Trefwoorden MILIEU – ANALYSETECHNIEKEN
Doelstellingen Inzicht verwerven aangaande de kwaliteitszorg en de kwaliteitssystemen.
Het aanleren van basiskennis betreffende de specifieke technieken van monstername en analyse van water, bodem, vaste afval, slib, lucht in de werkplaats, immissie en emissie.
Leerinhoud Theorie
Er wordt gestart met normering en de voorbereidende stappen tot de eigenlijke meting (monstername, het aanleggen van peilputten, het drogen, het bewaren en het ontsluiten van de monsters).
Vervolgens komen de chemische analysetechnieken aan bod: voor water (samenstelling en analyse), voor bodem en slib (samenstelling en bepaling van minerale en organische componenten) en voor lucht (laboratoriummethoden voor werkplaatsonderzoek, continue metingen en meetnetten).
In de practica worden o.a. volgende bepalingen uitgevoerd: voor water (chemisch zuurstofverbruik, biochemisch zuurstofverbruik, bepaling van chloriden, nitrieten, nitraten en ammoniak, bepaling van de stikstofhoeveelheid, oxideerbaarheid bij warmte, zure destructie en de bepaling van verschillende elementen (via AAS), voor bodem en slib (bepaling van zware metalen via AAS) en voor lucht (bepaling van stikstofoxiden).
Begincompetenties Handelingen en begrippen uit de chemische opleidingsonderdelen van het 1ste, 2de en 3de jaar bachelor chemie.
Eindcompetenties Kerncompetentie 1 :
In staat zijn om chemische analyses uit te voeren en toe te passen op proces- en productcontrole en hierbij verantwoord om te gaan met milieu, veiligheid en gezondheidsaspecten in laboratoria en productieprocessen (SC3, SC7).
Algemene competentie 1:
In staat om blijvend creatief en wetenschappelijk te denken, te oordelen en te handelen (AC1).
Algemene competentie 2:
In staat zijn om wetenschappelijke-disciplinaire inzichten toe te passen op complexe ingenieurstechnische problemen (AIC1).
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursus (theorie en oefeningen) is beschikbaar.
Bibliotheek, webinfo, VLAREM, VLAREBO,…
Studiekosten Ongeveer 13 € (Labojas, spatel, veiligheidsbril,… niet inbegrepen).
Studiebegeleiding Extra uitleg mogelijk na afspraak met de betrokken docent.
Onderwijsvormen Hoorcolleges, geleide oefeningen, demonstraties,…
Evaluatievorm Theorie: (schriftelijk/mondeling examen)
Geleide oefeningen: (permanente evaluatie, gequoteerde oefeningen,testen)
Wegingscoëfficiënt :
Theorie : 66.67 %
Oefeningen : 33.33 %
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden De Doncker K., Maene P.
|
|