Trefwoorden automatisatie, regeltechniek, gas- en vloeistofdynamica, toegepaste hydraulica, vacuumtechnologie
Doelstellingen Kennen, kunnen gebruiken en dimensioneren van verschillende pneumatische en hydraulische componenten. Kunnen ontwerpen, voorstellen en uitvoeren van pneumatische, elektropneumatische, hydraulische en elektrohydraulische schakelingen. Kunnen toepassen en programmeren van elektronische sturingen op pneumatische en hydraulische systemen (PLC-sturingen, proportionele sturingen).
Leerinhoud Pneumatica :
Productie van perslucht, dimensionering en regeling van persluchtinstallaties. Verdeling en verzorging van perslucht : structuur en dimensionering van persluchtnetwerken. Arbeidselementen : overzicht en dimensioneren van cilinders, motoren en grijpers. Ventielen : overzicht en dimensioneren van wegventielen, blokkeerventielen, regelventielen. Pneumatische en elektropneumatische schakeltechniek.Ontwerp, voorstelling en opbouw van logische schakelingen en volgordeschakelingen. Vacuümtechniek : overzicht van vacuümcomponenten, ontwerpen, voorstellen en dimensioneren van vacuümsystemen voor handlingtoepassingen. PLC-sturingen en ventieleilanden : opbouw, communicatie. Programmeren in ladderdiagram en SFC. Proportionele pneumatica : werkingsprincipes. Installeren en programmeren van servo-pneumatische positioneersystemen.
Industriële Hydraulica :
Productie en transport van hydraulische energie : hydraulische groepen, hydraulische vloeistoffen. Dimensionering van leidingnetten. Arbeidselementen : overzicht en dimensioneren van hydraulische cilinders en motoren. Ventielen : overzicht en dimensioneren van wegventielen, regelventielen, blokkeerventielen. Hydraulische accumulatoren : overzicht en dimensionering. Hydraulische en elektrohydraulische schakeltechniek : nullastschakelingen, ijlgangschakelingen, schakelingen voor accumulatoren, serie- en parallelschakelingen, sperkringschakelingen, schakelingen met verschillende debieten en/of werkdrukken, synchronisatieschakelingen. Compacte schakelsystemen. Servo-hydraulica en proportionele hydraulica : werkingsprincipes en toepassingen.
Begincompetenties De student dient de eindcompetenties bereikt te hebben van : Toegepaste Mechanica I (2 Ba EM), Mechanica I (1 Ba) en Mechanica II ( 1 Ba)
Eindcompetenties Kerncompetentie 1 :
In staat zijn om moderne elektromechanische aandrijfsystemen (pneumatisch, hydraulisch) te bestuderen en in dienst te nemen. (SC4)
Onder meer :
- Kunnen ontwerpen, voorstellen en uitvoeren van pneumatische, elektropneumatische, hydraulische en elektrohydraulische schakelingen
- Kunnen toepassen en programmeren van elektronische sturingen voor pneumatische en hydraulische systemen (PLC-sturingen, proportionele sturingen).
Kerncompetentie 2 :
In staat zijn om de onderdelen van een automatiseringsproject (pneumatisch, hydraulisch) te begrijpen en te selecteren. (SC5)
Onder meer :
- Kennen, kunnen gebruiken en dimensioneren van verschillende pneumatische en hydraulische componenten
Algemene competentie 1 :
In staat zijn om relevante wetenschappelijke en technische informatie betreffende hydraulische en pneumatische aandrijftechnieken adequaat te verzamelen en te verwerken. (AC2)
Algemene competentie 2 :
In staat zijn om wetenschappelijk-disciplinaire inzichten betreffende pneumatica en industriële hydraulica zelfstandig en in teamverband toe te passen op wetenschappelijke en ingenieurstechnische problemen. (AIC1)
Algemene competentie 3 :
In staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen verschillende wetenschappelijke disciplines om technische problemen en processen betreffende pneumatica en industriële hydraulica te begrijpen. (AIC3)
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursus Pneumatica (J. De Strooper), cursus Industriële Hydraulica (J. De Strooper), powerpoint-presentaties van de hoorcolleges.
Studiekosten 15 €
Studiebegeleiding Individuele begeleiding, opvolging en bijsturing van de studenten.
Onderwijsvormen Theorie : hoorcolleges
Labo : Praktische opdrachten individueel of in kleine groep. Projectmatig groepswerk.
Evaluatievorm Theorie (mondeling examen) : 47 %
Labo, oefeningen (permanente evaluatie) : 53 %
OP-leden Jan De Strooper
|
|