Trefwoorden Brouwerijtechnologie
Doelstellingen De studenten de praktische en technologische vaardigheden bijbrengen voor beheersing van het brouwerijproces.
Leerinhoud Theorie en praktijk van de processen die leiden vanaf gerst tot mout en vanaf mout tot bier, samen met de andere belangrijke grondstoffen zoals water, hop en ruwe granen:
De mouterij: De kenmerken en voorbehandeling van gerst, het mouten van gerst.
De grondstoffen: Hop en hopchemie, hopextracten; gebruik van ruwe granen; brouwwater.
Het brouwproces: Het verkleinen van het mout, de oplossingsfase, wortklaring/filtratie, koken van het wort, het afscheiden van hop en warme breuk, de wortkoeling, high gravity wort.
De fermentatie: Technologie van de gisting, de lagering, fabricage van bieren van hoge gisting, nagisting op fles.
De koude filtratie: colloïdale stabiliteit.
Bijbewerkingen: Korte bespreking van flesreiniging, afvullen op fles en op vat, proceswaterbehandeling en CIP technieken, CO2-recuperatie.
Praktisch: Uitvoeren van het mout- en brouwproces op semi-industriële schaal, mouterij- en brouwerijbezoeken.
Begincompetenties Basiskennis biochemie, microbiologie, enzymologie en biotechnologie. Vertrouwd met technologieën van biochemische bedrijven en biochemische ingenieurstechnieken.
Eindcompetenties Kerncompetentie 1:
De technische brouwerijvaardigheden voor productie en kwaliteitsbewaking beheersen en deze kunnen benutten in de onderzoekssamenwerking met brouwerijen en in een industriële werkomgeving (SC4, SC5).
Kerncompetentie 2:
Het wetenschappelijke en technische inzicht in het brouwerijproces kunnen gebruiken als een model voor het uitwerken en beheersen van andere biochemische processen (AIC1).
Algemene competenties
Wetenschappelijk en kritisch kunnen nadenken en communiceren over concrete actuele technische problemen die zich kunnen aanbieden en oplossingen voor deze problemen kunnen uitdenken (AC1, AC5).
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursus voor theorie en oefeningen beschikbaar.
Basishandboeken en tijdschriften (Brauwelt, Brauwissenschaft, Cerevisia, Journal of the Institute of Brewing, EBC Proceedings) ter beschikking in het labo brouwerij.
Studiekosten 10 euro
Studiebegeleiding Mogelijk na de les of oefeningen.
Onderwijsvormen Hoorcolleges, geleide oefeningen en bedrijfsbezoeken.
Evaluatievorm Theorie (mondeling / schriftelijk examen).
Oefeningen / Labo's (permanente evaluatie).
Wegingscoëfficiënt :
Theorie : 80%
Oefeningen : 20%
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden Anita Van Landschoot
Dana Vanderputten
|
|