Trefwoorden Hoogspanningstechnieken, Middenspanningstechnieken, Elektrische netten, Beveiligingen, Selectiviteit, Symmetrische componenten, Kortsluitstromen
Doelstellingen Deze cursus heeft tot doel de studenten een inzicht te geven in de principes en gebruikte materialen bij het transport van elektrische energie onder hoogspanning (groter dan 36kV) en bij de verdeling van elektrische energie onder middenspanning (kleiner dan 36kV). Er wordt inzicht verkregen in de organisatie van een hoogspannings- en een middenspanningsnet, hoe wordt omgesprongen met storingen op deze netten (kortsluitingen en overspanningen) en hoe deze worden opgevangen door de keuze van het beveiligingsmateriaal en de beveiligingsprincipes. In de oefeningen wordt er hoofdzakelijk naar gestreefd de studenten een zeer praktische kennis te laten opdoen van hoe ze moeten schakelen in een reële situatie, welke veiligheidsmaatregelen ze in acht moeten nemen en hoe men concreet te werk gaat bij het in of uit dienst nemen van een middenspanningscabine met het oog op de veiligheid. Hier wordt een praktijksituatie gesimuleerd.
Leerinhoud - Bespreking van de netelementen: luchtlijnen, kabels, isolatoren, gedrag in wisselstroom, gedrag in gelijkstroom.
- Driefasige netten: symmetrische belastingen-onsymmetrische belastingen-symmetrische componenten. - Storingen in elektrische netten: kortsluitingen en overspanningen. - Beveiligingen en boogdoving. - Opbouw van hoogspanningsposten en hoogspanningsnetten.
- Opbouw van een middenspanningspost. - Berekening van distributienetten. - Opsporen van fouten.
Begincompetenties De eindcompetenties van Elektrische en elektronische aandrijftechnieken (3Ba EM) moeten bereikt zijn.
Eindcompetenties Kerncompetentie 1:
De student moet in staat zijn om de veiligheid van elektrische installaties en processen te analyseren en te optimaliseren. (SC3)
Onder meer:
-veiligheid naar personen toe in midden- en hoogspanningsnetten-beveiliging van de gebruikte componenten in hoog- en middenspanningsnetten.
-beveiliging van de gebruikte componenten in hoog- en middenspanningsnetten.
Kerncompetentie 2:
De student moet in staat zijn om elektrische componenten en energieverdeelsystemen te analyseren en te ontwerpen. (SC5)
Onder meer:
-berekenen van kortsluitstromen en overspanningen.
-opbouw van hoogspannings- en middenspanningsnetten-berekenen van distributienetten.
-opsporen van fouten.
Algemene competentie op een gevorderd niveau 1:
De student moet in staat zijn om blijvend kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken, te oordelen en te handelen (AC1)
Algemene competentie op een gevorderd niveau 2:
De student moet in staat zijn om relevante wetenschappelijke en technische informatie adequaat te verzamelen en te verwerken (AC2)
Algemene ingenieurscompetentie op een gevorderd niveau 3:
De student moet in staat zijn om relevante bestaande en nieuwe technologieën en theorieën te assimileren, te implementeren en te gebruiken (AIC2).
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Er is een syllabus beschikbaar.
Studiekosten Ongeveer € 10.
Studiebegeleiding Persoonlijk contact, in of na de les of na afspraak met de docent, is steeds mogelijk om de individuele problemen i.v.m. de leerstof toe te lichten of uit te klaren.
Onderwijsvormen Theorie: De leerstof wordt gedoceerd onder de vorm van hoorcolleges die worden verduidelijkt door kleine theoretische oefeningen. Oefeningen: Er wordt een training "Schakelen in middenspanning" voorzien in een gespecialiseerd oefenlabo waar men wordt geconfronteerd met potentieel gevaarlijke omstandigheden welke zich in de praktijk kunnen voordoen. Verder wordt er een praktijksessie voorzien in het opsporen van kabelfouten en een bezoek aan een middenspanningsinstallatie. Daarnaast zijn ook een aantal theoretische oefensessies voorzien
Evaluatievorm Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding. Dit examen gaat zowel over de theorie als over de oefeningen. Wegingscoëfficiënten:
Theorie: 2/3.
Oefeningen: 1/3.
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen
gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten.
Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van
opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van
deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en
kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden Luc Deweerdt Paul Van der Haeghen
|
|