GEODESIE
 
Wordt gegeven in 4de jaar Bouwkunde optie landmeten
Hoorcollege [A] 50.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 140.0
Studiepunten [E] 5
Niveau  
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract? toegankelijk
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Greta Deruyter
Referentie IIBOUL04A03819
 
Trefwoorden
Geodesie

Doelstellingen
  1. Grondbeginselen van de geodesie : de student wordt vertrouwd gemaakt met een aantal basisbegrippen van de geodesie (modellen van de aarde, coördinatensystemen, enz...). Tevens wordt uiteengezet hoe men tot de meest gebruikte referentiesystemen is gekomen.
  2. Kaartprojecties : op een wiskundige wijze worden de verschillende kaartprojecties en afbeeldingen behandeld en hun eigenschappen afgeleid. Zodoende krijgt de student een inzicht in de verschillende kaartprojecties en -afbeeldingen met hun specifieke eigenschappen en, wat belangrijker is, in de toepassingen zoals die in de praktijk gebruikt worden (UTM, Lambert 72, WGS84,...) met de voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van deze kaarten.
  3. Speciale opmetingstechnieken : dit onderdeel heeft als doel enkele inwinningstechnieken te behandelen die omwille van de specifieke technieken en/of eisen die zich stellen bij de inwinning van gegevens, afwijken van de 'gewone''landmeetkundige inwinningstechnieken.


Leerinhoud
- grondbeginselen van de geodesie
- kaartprojecties
- speciale opmetingstechnieken

Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Geodesie (40 ... 50 blz.), kaartprojecties (140 blz.), speciale opmetingstechnieken : wegens het recent toevoegen van dit gedeelte, moeten de studenten nog zelf nota's nemen..De cursussen worden regelmatig bijgewerkt zodat het aantal bladzijden enigszins kan afwijken van het opgegeven aantal.

Studiekosten


Studiebegeleiding


Onderwijsvormen
Hoorcollege

Evaluatievorm
Theorie (mondeling/schriftelijk examen) : 100% (repetitie: 30% - eindexamen: 70%
Het examen is mondeling met schriftelijke voorbereiding.

De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend. Deze regeling treedt in voege vanaf het academiejaar 2005-2006.

OP-leden
Greta DERUYTER