hun opname door levende wezens als aanvaardbaar beschouwd worden?
- Milieuwetgeving met als kern “De onderneming en haar milieuvergunningen”.Welke vergunningen heeft een onderneming nodig om te mogen exploiteren? Via welke procedures kunnen die bekomen worden? Welke vergunningsvoorwaarden en normen resulteren hieruit naar het productieproces?
- Milieu-impacts van en oplossingen naar de productietechnieken.Bespreking van de vervuilingsbronnen naar water, lucht, bodem,... en hun specifieke parameters van verontreiniging. Bespreking van de zuiveringstechnieken en/of best beschikbare technologieën. Uitwerking van enkele dimensioneringsvoorbeelden in functie van de opgelegde emissienormen.
Partim: KWALITEITSMANAGEMENT
1. Kwaliteitsmanagement.
2. De ISO-9000-familie.
3. De oude ISO 9000 (1994) norm.
4. De nieuwe ISO 9000 (2000) norm.
5. ISO 9001 (2000): Kwaliteitsmanagementsystemen.
6. Het EFQM-model.
7. Integratie Milieu-, Veiligheids- met Kwaliteitsmanagementsysteem.
Begincompetenties Eindcompetenties van het secundair onderwijs.
Chemie I & II. Economie en Mechanica II.
Eindcompetenties
Kerncompetentie 1:
In staat zijn om theoretische en praktische inzichten inzake milieubeheer en kwaliteitsmanagement correct te hanteren binnen ingenieurstechnische probleemstellingen. (SCA1)
Onder meer:
In staat zijn om eenvoudige managementtaken te kunnen uitvoeren.(AC3)
Algemene competentie 1:
In staat zijn om milieu-, kwaliteits- en veiligheidsbewust te handelen. (AC6)
Algemene competentie 2:
In staat zijn om adequaat te reflecteren op maatschappelijke, wetenschappelijke en ethische problemen. (AWC2)
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursustekst
Studiekosten Cursusmateriaal: € 8
Studiebegeleiding Op afspraak en na de les, vraagstelling via internet.
Onderwijsvormen Hoorcollege
Evaluatievorm Schriftelijk examen (open vragen en meerkeuzevragen)
Wegingscoëfficiënt :
Theorie : 50 % per partim.
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten.
Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden Marc Coussement
|
|