Trefwoorden Informatica, C++, Pointers, P170, P175, T120
Doelstellingen Dit opleidingsonderdeel is gericht naar studenten die reeds programmeerervaring opgedaan hebben in een programmeertaal, maar de typische C++-eigenheden (nog) niet onder de knie hebben. Nochtans is de kennis van deze taal en meer in het bijzonder het gebruik van pointers en objectgerichte programeerprincipes in C++ echt noodzakelijk voor bepaalde opleidingsonderdelen (o.a. Besturingssytemen II, Algoritmen I en II).
Leerinhoud Voornamelijk volgende onderwerpen komen aan bod: verschil tussen het lokaal en dynamisch aanmaken van variabelen, verschil tussen call by reference en call by value, de belangrijkste objectgerichte programmeerprincipes in C++, pointers en hun toepassingen (c-string, gelinkte lijsten).
Begincompetenties Over voldoende programmeerervaring beschikken in een programmeertaal.
Eindcompetenties Kerncompetentie 1:
In staat zijn om theoretische en praktische inzichten uit de informatica correct te hanteren binnen ingenieurstechnische oefeningen en vraagstukken. (SCA1)
Onder meer:
- In staat zijn om zelfstandig een computerprogramma in C++ op te stellen, te testen en uit te voeren.
- In staat zijn om blijvend kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren. (AC1)
Kerncompetentie 2:
In staat zijn om een objectgeoriënteerd ontwerp om te zetten naar een werkend computerprogramma in C++. (SC2)
Algemene competentie 1:
In staat zijn om wetenschappelijk- disciplinaire inzichten betreffende de informatica zelfstandig en in teamverband toe te passen op wetenschappelijke en/of ingenieurstechnische problemen. (AIC1)
Onder meer:
In staat zijn om een probleem te analyseren en te structureren en dit te vertalen naar een computerprogramma in C++.
Algemene competentie 2:
In staat zijn om relevante bestaande en nieuwe technologieën en/of theorieën te assimileren, te implementeren en te gebruiken binnen het domein van de informatica. (AIC2)
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Syllabus.
Ter aanvulling zijn boeken over de behandelde onderwerpen ter beschikking in de bibliotheek.
Studiekosten € 10
Studiebegeleiding Uitleg op afspraak en extra oefeningen op aanvraag.
Onderwijsvormen Tijdens de theoretische contacturen, wordt mede aan de hand van voorbeelden stap voor stap de theorie uitgelegd.
Tijdens de oefeningensessies werkt de student zelfstandig aan een PC.
Evaluatievorm Theorie: schriftelijk examen (50%)
Labo: permanente evaluatie, gequoteerde oefeningen en testen (50%)
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden leden vakgroep informatica
|
|